Skip to navigation Skip to main content

Tips voor wandelen in Westendorf

9751 - Tips voor wandelen in Westendorf

Westendorf is een gezellig, sfeervol en kleurrijk dorp midden in het Brixental in Tirol. Als je gaat wandelen in Westendorf, dan heb je toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van ruim 200 km voor alle niveaus. Is dat niet voldoende, dan kun je er gemakkelijk de overige 2500 kilometer van de gehele Kitzbüheler Alpen bij betrekken. Er zijn themawandelingen, wandelingen speciaal voor families, meerdaagse wandeltochten en huttentochten mogelijk. Om de keuze iets makkelijker te maken geef ik je 5 tips voor wandelen in Westendorf.

#1. De Wohlfühlweg

De Wohlfülweg (de welzijnweg) is een leuke wandeling voor jong en oud. De wandeling start in het dorp, vlakbij de Alpenrosenbahn I&II. Vervolgens wandel je langs het klimstation naar het eerste station, dat beter bekend staat als het waterlabyrint. Daarna passeer je nog een aantal andere van hout gemaakte stations. Bij ieder station geniet je van een ander uitzicht op het dorp. Je wandelt langs schattige stroompjes, over groene weides en door de bossen.

Duur 1 uur en 20 minuten
Hoogtemeters 186 meter klimmen, 186 meter dalen
Afstand 3,3 km
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#2. De beklimming van de Brechhorn (2031 meter)

Vanuit Westendorf kun je meerdere bergen beklimmen. Eén daarvan is de Brechhorn met een hoogte van 2031 meter. Deze wandelroute behoort tot één van de populairste van Westendorf en dat komt mede door de verschillende manieren waarop de berg te beklimmen is. Als je bijvoorbeeld een deel met de Alpenrosenbahn I&II aflegt, dan wordt de route al een stuk makkelijker en toegankelijker. Onderstaande variant is een stuk moeilijker, maar wel een echte aanrader voor de sportieve wandelaar/bergbeklimmer. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en kun je onder andere pauze houden bij de Kreuzjöchlsee en Berggasthof Brechhornhaus.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 1276 meter klimmen, 1276 meter dalen
Afstand 16,1 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
Wandelen in Westendorf langs bloemen
Ook in het dal lopen meerdere mooie wandelingen (Foto: © Maren Krings)

#3. De Westendorfer Rundwanderung

De Westendorfer Rundwanderung neemt je mee door Westendorf, bossen en over groene bergweides. Onderweg passeer je schattige stroompjes, oude boerderijen en mooie huizen. De route start bij het VVV kantoor van Westendorf en eindigt daar ook weer. Tijdens de wandeling geniet je niet alleen van uitzichten op de omliggende bergwereld, maar ook op het dorp.

Duur 3,5 uur
Hoogtemeters 378 meter klimmen, 378 meter dalen
Afstand 10,5 km
Ondergrond Deels verhard, grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#4. De beklimming van de Kröndlhorn (2444 meter)

Met een hoogte van 2444 meter behoort de Kröndlhorn tot één van de hoogste bergen van de Kitzbüheler Alpen. De route start bij parkeerplaats Foisching, vlakbij de Gamskogelhütte. Het is een pittige tocht, maar wel meer dan de moeite waard. Je wandelt langs schattige beekjes en je passeert op 2194 meter hoogte de Reinkarsee. Ook kom je langs de Rotwandalm. Hier kun je van juni tot en met oktober terecht voor iets te eten of drinken. Tijdens het wandelen geniet je van prachtige uitzichten op de omliggende bergwereld. Op de top van de Kröndlhorn staat een klein kapelletje waar je met maximaal twee personen tegelijk naar binnen kunt.

Duur 8,5 uur
Hoogtemeters 1366 meter klimmen, 1291 meter dalen
Afstand 19,9 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

#5. Alpinolino Himmelsteig

De Alpinolino Himmelsteig is een leuke themawandeling voor de hele familie. Tekenfiguren Bert de Adelaar en berggids Schlauberger begeleiden de kinderen tijdens de wandeling met allerlei leuke opdrachten. Onderweg wandel je langs diverse stations, waar de kinderen spelenderwijs ervaring opdoen met de bergen en de dieren die er leven. De wandeling start vlakbij de Alpenrosenbahn I&II.

Duur +/- 3 uur
Hoogtemeters 128 meter klimmen, 128 meter dalen
Afstand 2,2 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Makkelijk
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  
Themawandeling Alpinolino Westendorf
De themawandelingen van avonturenpark Alpinolino zijn leuk voor het hele gezin (Foto: © Christian Kapfinger)

Tips voor wandelen met kinderen in Westendorf

Als je gaat wandelen met kinderen in Westendorf, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Een leuke tip is bergbeleveniswereld Alpinolino. Dit park ligt op de Talkasser en is gemakkelijk te bereiken met de Alpenrosenbahn I&II. Er zijn twee themawandelingen mogelijk in Alpinolino. Tijdens deze themawandelingen moeten de kids allerlei leuke opdrachten uitvoeren (Himmelsteig en Holzwurmweg). Een andere leuke wandeltip voor families is de Windauer Wadl Weg (een Kneippwandeling met leuke opdrachten en waterstations).

Handig om te weten als je gaat wandelen in Westendorf:

 

  • Je kunt in Westendorf culinaire wandelingen maken (Hochgenusstour) en wandelingen met een gids.
  • Samen met de dorpen Kirchberg en Brixen im Thale heeft Westendorf een speciaal wandelboekje. Met dit boekje kun je op geselecteerde wandelingen punten verzamelen, door het boekje te laten stempelen bij berghutten en bergtoppen. Als beloning krijg je aan het einde van de wandelvakantie in Westendorf een bronzen, zilveren of gouden wandelspeld.
  • Als je gaat wandelen in Westendorf, dan kun je gebruik maken van de Alpenrosenbahn I&II gondel. De gondel gaat van 20 mei tot 22 oktober dagelijks omhoog van 08.30 - 17.00 uur. Een liftpas voor één dag kost €22,- voor volwassenen en €11,50 voor kinderen.
  • Met de Kitzbüheler Alpen Sommercard is gebruik van alle 31 bergliften van de Kitzbüheler Alpen inclusief. Daarnaast geniet je van vele andere leuke kortingen op uitstapjes en activiteiten.
  • Verblijf je in één van de partneraccommodaties, dan krijg je voor de gehele lengte van je verblijf een gastenkaart cadeau. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van bus en trein en krijg je leuke andere kortingen.
Pauzeren tijdens het wandelen bij berghutten in Westendorf
Onderweg heb je de mogelijkheid om te pauzeren bij een berghut (Foto: © Maren Krings)

Heb jij nog tips voor wandelen in Westendorf?

 

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.