Skip to navigation Skip to main content

De mooiste dierentuinen en wildparken van Oostenrijk

9732 - De mooiste dierentuinen en wildparken van Oostenrijk
© Pixabay

Een bezoekje aan een dierentuin of wildpark tijdens je vakantie is altijd leuk. Het blijft fascinerend om te zien welke dieren er leven op onze aardbol. Ook Oostenrijk heeft een aantal prachtige dierentuinen en wildparken. Gelegen op bijzondere locaties of met een bijzonder verhaal. In de dierentuinen en wildparken leven diersoorten uit het land, de rest van de Alpen en de rest van de wereld. In dit weblog hebben we de 10 mooiste dierentuinen en wildparken van Oostenrijk op een rijtje gezet.

#1. Alpenzoo Innsbruck

Gelegen aan de rand van Innsbruck en aan de voet van de Nordkette, ligt Alpenzoo Innsbruck. Op een terrein van ruim 4 hectare leven ruim 150 verschillende dieren uit de Alpen en andere delen van de wereld. De ligging van de dierentuin is prachtig. Terwijl je de dieren bekijkt, geniet je van een schitterend uitzicht op de stad en de omringende bergwereld.

9732 - zoo innsbruck steenbok (1)
(Foto: © Pixabay)
(Foto: © Pixabay)

#2. Alpenwildpark Feld am See

In Feld am See, een plaatsje vlakbij Villach en Bad Kleinkirchheim, ligt Alpenwildpark Feld am See. Het wildpark is ooit opgericht door Josef Scherzer. Van kinds af aan droomde hij van het hebben van zijn eigen wildpark. Aan het eind van de jaren 80 werd deze droom eindelijk werkelijkheid. Inmiddels kun je in Alpenwildpark Feld am See niet alleen dieren bekijken, maar ook een bezoek brengen aan het Wildlife museum, het berenmuseum, het vismuseum en de kinderboerderij. Ook is er sinds 2018 een leuke avonturenspeeltuin voor kinderen.

#3. Wildpark Assling

Wildpark Assling ligt vlakbij de stad Lienz in Osttirol. Op een oppervlakte van ruim 80.000 m² leven meer dan 35 verschillende diersoorten. Het welzijn van de dieren is belangrijk en daarom worden de verblijven continu aangepast en vergroot. In dit wildpark heb je ook de mogelijkheid om een aantal dieren eens op een andere manier te bekijken, namelijk vanuit de ‘Fun Alpin Osttirol’ rodelbaan. Ook kun je in Wildpark Assling een wandeling maken over het Waldlehrpfad en een bezoekje brengen aan de grote modelspoortrein. Trek gekregen? Breng dan een bezoekje aan Gasthaus Bärenwirt.

#4. Wildpark Ferleiten

Een leuk uitstapje voor de hele familie is een bezoek aan Wildpark Ferleiten. Dit wildpark ligt midden in Nationaal Park Hohe Tauern, op ongeveer 3 kwartier rijden vanaf Rauris en aan het begin van de Grossglockner Hochalpenstraße. In het wildpark leven meer dan 200 verschillende diersoorten. De meeste zijn afkomstig uit de Alpen. Er loopt een leuke wandeling door het park, die ook begaanbaar is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ook ligt er een pretpark/speeltuin bij het wildpark met allerlei leuke attracties.

#5. Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn in Wenen is onderdeel van het bijzondere Schloss Schönbrunn en mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje met de mooiste dierentuinen en wildparken in Oostenrijk. De dierentuin werd opgericht in 1752, in opdracht van Keizer Francis Stephen van Lotharingen. Daarmee was Tiergarten Schönbrunn de eerste dierentuin ter wereld. De dierentuin is prachtig en in dezelfde bouwstijl als het paleis. Niet voor niks is Tiergarten Schönbrunn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en al 5 keer verkozen tot beste dierentuin van Europa. Op een oppervlakte van ruim 17 hectare, leven meer dan 700 diersoorten. De reuzenpanda is de bekendste van allemaal.

9732 - reuzepanda tiergarten schonbrunn (1)
(Foto: © Pixabay)
(Foto: © Pixabay)

#6. Haus des Meeres - Aqua Terra Zoo

Tiergarten Schönbrunn is niet de enige bijzondere dierentuin in Wenen. Vlakbij het MuseumQuartier staat een oude toren uit de Tweede Wereldoorlog waarin het Haus des Meeres, ook wel bekend als Aqua Terra Zoo, is gevestigd. Op 11 verdiepingen leven meer dan 10.000 waterdieren, zoals krokodillen, schildpadden, exotische vissen, haaien, slangen en roggen. Hoogtepunten zijn het Krokipark, het tropische huis en een speciaal haaien aquarium verdeeld over 2 verdiepingen.

#7. Zoo & Aqua zoo Schmiding

Zoo & Aqua zoo Schmiding ligt in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich. De dierentuin ligt op het aangrenzende terrein van Schloss Schmiding, vlakbij de stad Wels. Op een oppervlakte van ruim 13 hectare leven onder andere giraffen, panda’s, gorilla’s en Siberische tijgers. Ook is er een speciale Aquazoo waar exotische vissen en koraal te bewonderen zijn.

#8. Affenberg Landskron

Net buiten de stad Villach, in Landskron, ligt Affenberg Landskron. Zoals de naam al doet vermoeden: de apenberg. Op de apenberg leven zo’n 160 Japanse makaken samen met hun verzorgers en wetenschappers. De dieren zitten niet in kooien, maar mogen vrij rondlopen. Je kunt Affenberg Landskron alleen betreden met gids, maar de ervaring is erg bijzonder. Kijken naar apen verveelt immers nooit!

#9. Zoo Salzburg

Zoo Salzburg is een prachtige stadsdierentuin, gelegen in het zuiden van de stad Salzburg. Er leven meer dan 150 verschillende diersoorten die afkomstig zijn uit de Alpen en de rest van de wereld. Op de plek waar de dierentuin staat, is men altijd al bezig geweest met dieren, maar de dierentuin opende haar deuren pas in 1962. Zoo Salzburg grenst aan Schloss Hellbrun en een bezoekje aan beide is perfect te combineren op één dag.

9732 - marmot salzburg zoo (1)
(Foto: © Pixabay)
(Foto: © Pixabay)

#10. Tierwelt Herberstein

Met Tierwelt Herberstein sluiten we dit lijstje met de mooiste dierentuinen en wildparken in Oostenrijk. Halverwege de 17e eeuw kwam baron van Herberstein, Johann Maximilian I, erachter dat de steile hellingen niet geschikt waren voor landbouw, maar wel voor het houden van dieren. Langzamerhand kwamen er steeds meer dieren bij, werd het terrein vergroot en ontstond er halverwege de 19e eeuw een dierentuin. Al die tijd was de dierentuin in privé bezit en niet open voor publiek. Dit veranderde in de jaren 60 van de 20e eeuw. Sinds die tijd leven er naast de Alpendieren ook een groot aantal exotische dieren. Tierwelt Herberstein ligt in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark, vlakbij de stad Graz en is een leuk uitstapje voor de hele familie.

Bekijk de locaties op de interactieve kaart hieronder:

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.