Skip to navigation Skip to main content

10 redenen voor een vakantie in Lapland

54395 - 10 redenen voor een vakantie in Lapland (1)
© Carl-Johan Utsi / imagebank.sweden.se

Een vakantie in Lapland is onvergetelijk! Zowel in de zomer als in de winter is Lapland een geweldige bestemming. Hier maak je dingen mee en onderneem je activiteiten die elders niet mogelijk zijn. Tel daar een geweldig landschap en bijzondere accommodaties bij op en je begrijpt waarom je Lapland echt een keer wilt bezoeken. Nog niet overtuigd? Dan hebben wij in dit artikel nog 10 redenen voor een vakantie in Lapland voor je op een rijtje gezet.

1. Lapland heeft een sprookjesachtig landschap

Alles wat je je van Lapland voorstelt, wordt werkelijkheid wanneer je hier op vakantie bent. In de winter ligt er een dik pak sneeuw op de naaldbomen en reiken de sneeuwvelden zo ver als dat je kunt kijken. Sprookjesachtig, dat is het woord dat het beste van toepassing is op het landschap van Lapland. Wel zijn er verschillen tussen Fins, Zweeds en Noors Lapland. Zo is Zweeds Lapland een stuk bergachtiger en ruiger dan het uitgestrekte Fins Lapland. Het noorden van Noorwegen heeft de fjorden als troef.

2. Bijzondere natuurverschijnselen: noorderlicht en midzomernacht

In Lapland kun je het noorderlicht met eigen ogen zien! Ga op avondexcursie naar een afgelegen plek in de wildernis om dit natuurspektakel optimaal te ervaren. Naar die heldergroene strook met licht die door de lucht danst kun je urenlang kijken. Ga je in de zomer naar Lapland, dan reis je onder de middernachtzon. De hemel krijgt een prachtige rood-gele gloed en de zon gaat (vrijwel) niet onder. Tijdens een zomervakantie in Lapland verlies je het gevoel van tijd.

54395 - middernachtzon lapland (1)
© Nordic

3. In Lapland kun je unieke activiteiten ondernemen

Op huskysafari of liever met een sneeuwscooter door het landschap glijden? Sneeuwschoenwandelen of langlaufen? IJsklimmen of fatbiken? Het wordt nog lastig genoeg om een keuze te maken uit al die geweldige activiteiten die je in Lapland kunt ondernemen. In de zomer leent Lapland zich uitstekend voor een actieve outdoorvakantie. Ga kanoën op een van de ontelbare meren, maak een (meerdaagse) wandeltocht of ga buggy rijden door het uitgestrekte landschap.

De mooiste activiteiten die je kunt ondernemen in Lapland

4. Beleef de vakantie zoals jij dat wilt

Lapland leent zich voor ieder type vakantie. Je kunt een rondreis maken (per auto, kano of te voet), actief bezig zijn in de vrije natuur of ontspannen in een luxe accommodatie met sauna. Van een bijzondere familievakantie tot een outdoortrip of romantische trip voor twee, Lapland leent zich er uitstekend voor.

5. Je gaat hoe dan ook wilde dieren tegenkomen

Zowel in Fins, Zweeds als Noors Lapland ga je tal van wilde dieren tegenkomen. Overal in Lapland vind je rendieren en elanden laten zich ook veelvuldig zien. Er zijn voederplaatsen en farms waar je de dieren kunt aaien. Ga je naar Noorwegen dan kun je op excursie om walvissen en orka’s te spotten.

54395 - redenen lapland wilde dieren (1)
© Nordic

6. Overnacht in een bijzondere accommodatie

Overnachten in een saai hotel is er in Lapland niet bij. Hier kun je overnachten in een hotel dat volledig is opgebouwd uit sneeuw en ijs! Ook zijn er tal van sfeervolle houten lodges met openhaard en sauna. Het noorderlicht zien van uit je eigen accommodatie? Breng een nachtje door in een glazen dome!

Bijzondere accommodaties voor een vakantie in Lapland

7. Tijdens de wintermaanden vlieg je rechtstreeks naar Lapland

Lapland klinkt ver weg, maar het is beter bereikbaar dan je denkt. Tijdens het winterseizoen wordt er vanaf Amsterdam direct naar diverse luchthavens in Lapland gevlogen. Ook in de zomer kun je eenvoudig richting het hoge noorden vliegen. Voor sommige bestemmingen dien je over te stappen of een stuk met een huurauto af te leggen. Op een paar uurtjes vliegen van Nederland, stap je een volledig andere wereld binnen.

8. Maak kennis met de bijzondere cultuur van de Sami

Lapland is het leefgebied van de ‘Sami’, de oorspronkelijke bewoners en het laatste inheemse volk van Europa. Van oorsprong was dit een nomadisch volk van jagers en verzamelaars die de trek van de rendieren volgden. Een excursie waarbij je kennismaakt met de traditionele leefwijze, gewoonten en gebruiken van de Sami cultuur is een geweldige ervaring.

54395 - sami rendier lapland (1)
© Nordic

9. Ontstressen en genieten van de rust

Tijdens een vakantie in Lapland kom je volledig tot rust. De ongerepte natuur, de stilte, de frisse lucht, tal van factoren dragen bij aan het feit dat je hier de stress van alledag vergeet. De knisperende sneeuw onder je voeten, het heerlijke eten, een bezoek aan de sauna... En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

10. Ervaar de unieke Scandinavische levensstijl

In Fins, Zweeds en Noors Lapland stap je een andere wereld binnen. Het is geweldig om de cultuur, het landschap en de levensstijl van Lapland te ervaren. Dat mensen hier zo gezond zijn is niet voor niets. In de restaurants wordt gekookt met pure, verse ingrediënten, men krijgt veel lichaamsbeweging en van luchtvervuiling is geen sprake.

Meer informatie over een vakantie in Lapland

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nordic

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.