UNESCO Werelderfgoederen in de Alpen die je gezien moet hebben

UNESCO Werelderfgoederen in de Alpen die je gezien moet hebben

28 december 2018

door Joanne in Algemeen

Meestal ga je naar de bergen voor een natuurvakantie. Lekker wandelen in de bergen, genieten van een schnitzel of een glaasje wijn en genieten van de zon aan een meer. Maar ook cultureel hoef je niets tekort te komen in de Alpen. In het hart van Europa barst het van het historisch erfgoed: van prehistorische paalwoningen tot moderne architectuur. De bijzonderste plekken zijn aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Die worden niet voor niks beschermd, ze zijn vaak zeer de moeite waard om te bezoeken. Heb je even geen zin in een wandeling en wil je eens iets anders zien, denk dan eens aan de volgende plekken.

Gemütliche steden in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn meerdere historische centra opgenomen in de lijst: Graz, Salzburg en Wenen. In Wenen moet je dan natuurlijk ook naar het paleis en de tuinen van Slot Schönbrunn. In Graz vind je naast het historisch centrum ook het Slot Eggenberg. De historische centra van deze steden zorgt dat het hier leuk toeven is. Salzburg en Wenen zijn natuurlijk bekend van Sisi, the Sound of Music en Mozart, maar ook Graz is een leuke stad om doorheen te slenteren.

Paleizen in Italië

In Italië komen een aantal plaatsen net ten zuiden van de Alpen vaak voor. Belangrijkste reden zijn de paleizen en villa’s die hier te bezichtigen zijn. Vicenza en Verona zijn plaatsen op de rand van de Alpen. Vicenza is bekend vanwege de villa’s ontworpen door Palladio, zoals bijvoorbeeld Palazzo Chiericati. Verona is bekend van Romeo en Julia en het grote amfitheater waar in de openlucht opera voorstellingen worden gehouden. Tenslotte is Turijn natuurlijk ook niet te missen. De Olympische Winterspelen waren hier niet voor niets. Kijk dan vooral uit naar de Residenties van het Koninklijk Huis van Savoye.

Paleizen in Italie in de Alpen

Vestingsteden in Frankrijk

Wil je cultuur opsnuiven in de Franse bergen, dan zijn de vestingwerken van Vauban interessant. De Franse Bouwmeester Vauban heeft vele plaatsjes in Frankrijk voorzien van stadsmuren, torens, poorten en bruggen. In de Alpen kan je bijvoorbeeld naar Briançon. Daar bestaan de vestingwerken uit een stadsmuur, vier forten, een toren en een brug. Ook Mont-Dauphin is een vestingstad van de hand van Vauban.

Dorpje Graz in Oostenrijk

Zwitsers klokwerk

In Zwitserland zijn ook een aantal plaatsen opgenomen. De oude binnenstad van Bern is bijzonder door de bebouwing. Maar de ligging in de binnenbocht van de rivier de Aare spreekt ook zeker tot de verbeelding. Het oude centrum en de vesting van Bellinzona wordt gevormd door een drietal kastelen. Doordat Zwitserland geen oorlog kende, zijn de kastelen in originele staat gebleven. Een heel ander stadje is La Chaux-de-Fonds in de Jura. Hier komen de Zwitserse uurwerken vandaan. Grote merken die bijvoorbeeld de schaatswedstrijden tijdens de Olympische Spelen klokken.

Moderne architectuur

Naast kastelen en paleizen, staan er ook moderne monumenten in de Alpen. Le Corbusier is een Frans-Zwitserse architect en stedenbouwkundige. Hij heeft een aantal bekende gebouwen en wijken op zijn naam staan. Een groot deel daarvan is in Frankrijk en zeker niet allemaal in de bergen. Maar rond het Meer van Genève bijvoorbeeld vind je woningen van zijn hand. Ook is er in Zürich een kunstmuseum; Centre Le Corbusier door hem ontworpen, al staat dat officieel niet op de lijst.

Spoorlijnen met historie

Zowel in Zwitserland als in Oostenrijk zijn spoorlijnen opgenomen als Werelderfgoed. Het gaat om bijzondere trajecten, met veel tunnels en hoge spoorbruggen. Van de Rhätische Bahn, de Zwitserse spoordienst, zijn twee spoorlijnen opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst: De Albulabahn en de Berninabahn. Vooral het Solisviaduct en het spiraalviaduct van Brusio zijn indrukwekkend. Wat minder bekend is, is dat ook een Oostenrijkse lijn is opgenomen in de lijst: de Semmeringbahn. Deze loopt van Gloggnitz naar Mürzzuschlag. De vele bruggen en viaducten maken de treinrit tot een uitje. Alles is in bochten gelegd, geen stuk lijkt recht.

De Berninabahn en Bernina Express

Natuurlijk natuur

Op een Werelderfgoedlijst in de Alpen mag natuurlijk de natuur niet ontbreken. Een aantal gebieden moet je echt bezoeken als bergliefhebber. In Zwitserland het Jungfrau-Aletsch gebied. De bergen van het Berner Oberland met de Aletschgletser zijn wereldberoemd. In Italië bezoek je de Dolomieten. De steile rotswanden en pieken zijn kenmerkend. In Slovenië ligt tegen de Triglav de Fuzina heuvels met het meer van Bohinj. Deze staat op de voorlopige lijst. De verwachting is dat dit gebied binnenkort wordt opgenomen in de echte lijst. In Oostenrijk kan je tenslotte nog terecht in Dachstein-Hallstatt-Salzkammergut en het Neusiedlermeer, een steppemeer. Er zijn natuurlijk nog veel meer UNESCO monumenten, bijvoorbeeld prehistorisch of geologisch. De volgende keer dat je de bergen ingaat, kan je natuurlijk even zoeken of er bij jou iets in de buurt is.

Zomervakantie tips