Skip to navigation Skip to main content

8 mooie wandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern

Wandelen Krimmler Achental

Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk is met een oppervlakte van 1856 km2 het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen en één van de grootste natuurgebieden van Europa. Het park spreidt zich uit over de deelstaten Tirol, Karinthië en het Salzburgerland. Hoe je dit prachtige park het best kunt ontdekken? Te voet natuurlijk! Je vindt talloze mooie wandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern, ook geschikt voor families. In totaal beschikt het park over 6400 km aan wandelwegen. In dit blog zetten we een aantal mooie wandelingen in Nationaal Park Hohe Tauern voor je op een rijtje.

1. Wandel naar de Wangenitzsee

Een echte aanrader is de tocht naar de Wangenitzsee, het op één na grootste bergmeer in het park en het grootste bergmeer van Karinthië. De nabijgelegen Wangenitzsee Hütte torent boven het meer uit en nodigt je uit voor wat te eten en drinken. De diepblauwe kleur van het meer geeft de omgeving een magisch tintje en vormt samen met de Kreuzsee een prachtig en uniek beeld. Deze mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern start op parkeerplaats Wangenitz Alm en brengt je in zes uur naar de Wangenitzsee Hütte en weer terug. In de hut kun je genieten van een welverdiende pauze mét uitzicht.

2. Wandelen over de gletsjerweg Pasterze

Een mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern is die naar de Kaiser-Frans-Josefs-Höhe, het uitzichtpunt voor de Pasterzengletsjer. Vanaf de parkeerplaats bij Alpinecenter Glocknerhaus loopt de route naar de langste gletsjer van de Oostalpen. Na zo'n drie uur wandelen bereik je het eindpunt en kun je genieten van het indrukwekkende uitzicht op de gletsjer. Onderweg naar de Kaiser-Frans-Josefs-Höhe kun je goed zien hoe de gletsjer het gebied in Karinthië de afgelopen eeuwen heeft gevormd. Zo kom je onder andere rond geslepen steenformaties en afgeslepen rotsplaten tegen.

Wandelen over de gletsjerweg Pasterze
© Großglockner Hochalpenstraßen AG

3. Wandelen over de Gletsjerweg Innergeschlöß

Eén van de (letterlijke) hoogtepunten in het park is de Großvenediger en alle mooie wandelingen die op en rond deze berg liggen. Deze berg ligt op de grens van Osttirol en Salzburgerland en is een paradijs voor wandelaars. Eén van de mooiste wandelingen in dit deel van Nationaal Park Hohe Tauern loopt van de dorpen Außergeschloß en Innergeschloß naar het eind van het dal. Deze wandeling loopt door een indrukwekkend berglandschap en brengt je naar het hart van het nationaal park. Onderweg kom je langs de beroemde Auge Gottes op 2240 meter hoogte en loop je een stuk over de gletsjerrand van de Schlatenkees. In totaal ben je ongeveer zes uur onderweg voor deze wandeltocht.

4. Oberhaus - Jagdhausalm

Ben je in Osttirol op vakantie, dan is de wandeling naar de Jagdhausalm, één van de oudste almdorpen van Oostenrijk, zeker de moeite waard. Collega Yvonne maakte deze wandeling enkele jaren geleden en was erg onder de indruk. Het is een relatief eenvoudige, maar mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern. Je begint deze wandeling op parkeerplaats Oberhaus en wandelt vervolgens in zo'n 2,5 uur naar het dorp. Het is ook mogelijk om deze wandeling met gids te maken. Onderweg naar het dorp vertelt de gids dan allerlei interessante weetjes over de planten en dieren in de omgeving.

Genieten van de natuur in Nationaalpark Hohe Tauern
Almdorp Jagdhausalm
Wandelaars bereiken bijna de Jagdhausalm in het Defereggental
Wandelaars in de omgeving van de Jagdhausalm
Bebouwing Jagdhausalm

5. Europa-Panoramaweg in Matrei

Ook met het gezin kun je mooie wandelingen maken in Nationaal Park Hohe Tauern. De Europa-Panoramaweg in Matrei is daar een mooi voorbeeld van. Ga met de Goldried-Bergbahnen naar 2156 m hoogte en wandel deze mooie panoramawandeling. Laat je onderweg verwonderen door een uitzicht op meer dan 60 drieduizenders, waaronder de Großglockner, Großvenediger en de Hochgall. Deze wandeling is makkelijk en ook geschikt voor kleine kinderen. De wandeling duurt zo'n drie uur en is echt een aanrader voor families met kinderen!

6. Wandeling in het Krimmler Achental

De wandeling naar de Krimmler Wasserfälle kennen we allemaal, maar boven de watervallen in het Krimmler Achental valt nog veel meer te beleven. Dit is het langste en hoogstgelegen dal in de Venediger-berggroep. Boven de watervallen vind je een prachtig Alpenlandschap en kun je heerlijk wandelen. Loop langs de Krimmler Ache naar de bron van de beek: de Krimml gletsjer. Het eindpunt van deze mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern is het Krimmler Tauernhaus, een eeuwenoude berghut. Je vertrekt vanaf de parkeerplaats bij de Krimmler Wasserfälle en loopt dan ruim een uur naar de bovenste waterval. Vanaf daar is het nog zo'n 3,5 uur naar het Krimmler Tauernhaus.

7. Hollersbachtal - Kratzenbergsee

Deze wandeling in het Hollersbachtal in het Salzburgerland is erg geliefd bij vele bergliefhebbers. Het eindpunt, de Kratzenbergsee, is het grootste bergmeer van Nationaal Park Hohe Tauern en ligt op 2162 m hoogte. Het meer wordt omringd door een imposante bergwereld met onder andere de Larmkogel (3022 m) en de Kratzenberg (3023 m). Naast het meer ligt de Fürther Hütte, de ideale plek voor een welverdiende pauze. Deze mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern begint op de parkeerplaats bij de ingang van het Hollersbachtal en leidt je in ruim vijf uur naar de Fürther Hütte en Kratzenbergsee. Het is mogelijk een deel van deze route met een taxi af te leggen, dat bespaart zo'n drie uur wandelen.

8. Hüttschlag - Schödertal

Een andere tip in het Salzburgerland is de wandeling door het Schödertal. Dit dal ligt aan het eind van het Großarltal en heeft iets romantisch. Wandel door de prachtige omgeving en met een beetje geluk kun je zelfs verschillende diersoorten spotten. Deze mooie wandeling in Nationaal Park Hohe Tauern eindigt bij de Schödersee. Dit is een tijdelijk meer dat in het voorjaar gevuld is met smeltwater, maar 's zomers vaak opgedrood is. Je begint deze wandeling bij het informatiehuis van Nationaal Park Talwirt en loopt over gemarkeerde wandelweg nr. 512 in één tot twee uur naar de Schödersee.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.