Skip to navigation Skip to main content
51421 - Stedentrip Bern: 5 tips
© Switzerland Tourism

Een stedentrip naar Bern is een uitje naar een prachtige oude en toch bruisende stad. Bern is niet de grootste stad van Zwitserland, maar wel de hoofdstad van het land. Het heeft een mooi historisch centrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een stad die leuk is voor een citytrip, maar ook als dagtrip tijdens de vakantie in Zwitserland. Tijdens een stedentrip in Bern zijn er een aantal highlights die je niet mag missen!

#1. Breng een bezoekje aan het BärenPark

Hét symbool van Bern is de beer. Je vindt hem niet alleen in het stadswapen, de beren zijn, in het echt, te bewonderen in de Bärengraben en BärenPark. Al in 1441 werden levende bruine beren tentoongesteld in de berenkuil, die net buiten het centrum ligt. In de twintigste eeuw kwam hier steeds meer commentaar op, waarna het BärenPark is gemaakt. Finn, Björk en Ursina genieten nu al een aantal jaar van de ruimte langs de rivier met bad- en speelmogelijkheden. Als je de dieren wilt bewonderen, bedenk dan wel dat beren een winterslaap houden. In de winter ligt elke beer in zijn eigen warme nestje en kun je ze alleen zien op de webcam.

51421 - barenpark in bern
Bezoek het BärenPark in Bern (Foto: © Switzerland Tourism)

#2. Zwemmen in de Aare

Rondom het centrum stroomt de rivier de Aare. Langs de rivier kun je heerlijk wandelen, picknicken op barbecueplaatsen of zelfs zwemmen in het water. Inwoners van de stad gebruiken het water als transportmiddel naar het werk. Gewoon je laten meevoeren door de stroming en je spullen in een waterdichte zak. Als toerist is het natuurlijk superleuk hieraan mee te doen. Het is dan wel belangrijk het rivierstuk waar je wilt zwemmen van te voren te verkennen. De stroming is hard en er zijn allerlei obstakels. Je kunt ook meedoen aan een speciaal voor toeristen georganiseerde zwemcursus voor de Aare.

#3. Bekijk de bijzondere 'Zytglogge' oftewel klokkentoren

Tussen de brug over de Aare bij de berenkuil en de klokkentoren ligt de hoofdstraat van Bern. De klokkentoren, Zytglogge in het Zwitsers-Duits, is in 1220 opgericht als toren van de vestingwerken van de stad. De toren is zelfs kort als gevangenis gebruikt, maar na een brand in 1405 herbouwd met een bel en een astronomische klok. Het uurwerk laat de stand van de zon, maan en planeten zien. De hoofdstraat is een gezellige straat, met arcades aan weerszijden. Daaronder vind je restaurants en winkels, met een leuk en divers aanbod. Geniet van een kop koffie, met heerlijke Zwitserse chocolade erbij.

51421 - fietsen in bern
Bern is ook geschikt voor een fietstoch (Foto: © Switzerland Tourism)

#4. Slenter door een museum

Bern is niet voor niks de hoofdstad van Zwitserland en heeft op cultureel gebied een uitgebreide keuze. Een aantal bekende mensen heeft gewerkt en gewoond in Bern. Denk bijvoorbeeld aan Einstein en Paul Klee. Er zijn dan ook een aantal interessant musea in Bern die je kunt bezoeken. Het Alpines Museum der Schweiz, het Zentrum Paul Klee en het Einstein Haus. Het Zentrum Paul Klee is niet alleen een moderne kunstmuseum, het gebouw zelf is heel bijzonder. Maar naast museumfunctie zijn er in dit gebouw ook concerten en theatervoorstelligen. Het alpine museum laat niet alleen bergen zien, er zijn vaak tentoonstellingen over de relatie tussen mensen, bergen en huidige ontwikkelingen.

51421 - zentrum paul klee in bern
Zentrum Paul Klee (Foto: © Switzerland Tourism, Lauschsicht)

Ook interessant:

#5. Geniet van het uitzicht

De Zwitserse chocolade is natuurlijk wereldberoemd. De Toblerone, nagemaakt van de bekende Matterhorn, komt gek genoeg uit Bern. Gek, want Bern heeft zijn eigen prachtige bergen, het Berner Oberland. Een aantal 4000-ers, die trots overal bovenuit steken. Ook vanuit de stad zijn deze bergreuzen goed te zien. Je vraagt je af, of de Toblerone niet eigenlijk de Eiger Noordwand uitbeeld. Deze berg is berucht onder bergklimmers: in het begin van de 19e eeuw was het de vraag wie de eerste beklimming zou behalen. De film Noordwand uit 2008 vertelt het verhaal van deze beklimming. Klimmen zul je niet in Bern zelf, maar je kunt hier wel goed genieten van het uitzicht.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.