12 dingen die een echte bergwandelaar nooit zegt

12 dingen die een echte bergwandelaar nooit zegt

19 augustus 2018

door Miranda in Wandelen

Een echte bergwandelaar herken je van verre. Hij (of zij) heeft de juiste wandeluitrusting aan, draagt stevige wandelschoenen en heeft een goed gevulde wandelrugzak bij zich. Maar ook zodra deze bergwandelaar begint te praten weet je dat je met een ervaren ‘rot in het vak’ te maken hebt. Hij zal niet mopperen over het weer en klaagt ook niet als de route ineens 5 km langer blijkt te zijn. Een toetje in de berghut zal hij niet overslaan ‘omdat hij op de lijn moet letten’. Nee joh, hij moet nog 20 km en 700 hoogtemeters afleggen, dus die energie heeft ie hard nodig. Hierbij 12 zinnen die je een echte bergwandelaar nooit hoort zeggen.

#1. Hè bah wat een rotweer, ik blijf binnen!

Een echte bergwandelaar zal je haarfijn uitleggen dat er geen slecht weer bestaat, maar wel slechte kleding. Hij (of zij natuurlijk, dit geldt voor de rest van het artikel ;-)) trekt een waterdichte broek en wandeljas uit de kast en gaat gewoon op pad.

#2. Nee hoor, voor mij geen taart of Kaiserschmarrn

Goed eten is belangrijk, want tijdens het wandelen verbrand je flink wat calorieën. Na een goede lunch in een berghut, past er dus nog prima een toetje bij. Huisgemaakte taart of een portie Kaiserschmarrn, heerlijk!

#3. Pfff, wat is die rugzak zwaar, ik laat m’n regenjas thuis

De ervaren bergwandelaar is uiteraard altijd op de hoogte van het weerbericht en weet dat het weer heel snel om kan slaan in de bergen. Op stap zonder een goede waterdichte wandeljas? Nee hoor, deze heeft de bergwandelaar áltijd bij zich. En klagen over het gewicht van de rugzak doet hij ook nooit.

Pfff, wat is die rugzak zwaar, ik laat m’n regenjas thuis

#4. Oh gelukkig, we kunnen met de bus terug

Zelfs al rijdt de bus in het dal, de meeste wandelaars zullen er toch voor kiezen de benenwagen te nemen. Zeker in het hoogseizoen, dan zijn de bussen overvol, daar wil een echte berggeit beslist niet tussen zitten.

#5. Ik ga niet zo hoog hoor, dan krijg ik een bloedneus

Een echte bergwandelaar heeft als belangrijkste doel de toppen te bereiken. Hij zal dus zelden kiezen voor een tocht die rond de 2000 meter hoogte ligt, wanneer de bergen 1000 meter hoger zijn. Hoe hoger, hoe beter!

#6. Ja, die wandelschoenen zijn nieuw. Ik loop ze net in.

De bergen in op splinternieuwe wandelschoenen? Nee hoor, dat zal de echte bergwandelaar nóóit doen. Thuis loopt hij alvast enkele proefrondjes om te voorkomen dat de nieuwe bergschoenen zorgen voor blaren of drukpunten tijdens een flinke wandeling in de bergen.

#7. Wat is het toch stil hier! Zullen we een muziekje aanzetten op de telefoon?

De rust in de bergen en weinig mensen tegenkomen, de echte bergwandelaar houdt hiervan. Wanneer je met hem gaat wandelen mag je ook zeker niet al te veel kletsen. Hij geniet van de rust en de stilte.

#8. Is er geen water in deze hut? Hier slaap ik niet!

De echte bergwandelaar houdt van het primitieve bergleven. Overnachten in een onbemande berghut zonder verdere faciliteiten als stromend water en een WC? Geen probleem, de wandelaar wrijft zich in de handen en denkt: ‘Ik douche me overmorgen wel weer’.

#9. Deze broek past niet bij m’n shirt

Eh boeien. Het is op de berg geen modeshow, dus een echte bergwandelaar zal zich nooit druk maken over de kleurstelling van zijn outfit. Functionaliteit staat bovenaan, de rest is hieraan ondergeschikt.

Geel met groen niet mooi? Maakt niet uit!

#10. Hoezo zet je die wekker zo vroeg?

De echte bergwandelaar is vroeg uit de veren. Soms zelf middenin de nacht om op tijd op dat mooie punt te zijn waar je de zon kan zien opkomen. Bovendien is de dag lekker lang wanneer je vroeg opstaat, zo kun je een flinke bergtocht maken!

#11. Zóveel liter water? Wat een onzin!

De echte bergwandelaar weet hoe belangrijk het is dat je genoeg drinkt tijdens de wandeltocht. Hij zal dus nooit te weinig water meenemen en vult zijn voorraad aan wanneer dit mogelijk is.

#12. Moeten we nog ver? Hoe lang duurt het nog?

Een bergwandeling kan voor de echte wandelaar nooit lang genoeg zijn. Uren en uren wandelt hij door de bergen en geniet van al het moois om zich heen en de bewegingen. Het liefst zou hij willen dat er nooit een einde aan zou komen.

Wandelen in de Dolomieten op hoogte

Heb jij nog aanvullingen op bovenstaande zinnen? Laat een reactie achter.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips