Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die mensen die nooit in de bergen zijn geweest niet begrijpen

53861 - 10 dingen die mensen die nooit in de bergen zijn geweest niet begrijpen

Er zijn van die dingen die zo typisch zijn in de Alpen of dingen die je doet wanneer je er op vakantie bent, daar begrijpen mensen die er nog nooit geweest zijn soms helemaal niets van. Denk aan het feit dat je je wekker zet wanneer je op vakantie bent, dat zal iemand tijdens z'n strandvakantie niet zo snel doen. Of uit eten gaan in je sportkleren? Dat zal ongetwijfeld veel mensen ook raar in de oren klinken. Of al het materiaal en de kleding die je meeneemt op bergvakantie. Dit zijn 10 dingen die mensen die nooit in de bergen zijn geweest niet begrijpen.

#1. De wekker zetten tijdens de vakantie

We vinden het heel normaal wanneer we in de Alpen zijn: de wekker zetten om 's ochtends lekker op tijd aan die mooie wandeling te kunnen beginnen. Wanneer de vakantiegangers aan de Middellandse Zee nog lui in hun bed liggen, trekken wij de wandelschoenen al aan om erop uit te trekken: heerlijk!

#2. Warm eten tijdens de lunch (en 's avonds nog een keer)

Thuis moeten we er vaak niet aan denken, een warme hap tussen de middag, maar tijdens een bergvakantie gaat een pannetje Tiroler Gröstl of een heerlijke knapperige schnitzel er altijd wel in. Door de frisse berglucht en de eventuele inspanning die je geleverd hebt tijdens een wandeling of fietstocht, maakt dat je rond het middaguur al stevige trek hebt. En 's avonds? Geen probleem, eten we gewoon nog een keer warm!

#3. Waarom we van die lompe schoenen dragen in de zomer

Ik snap het wel een beetje; de gemiddelde wandelschoen ziet er niet heel charmant uit en zeker de hogere modellen kunnen ook nog behoorlijk warm zijn op een hete zomerdag. Mensen die nooit in de bergen zijn geweest, hebben nou eenmaal geen idee dat je op slippers echt te weinig grip hebt om normaal te kunnen lopen in de bergen.

53861 - lompe schoenen in de zomer
Nee, op slippers kom je hier echt niet omhoog

#4. Dat iedereen elkaar groet in de bergen

Wanneer je aan het wandelen bent in de Alpen, is het heel normaal om de mensen die je tegenkomt te groeten. Toevallig doen we dat bij mij thuis in het dorp ook, maar wie op vakantie is in Parijs of aan de Spaanse costa zal het niet in z'n hoofd halen om iedereen gedag te zeggen.

#5. Uit eten gaan in de sportkleding

Of het nou tijdens de lunch is of het avondeten; in de Alpen zal niemand je raar aankijken wanneer je binnenkomt wandelen in je outdoorkloffie. Soms is het gewoon al erg laat voor je weer terug bent in het dal en heb je geen zin om eerst te douchen en om te kleden, maar wil je gewoon eten. Dat kan! In bijna elke Stube ben je gewoon welkom in je sportkleren.

#6. Dat het niet alleen gaat om afstand maar ook om hoogtemeters

'Zo, zo, hebben jullie 5 uur gewandeld! En hoeveel kilometer heb je dan gedaan?'. Wanneer je dan vertelt dat je een tocht hebt gemaakt van een kleine 15 km zal menigeen z'n wenkbrauwen optrekken, omdat 'ie denkt dat het niet zoveel is. Hoe leg je nou uit dat 1000 hoogtemeters klimmen toch echt behoorlijk veel en inspannend is?

53861 - hoogtemeters
Urenlang een berg oplopen, veel mensen kunnen het zich niet voorstellen

#7. Dat je sneller buiten adem bent op grote hoogte

In de Alpen zijn sommige bergtoppen op een vrij eenvoudige manier met een treintje of een lift te bereiken. Vaak zie je toeristen die voor het eerst in de bergen zijn benauwd om zich heen kijken wanneer ze een stukje gaan lopen. 'Hoe kan het nou dat ik zo snel buiten adem ben?' Een fenomeen dat mensen die nooit in de bergen zijn geweest maar moeilijk kunnen bevatten.

#8. Waarom een liftticket zo duur is

Wie voor het eerst in de Alpen is kan nog wel eens schrikken wanneer ze de prijs zien van een liftticket. Een enkeltje de berg op kost zomaar € 15,- of meer en dat lijkt heel veel geld voor een ritje van vijf of tien minuten. Het is moeilijk te realiseren hoe duur de bouw en onderhoud van een lift is en dat dit veelal particuliere bedrijven zijn.

#9. Dat je vrijwillig een berg omhoog gaat lopen

Wandelen heeft voor veel mensen een wat stoffig of suf imago en dat is jammer, want wandelen in de bergen is alles behalve dat! De combinatie van de heerlijke berglucht, de prachtige natuur en de inspanning is geniaal. En juist daarom lopen we vrijwillig een berg omhoog, zelfs wanneer er soms ook andere manieren (auto, lift, ...) zijn om boven te komen.

53861 - vrijwillig een berg op
Als je dit nog nooit gedaan hebt, weet je niet wat je mist!

#10. Dat je zelfs in de regen naar buiten gaat

In de bergen bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding. En welbekende spreuk onder bergliefhebbers. Natuurlijk hebben we het liefst droog weer en een zonnetje, maar als het regent blijven we uiteraard niet binnen zitten. Een bergwandeling is ook prachtig wanneer het weer minder mooi is, want de natuur krijgt weer een heel andere uitstraling.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.