Skip to navigation Skip to main content

Fins, Zweeds of Noors Lapland, waar ga jij naartoe?

54397 - Fins, Zweeds of Noors Lapland, waar ga jij naartoe? (1)
© Saana / Suvi Mansikkasalo

Lapland is een regio in het uiterste noorden van Europa en strekt zich uit over vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het grootste gedeelte van Lapland ligt ten noorden van de poolcirkel. Lapland is ongeveer 16 keer zo groot als Nederland, maar er leven maar 2,5 miljoen mensen. Voor veel mensen is het een droom om eens op vakantie naar Lapland te gaan. Maar ga je dan naar Fins, Zweeds of Noors Lapland op vakantie?

Het land van de Sami

Lapland is al duizenden jaren het land van de Sami, de inheemse bevolking die de trek van de rendieren volgden. De Sami, die ook wel Lappen worden genoemd, leefden een nomadisch bestaan, maar tegenwoordig is er een verschuiving ontstaan waarbij een groot deel nu volgens de Scandinavische levensstijl leeft. Tijdens een vakantie in Lapland kom je hoe dan ook in aanraking met deze bijzondere cultuur. Omdat Lapland zo enorm groot is, zijn er meerdere verschillen tussen Fins, Zweeds en Noors Lapland. Iedere regio heeft eigenschappen die je in de andere landen niet vindt. Wat voor heel Lapland geldt, is dat het een uniek gebied is met een unieke, ongerepte natuur.

54397 - vakantie in fins zweeds of noors lapland (1)
© Nordic

Fins Lapland: sprookjesachtig en uitgestrekt

Fins Lapland is misschien wel het meest populaire stukje Lapland. Zoals je je Lapland voorstelt, met uitgestrekte sneeuwlandschappen, bossen en bevroren meren, zo presenteert Fins Lapland zich. Het grootste gedeelte van Finland behoort tot Fins Lapland en er leven hier meer rendieren dan mensen. Al jaren komen er toeristen naar dit gebied om de natuur te ervaren en bijzondere activiteiten te ondernemen. Hierdoor is er een groot aanbod van lodges en unieke accommodaties, zoals bijvoorbeeld het Icehotel. De hoofdstad van Fins Lapland is Rovaniemi, waar je ‘Santa Claus Village’ kunt bezoeken, de woonplaats van de kerstman. Ook vind je hier een van de grootste skioorden van Lapland en zeker het bekendste van Finland: het wintersportdorpje Levi. Skiën in de ongerepte wildernis is hier echt een unieke belevenis!

 

Meer informatie over een vakantie in Fins Lapland

54397 - santa claus village in rovaniemi fins lapland (1)
© Visit Rovaniemi

Zweeds Lapland: ruig, bergachtig en puur

Zweeds Lapland is het gebied van Sorsele in het westen tot Skellefteå in het oosten bij de Botnische kust, tot aan het meest noordelijke puntje van het land. Het landschap is hier een stuk bergachtiger en ruiger dan in de buurlanden. De hoogste berg, de Kebnekaise, reikt tot een hoogte van meer dan 2000 meter. Je kunt hier genieten van typische activiteiten zoals huskysafari’s, ijsvissen en sneeuwscooter tochten ondernemen. Er zijn meerde nationale parken en er is een geweldige wandelroute, de Kungsleden. In Zweeds Lapland is alles net wat kleinschaliger en gemoedelijker. Zo heeft men bijvoorbeeld meer oog voor smaak en gastronomie.

Meer informatie over een vakantie in Zweeds Lapland

Noors Lapland: fjorden, eilanden en de Noordkaap

Noors Lapland omvat de kust vanaf Trondheim tot aan Kirkenes. De ligging aan de zee is direct een van de hoogtepunten en trekpleisters van dit gebied. Je kunt hier niet alleen de activiteiten ondernemen waar je voor naar Lapland komt, maar ook momenten beleven die alleen Noors Lapland biedt. Ervaar de fjorden tijdens een wandeling of boottocht of trek richting open zee om walvissen te spotten. Ook de archipel Lofoten en Vesterålen zijn adembenemend. Trek je nog noordelijker dan bereik je de Noordkaap, Europa’s meest noordelijke punt.

Meer informatie over een vakantie in Noors Lapland
54397 - kanovaren fjord noors lapland (1)

Alles over een vakantie in Lapland

Fins Lapland, Zweeds Lapland en Noors Lapland zijn stuk voor stuk geweldige bestemmingen. Ze hebben ieder zo hun eigen karakter en hoogtepunten, maar dat je er een unieke vakantie gaat beleven staat vast. Zowel in de winter als in de zomer is Lapland een aanrader. Het meemaken van het noorderlicht of de middernachtzon zal je niet snel vergeten. Je kunt een vakantie in Lapland zelf samenstellen of kiezen voor een georganiseerde reis. Reisorganisatie Nordic is dé Scandinaviespecialist en hét startpunt voor een winter- of zomervakantie in Lapland.

10 redenen voor een vakantie in Lapland

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nordic.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.