Skip to navigation Skip to main content

De mooiste dierentuinen en wildparken van Oostenrijk

Wildpark Aurach 2

Een bezoekje aan een dierentuin of wildpark tijdens je vakantie in Oostenrijk is altijd leuk. Het blijft fascinerend om te zien welke dieren er leven op onze aardbol. Oostenrijk heeft tal van prachtige dierentuinen en wildparken. Gelegen op bijzondere locaties of met een bijzonder verhaal. In de dierentuinen en wildparken leven diersoorten uit het land, de rest van de Alpen en de rest van de wereld. In dit weblog hebben we de mooiste dierentuinen en wildparken van Oostenrijk op een rijtje gezet.

Dierentuinen en wildparken in Oostenrijk

1. Alpenwildpark Feld am See

In Feld am See, een plaatsje vlakbij Villach en Bad Kleinkirchheim, ligt Alpenwildpark Feld am See. Het wildpark is ooit opgericht door Josef Scherzer. Van kinds af aan droomde hij van het hebben van zijn eigen wildpark. Aan het eind van de jaren '80 werd deze droom eindelijk werkelijkheid. Inmiddels kun je in Alpenwildpark Feld am See niet alleen dieren bekijken, maar ook een bezoek brengen aan het Wildlife museum, het berenmuseum, het vismuseum en de kinderboerderij. Ook is er een leuke avonturenspeeltuin voor kinderen.

2. Alpenzoo Innsbruck

De Alpenzoo Innsbruck ligt aan de rand van Innsbruck en aan de voet van de Nordkette. Op een terrein van ruim 4 hectare leven ruim 150 verschillende dieren uit de Alpen en andere delen van de wereld. De ligging van de dierentuin is prachtig. Terwijl je de dieren bekijkt, geniet je van een schitterend uitzicht op de stad en de omringende bergwereld.

Ingang van de Alpenzoo Innsbruck
© Innsbruck Tourismus

3. Wildpark Assling

Wildpark Assling ligt vlakbij de stad Lienz in Osttirol. Op een oppervlakte van ruim 80.000 m² leven meer dan 35 verschillende diersoorten. Het welzijn van de dieren is belangrijk en daarom worden de verblijven continu aangepast en vergroot. In dit wildpark heb je ook de mogelijkheid om een aantal dieren eens op een andere manier te bekijken, namelijk vanuit de ‘Fun Alpin Osttirol’ rodelbaan. Ook kun je in Wildpark Assling een wandeling maken over het Waldlehrpfad en een bezoekje brengen aan de grote modelspoortrein. Trek gekregen? Breng dan een bezoekje aan Gasthaus Bärenwirt.

4. Wildpark Ferleiten

Een leuk uitstapje voor de hele familie is een bezoek aan Wildpark Ferleiten. Dit wildpark ligt midden in Nationaal Park Hohe Tauern, op ongeveer 3 kwartier rijden vanaf Rauris en aan het begin van de Grossglockner Hochalpenstraße. In het wildpark leven meer dan 200 verschillende diersoorten. De meeste zijn afkomstig uit de Alpen. Er loopt een leuke wandeling door het park, die ook begaanbaar is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ook ligt er een pretpark/speeltuin bij het wildpark met allerlei leuke attracties.

5. Wildpark Aurach

Wildpark Aurach ligt in de Kitzbüheler Alpen, op ongeveer 10 minuten rijden van Kitzbühel. Op een oppervlakte van ruim 40 hectare leven meer dan 200 verschillende diersoorten. De dieren zijn niet alleen afkomstig uit de Alpen, maar ook uit de rest van de wereld. In Wildpark Aurach kun je onder andere lynxen, moeflons, wallaby’s, lama’s en uilen bewonderen.

Herten en elanden in Wildpark Aurach

6. Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn in Wenen is onderdeel van het bijzondere Schloss Schönbrunn en mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje met de mooiste dierentuinen en wildparken in Oostenrijk. De dierentuin werd opgericht in 1752, in opdracht van Keizer Francis Stephen van Lotharingen. Daarmee was Tiergarten Schönbrunn de eerste dierentuin ter wereld. De dierentuin is prachtig en in dezelfde bouwstijl als het paleis. Niet voor niks is Tiergarten Schönbrunn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en al 5 keer verkozen tot beste dierentuin van Europa. Op een oppervlakte van ruim 17 hectare, leven meer dan 700 diersoorten. De reuzenpanda is de bekendste van allemaal.

7. Haus des Meeres - Aqua Terra Zoo

Tiergarten Schönbrunn is niet de enige bijzondere dierentuin in Wenen. Vlakbij het MuseumQuartier staat een oude toren uit de Tweede Wereldoorlog waarin het Haus des Meeres, ook wel bekend als Aqua Terra Zoo, is gevestigd. Op 11 verdiepingen leven meer dan 10.000 waterdieren, zoals krokodillen, schildpadden, exotische vissen, haaien, slangen en roggen. Hoogtepunten zijn het Krokipark, het tropische huis en een speciaal haaien aquarium verdeeld over 2 verdiepingen.

8. Affenberg Landskron

Net buiten de stad Villach, in Landskron, ligt Affenberg Landskron. Zoals de naam al doet vermoeden: de apenberg. Op de apenberg leven zo’n 160 Japanse makaken samen met hun verzorgers en wetenschappers. De dieren zitten niet in kooien, maar mogen vrij rondlopen. Je kunt Affenberg Landskron alleen betreden met gids, maar de ervaring is erg bijzonder. Kijken naar apen verveelt immers nooit!

Apen in Affenberg Landskron
©Affenberg Landskron

9. Zoo Salzburg

Zoo Salzburg is een prachtige stadsdierentuin, gelegen in het zuiden van de stad Salzburg. Er leven meer dan 150 verschillende diersoorten die afkomstig zijn uit de Alpen en de rest van de wereld. Op de plek waar de dierentuin staat, is men altijd al bezig geweest met dieren, maar de dierentuin opende haar deuren pas in 1962. Zoo Salzburg grenst aan Schloss Hellbrun en een bezoekje aan beide is perfect te combineren op één dag.

10. Zoo & Aqua zoo Schmiding

Zoo & Aqua zoo Schmiding ligt in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich. De dierentuin ligt op het aangrenzende terrein van Schloss Schmiding, vlakbij de stad Wels. Op een oppervlakte van ruim 13 hectare leven onder andere giraffen, panda’s, gorilla’s en Siberische tijgers. Ook is er een speciale Aquazoo waar exotische vissen en koraal te bewonderen zijn.

Overige dierenparken in Oostenrijk

 • Steppentierpark Pamhagen
 • Reptilienzoo Forchtenstein
 • Reptilienzoo Happ
 • Vogelpark Turnersee 
 • Wildpark Rosegg
 • Adlerarena Burg Landskron
 • Reptilienzoo Nockalm
 • Eselpark Maltatal
 • Naturpark Geras
 • Wildpark Ernstbrunn
 • Zoo Linz
 • Tierpark Walding
 • Wildpark Altenfelden
 • Tierpark Wels
 • Cumberland Wildpark Grünau
 • Wildpark Kleefeld
 • Freizeit- und Wildpark Untertauern
 • Tierwelt Herberstein
 • Bärenhof Berghausen
 • Waldpark Hochreiter
 • Wilde Berg Mautern
 • Greifvogelpark Telfes
 • Wildpark Wildbichl
 • Greifvogelpark Umhausen
 • Wildpark Feldkirch
 • Alpenwildpark Pfänder
 • Doppelmayr-Zoo
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.