Sneeuwschoenwandelen: wintersport voor wandelaars

Wandelen in de sneeuw

10 januari 2019

door Joanne in Wintersport

Als je in de zomer veel de bergen in gaat, is het altijd jammer als de sneeuw er voor zorgt dat die bergen onbereikbaar worden. In de winter zijn de bergen voor de skiërs. Maar, als je zelf nou niet van skiën houdt, dan is die wintersport niet leuk, toch? Wintersport is drukte van skiërs bij de skiliften, die ook nog eens het landschap verpesten. En die après-ski hoeft voor jou ook helemaal niet. Maar het kan ook anders: wintersport voor wandelaars! Ga een keertje sneeuwschoenwandelen en je ontdekt de bergen in alle rust, gewoon als wandelaar, maar dan op van die tennisrackets.

Wat is er leuk aan sneeuwschoenwandelen?

Het leuke aan sneeuwschoenwandelen is dat het erg lijkt op gewoon wandelen. Je hoeft niet door de drukte bij de skiliften. Je gaat gewoon over kleine paadjes of buiten de paden door een witte wereld van sneeuw naar een hut of een bergtop. Onderweg verandert het landschap terwijl je langzaam hoger op de berg komt. En net als met wandelen is het omhoog lopen vermoeiend en is de beloning het uitzicht of de picknickplek.

Je loopt er zo op weg

De techniek van sneeuwschoenwandelen is niet ingewikkeld. Je moet je voeten iets wijder neerzetten dan bij gewoon wandelen, zodat je niet over je eigen voeten struikelt. Maar, je hoeft niet extreem grote passen te nemen. De sneeuwschoenen slepen gewoon door de sneeuw. Het afdalen door poeder is wel een heel nieuwe ervaring. Je kunt met grote passen haast surfen door de sneeuw. Je stort je als het ware naar beneden en landt in een zacht bedje.

Gevaarlijk of niet?

Er zijn een aantal type tochten in de winterse bergen. Rond skigebieden zijn er vaak winterwandelwegen uitgezet. Dit zijn brede paden die worden geprepareerd en beoordeeld. Dit betekent dat de sneeuw meestal lekker is aangestampt, waardoor je niet perse sneeuwschoenen nodig hebt. Je kunt hier met je gewone bergschoenen wandelen. Deze paden worden ook in de gaten gehouden wat betreft sneeuw. Als het gevaarlijk wordt, wordt het pad gesloten en moet je er dus niet gaan wandelen. Deze winterwandelpaden zijn geschikt als beginner.

Pauze en lunchen tijdens het sneeuwschoenwandelen
Even pauze tijdens het sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen buiten de paden

Daarnaast kan je ook sneeuwschoenwandelen buiten de paden. Deze routes zijn niet geprepareerd en ook niet bewaakt qua sneeuw. Ze kunnen zijn uitgezet met paaltjes of je moet helemaal zelf je weg vinden. Om deze te wandelen moet je dus zelf al meer geleerd hebben over sneeuw en lawines. Of je gaat met een gids mee.

Sneeuwschoenwandelen buiten de paden
Sneeuwschoenwandelen kan ook buiten de geprepareerde wandelpaden

Begeleide groepen vol gezelligheid

Als je op pad gaat met een gids, zal deze je de mooiste plekjes laten zien. De gids weet ook goed hoe je omhoog loopt. Zonder pad is iedereen geneigd recht omhoog te gaan. Dat is heel vermoeiend. Een gids zal een rustig zig-zag spoortje trekken waar je niet al te moe van wordt. Doordat je in een groep loopt is het natuurlijk reuze gezellig. Lotgenoten die ook willen genieten van de bergen en een dagje stampen door de natuur.

Houd rekening met de natuur

In de winter zijn de bergen net even anders. Aan de bomen hangen geen blaadjes. Alleen de naaldbomen geven nog kleur. Een deel van de dieren is in winterslaap. Rekening houden met de natuur is dus belangrijk. Als je niet over paden loopt, maar je eigen spoor trekt is het lastiger oriënteren. Zorg dat je voor elke tocht goed uitzoekt dat er geen natuurgebieden zijn waar je niet doorheen mag. De dieren hebben het zwaar in de winter. In de sneeuw zie je je ze misschien niet meteen, maar hun sporen zijn in de sneeuw vaak goed herkenbaar.

Wat neem je mee tijdens het sneeuwschoenwandelen?

Om te beginnen heb je natuurlijk sneeuwschoenen nodig om te kunnen sneeuwschoenwandelen. Sneeuwschoenen zijn een soort kunststof of metalen frames die je met gespen onder je eigen schoenen bindt. Ze zorgen dat je niet wegzakt in de sneeuw en grip hebt bij het lopen. Sneeuwschoenen zijn er in alle soorten en maten, laat je dus goed voorlichten voor je iets aanschaft of huur ter plekke de juiste sneeuwschoenen. Om lekker te lopen gebruik je altijd stokken. Hiermee houd je balans, als het terrein moeilijk is kun je op je stokken leunen. Vervolgens heb je natuurlijk een rugzak om. In de winter heb je net wat meer spullen mee dan in de zomer. Bijvoorbeeld een thermosfles met warme drank. Maar het belangrijkste van de rugzak is de schep en de sonde. Samen met de lawinepieper die je op je lijf draagt vormen deze de drie-eenheid die altijd meegaat in de sneeuw.

Voorbereiding is belangrijk als je gaat sneeuwschoenwandelen
Ga goed voorbereid sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen: zelf op pad

Ben je eenmaal gegrepen door het sneeuwschoenwandelen, dan kun je zelf op pad. Hier zit een groot verschil ten opzichte van wandelen in de zomer. Natuurlijk heb je ervaring opgedaan door op pad te gaan met een gids, maar om veilig in de winter op pad te gaan zul je moeten leren over sneeuwomstandigheden en lawines. Je kunt hiervoor cursussen en workshops volgen, bijvoorbeeld bij de NKBV. Of je kunt met een groep een gids inhuren om je dat te leren. Pas daarna is het verstandig om je eerste zelfstandige sneeuwschoenwandeling te maken.

Zoek uit wat voor jou geschikt is en ga sneeuwschoenwandelen!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips