UNESCO Biosferenpark Entlebuch: wild en ongerept

Wandelaar op de Schrattenfluh in Entlebuch

10 februari 2020

door Miranda in Bestemmingen

Centraal in Zwitserland ligt het UNESCO Biosferenpark Entlebuch, tussen Bern, Interlaken en Luzern. Misschien niet het bekendste park, maar daarom zeker niet minder mooi! Eerder kon je al lezen over de bijzondere bezienswaardigheid de Schrattenfluh, een waar natuurspektakel in het zuiden van het park. In dit blog vertel ik je meer over het hele Biosferenpark Entlebuch.

Wat is een Biosferenpark?

Entlebuch is niet zomaar een natuurpark, maar een in 2001 door UNESCO tot biosferenpark benoemd natuurpark. Een biosferenpark is een gebied waarbij de relatie tussen de mens en de omgeving centraal staat. De natuur gaat hier dus niet haar vrije loop, maar wordt onderhouden door een samenwerking van onder andere lokale overheden, bewoners en bedrijven. Behoud, duurzame ontwikkeling en onderzoek en monitoring zijn de drie prioriteiten. Dankzij innovatieve methoden wordt gekeken hoe mens en natuur het beste samen kunnen leven. Het gaat dus niet alleen om de natuur, maar ook hoe mensen hier hun geld kunnen verdienen.

Voor onze webserie 24 UUR IN waren we in Entlebuch, zie hieronder de hele aflevering van dit bezoek. Liever de 1 minuut versie van Entlebuch zien, klik dan hier >

De unieke natuur van Biosferenpark Entlebuch

Het bijzondere aan biosferenpark Entlebuch is dat het zich laat kenmerken door 2 natuurverschijnselen die je niet zomaar overal tegenkomt. Hierbij gaat het om grote stukken veenlandschap en om karst. In de afgelopen eeuw heeft het veenlandschap een teruggang van maar liefst 90% meegemaakt. Hierdoor vind je veel plant- en diersoorten die in dit landschap leven, terug in Entlebuch, waar relatief veel veenlandschap te vinden is. Het andere natuurverschijnsel is karst. Dit gesteente is kalksteen dat door zure regen is aangetast. Denk bijvoorbeeld aan muren en beelden van kerken die langzaam aan het vervagen zijn. In Biosferenpark Entlebuch vind je veel rotsformaties die uit karst bestaan. De grootste is het massief de Schrattenfluh, een karstmassief van ruim 6 km lang. Deze kalkstenen formatie bestaat uit kloven, kuilen, putten, gaten en grotten, wat een bijzondere natuurspektakel oplevert.

Schrattenfluh Entlebuch
Uitzicht vanaf de Schrattenfluh in Entlebuch

Wandelen in natuurpark Entlebuch

De prachtige wilde natuur van Biosferenpark Entlebuch is absoluut het ontdekken waard. Dit kan natuurlijk te voet. Twee fijne wandelgebieden vind je rond de dorpen Sörenberg en Marbach, in het zuiden van Entlebuch. In beide dorpen ligt een gondel, waarmee je de bergen in kunt. Een andere overeenkomst is dat beide dorpen uitkijken op de Schrattenfluh. Dit bergmassief vormt als het waren de scheidingslijn tussen de twee bestemmingen. Op de wandelkaart van Marbach vind je 16 wandelroutes van verschillende niveaus en met een duur tussen de 45 minuten en 5 uur. Vanuit Sörenberg kun je gebruik maken van twee zomerliften en op de wandelkaart van Sörenberg vind je 23 wandelroutes met een duur tussen een 1 en 8 uur.

wandelen Brienzer Rothorn
Wandelen op de Brienzer Rothorn bij Sörenberg

Activiteiten voor kinderen in Biosferenpark Entlebuch

Ook aan gezinnen met kinderen is gedacht in Entlebuch. Een aantal tips:

  • Zwembad Badi Schüpfheim in het gelijknamige dorp. Je vindt hier een aantal buitenbaden, een glijbaan en een duikplank.
  • Belevenispark Mooraculum. Dit park vind je bij het bergstation van de Rossweidbahn in Sörenberg, naast het Erlebnis-Restaurant Rossweid. Ontdek meerdere leuke speeltoestellen en stations waar kinderen van alles kunnen leren over de natuur.
  • Energiespielplatz Entlebuch. Deze speeltuin ligt tussen de dorpen Entlebuch en Hasle.
  • In het hele Biosferenpark Entlebuch vind je meerdere wandelpaden welke toegankelijk zijn voor kinderwagens.
  • Zyberliland Romoos: deze beleveniswereld is een combinatie van speeltuin en (thema)wandelpaden. Ook kun je hier heerlijke lokale producten kopen.
  • Andere activiteiten zijn karten, bikeboarden en minigolf.
  • Op de Marbachegg kun je mountainkarten.

Zomervakantie tips