UNESCO Biosferenpark Entlebuch: wild en ongerept

UNESCO Biosferenpark Entlebuch: wild en ongerept

11 oktober 2018

door Joris in Bestemmingen

Centraal in Zwitserland ligt het UNESCO Biosferenpark Entlebuch, tussen Bern, Interlaken en Luzern. Misschien niet het bekendste park, maar daarom zeker niet minder mooi! Eerder kon je al lezen over de bijzondere bezienswaardigheid de Schrattenfluh, een waar natuurspektakel in het zuiden van het park. In dit blog vertel ik je meer over het hele Biosferenpark Entlebuch.

Wat is een Biosferenpark?

Entlebuch is niet zomaar een natuurpark, maar een in 2001 door UNESCO tot biosfeerpark benoemd natuurpark. Een biosfeergebied is een gebied waarbij de relatie tussen de mens en de omgeving centraal staat. De natuur gaat hier dus niet haar vrije loop, maar wordt onderhouden door een samenwerking van onder andere lokale overheden, bewonders en bedrijven. Behoud, duurzame ontwikkeling en onderzoek en monitoring zijn de drie prioriteiten. Dankzij innovatieve methoden wordt gekeken hoe mens en natuur het beste samen kunnen leven.

De unieke natuur van Biosferenpark Entlebuch

Het bijzondere aan biosferenpark Entlebuch is dat het zich laat kenmerken door 2 natuurverschijnselen die je niet zomaar overal tegenkomt. Hierbij gaat het om grote stukken veenlandschap en om Karst. In de afgelopen eeuw heeft het veenlandschap een teruggang van maar liefst 90% meegemaakt. Hierdoor vind je veel plant- en diersoorten die in dit landschap leven, terug in Entlebuch, waar relatief veel veenlandschap te vinden is. Het andere natuurverschijnsel is Karst. Dit gesteente is kalksteen dat door zure regen is aangetast. Denk bijvoorbeeld aan muren en beelden van kerken die langzaam aan het vervagen zijn. In Biosferenpark Entlebuch vind je veel rotsformaties die uit Karst bestaan. De grootste is het massief de Schrattenfluh, een Karstmassief van ruim 6 km lang. Deze kalkstenen formatie bestaat uit kloven, kuilen, putten, gaten en grotten, wat een bijzondere natuurspektakel oplevert.

In het Biosferenpark Entlebuch vind je veel Karst
Het bijzondere Karstgesteente in Entlebuch (Foto: © Myswitzerland)

Wandelen in natuurpark Entlebuch

De prachtige wilde natuur van Biosferenpark Entlebuch is absoluut het ontdekken waard. Dit kan natuurlijk te voet. Twee fijne wandelgebieden vind je rond de dorpen Sörenberg en Marbach, in het zuiden van Entlebuch. In beide dorpen vind je een gondel, waarmee je de bergen in kunt. Een andere overeenkomst is dat beide dorpen uitkijken op de Schrattenfluh. Dit bergmassief vormt als het waren de scheidingslijn tussen de twee bestemmingen. Op de wandelkaart van Marbach vind je 16 wandelroutes van verschillende niveaus en met een duur tussen de 45 minuten en 5 uur. Vanuit Sörenberg kun je gebruik maken van twee zomerliften en op de wandelkaart van Sörenberg vind je 20 wandelroutes met een duur tussen een 1 en 8 uur.

Berghut in Biosferenpark Entlebuch
Genieten van een prachtig uitzicht over Biosferenpark Entlebuch (Foto: © Myswitzerland)

Activiteiten voor kinderen in Biosferenpark Entlebuch

Ook aan gezinnen met kinderen is gedacht in Entlebuch. Een aantal tips:

  • Zwembad Badi Schüpfheim in het gelijknamige dorp. Je vindt hier een aantal buitenbaden, een glijbaan en een duikplank.
  • Belevenispark Mooraculum. Dit park vind je bij het bergstation van de Rossweidbahn in Sörenberg, naast het Erlebnis-Restaurant Rossweid. Ontdek meerdere leuke speeltoestellen en stations waar kinderen van alles kunnen leren over de natuur.
  • Energiespielplatz Entlebuch. Deze speeltuin ligt tussen de dorpen Entlebuch en Hasle.
  • In het hele Biosferenpark Entlebuch vind je meerdere wandelpaden welke toegankelijk zijn voor kinderwagens.
  • Zyberliland Romoos: deze beleveniswereld is een combinatie van speeltuin en (thema)wandelpaden. Ook kun je hier heerlijke lokale producten kopen.
  • Andere activiteiten zijn karten, bikeboarden en minigolf.
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips