Skip to navigation Skip to main content

12 redenen waarom wandelen in de bergen zo fijn is

Wandelen Wolken
© Spalder Media Group

Wandelen in de bergen is zó fijn! Er zijn wel 100 redenen te bedenken waarom een flinke wandeling in de Alpen een van de leukste activiteiten van een vakantie is. Als je vaste bezoeker van indebergen.nl bent, dan kun je dit vast onderschrijven. Maar er zijn ook genoeg mensen waarvan jij misschien denkt: '...die zou ook eens een bergwandeling moeten maken!'. Overtuig hem of haar met dit artikel. Herken jij deze punten?

1. Omdat je kunt genieten van geweldige uitzichten

Niet alleen boven op de top van een berg, maar eigenlijk gedurende de hele wandeling kun je genieten van waanzinnig mooie uitzichten. De blik tussen de bomen door op het dal, het helderblauwe bergmeer of dat houten berghutje op een alm. De mooie uitzichten zijn ontelbaar.

 

2. Je bent de hele dag lekker buiten 

Natuurlijk is een wandeling op een zonnige dag met blauwe lucht het mooiste dat er is, maar ook op een bewolkte dag of zelfs als het (een beetje) regent is een wandeling in de bergen nog fijn. Lekker de hele dag 'buiten spelen' is toch heerlijk? Waarom wandelen in de bergen zo gezond is >

Wandeling in het Wimmertal
© Spalder Media Group

3. Het is (bijna) altijd lekker rustig

Uren lopen zonder dat je iemand tegen komt, dat kan in de Alpen. Natuurlijk hangt het ervan af of het hoogseizoen is en welke wandelroute je kiest, maar over het algemeen kom je maar weinig mensen tegen en is het lekker rustig op de wandelpaden.

 

4. De beloning na de inspanning is zo heerlijk

De zweetdruppels op je rug en een verhoogde hartslag. Een wandeling in de bergen kan behoorlijk inspannend zijn. Na een fikse wandeling van een aantal uren is de beloning geweldig: de top bereiken, eten in een knusse berghut of een fris biertje bij terugkomst in het dal. De meest herkenbare momenten na een bergwandeling >

 

5. Je wordt altijd verrast door de natuur

Het spreekt voor zich dat je je ogen goed moet open houden als je door de bergen wandelt. Niet alleen om te zien waar je loopt, maar ook de natuur om je heen is overweldigend. Je ontdekt ineens een mooie Alpenbloem, ziet een bergmarmot wegglippen of je ruikt het frisse gras op de alm. 10 dieren die je kunt spotten in de Alpen >

Marmotten voeren in de bergen
© Spalder Media Group

6. Je kunt  je hoofd lekker leeg maken

Tijdens het wandelen concentreer je je op je voeten: waar zet je ze neer en wat wordt de volgende stap. Je raakt in een soort trance en komt in een ritme. Een ideale manier om je volle hoofd lekker leeg te maken en te ontspannen.

 

7. Je doet nieuwe energie op in de bergen

Ze zeggen wel eens dat je je pas echt goed kunt ontspannen na een inspanning. Hierdoor kost een wandeling je niet alleen energie, maar het levert je ook een boost aan nieuwe energie op. De adrenaline en frisse berglucht zorgen ervoor dat je batterij weer helemaal is opgeladen.

 

8. Geen wandeling is hetzelfde

Er liggen duizenden kilometers aan wandelroutes in de Alpen. Eigenlijk kun je dus je hele leven elke vakantie een week lang andere routes wandelen. Elke wandeling is anders, van eenvoudig tot zwaar en ook de omgeving is elke keer weer afwisselend.

Berghut te midden van een groene alpenweide

9. Je kunt lekker eten in een berghut

Niets is zo leuk als een wandelroute uit te zoeken die langs of naar een knusse berghut loopt. Na een flinke klim kun je heerlijk neerploffen op het terras in het zonnetje of op koudere dagen opwarmen bij de open haard in de stube en genieten van lekker eten. 15 gerechten die je zeker moet eten als je in de Alpen bent >

 

10. Je hele lichaam wordt getraind 

Tijdens een wandeling in de bergen train je heel wat spiergroepen in je lichaam. Niet alleen je beenspieren, maar ook je rug-, buik-, en armspieren komen goed in beweging tijdens het klimmen en dalen in de Alpen. Wandelen is een goede work-out voor zowel je spieren als je conditie.

Picknicken op een groene alpenweide
© Spalder Media Group

11. Picknicken op een alm is heerlijk

Op de alm genieten van je zelf meegebrachte broodjes en drinken is natuurlijk heerlijk. Is de alm niet te ver lopen, dan kun je zelfs overwegen om een picknickmand mee te sjouwen vol lekkers, inclusief een gezellig geblokt kleedje. Zo kun je wel een middag doorbrengen.

 

12. Je kunt de mooiste foto's maken

Houd je van fotograferen, dan kun je tijdens een wandeling in de bergen je hart ophalen. Vaak zijn de uitzichten en omgeving waardoor je wandelt zo indrukwekkend, dat je iedere paar minuten stil kunt blijven staan voor een foto. De vraag is dan natuurlijk hoever je komt...Selectief blijven dus ;-)! Foto's maken in de bergen: handige tips voor mooie beelden >

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.