12 redenen waarom wandelen in de bergen zo fijn is

12 redenen waarom wandelen in de bergen zo fijn is

18 maart 2017

door Miranda in Wandelen

Wandelen in de bergen is zó fijn! Er zijn wel 100 redenen te bedenken waarom een flinke wandeling in de Alpen één van de leukste activiteiten van een vakantie is. Als je vaste bezoeker van indebergen.nl bent, dan kun je dit vast onderschrijven. Maar er zijn ook genoeg mensen waarvan jij misschien denkt: "...die zou ook eens een bergwandeling moeten maken!". Overtuig hem of haar met dit artikel. Herken jij deze punten?

#1. Omdat je kunt genieten van geweldige uitzichten

Niet alleen boven op de top van een berg, maar eigenlijk gedurende de hele wandeling kun je genieten van waanzinnig mooie uitzichten. De blik tussen de bomen door op het dal, het helderblauwe bergmeer of dat houten berghutje op een alm. De mooie uitzichten zijn ontelbaar.

#2. Je de hele dag lekker buiten bent

Natuurlijk is een wandeling op een zonnige dag met blauwe lucht het mooiste dat er is, maar ook op een bewolkte dag of zelfs als het (een beetje) regent is een wandeling in de bergen nog fijn. Lekker de hele dag 'buiten spelen' is toch heerlijk?

Je de hele dag lekker buiten bent
De hele dag lekker buiten in de natuur

#3. Het (bijna) altijd lekker rustig is

Uren lopen zonder dat je iemand tegen komt, dat kan in de Alpen. Natuurlijk hangt het ervan af of het hoogseizoen is en welke wandelroute je kiest, maar over het algemeen kom je maar weinig mensen tegen en is het lekker rustig op de wandelpaden.

#4. De beloning na de inspanning zo heerlijk is

De zweetdruppels op je rug en een verhoogde hartslag. Een wandeling in de bergen kan behoorlijk inspannend zijn. Na een fikse wandeling van een aantal uren is de beloning geweldig: de top bereiken, eten in een knusse berghut of een fris biertje bij terugkomst in het dal.

#5. Je altijd wordt verrast door de natuur

Het spreekt voor zich dat je je ogen goed moet open houden als je door de bergen wandelt. Niet alleen om te zien waar je loopt, maar ook de natuur om je heen is overweldigend. Je ontdekt ineens een mooie Alpenbloem, ziet een bergmarmot wegglippen of je ruikt het frisse gras op de alm.

Je altijd wordt verrast door de natuur
Als je geduld én nootjes hebt, kun je eekhoorntjes voeren tijdens een wandeling

#6. Je je hoofd lekker leeg kunt maken

Tijdens het wandelen concentreer je je op je voeten: waar zet je ze neer en wat wordt de volgende stap. Je raakt in een soort trance en komt in een ritme. Een ideale manier om je volle hoofd lekker leeg te maken en te ontspannen.

#7. Je nieuwe energie opdoet in de bergen

Ze zeggen wel eens dat je je pas echt goed kunt ontspannen na een inspanning. Hierdoor kost een wandeling je niet alleen energie, maar het levert je ook een boost aan nieuwe energie op. De adrenaline en frisse berglucht zorgen ervoor dat je batterij weer helemaal is opgeladen.

#8. Geen wandeling hetzelfde is

Er liggen duizenden kilometers aan wandelroutes in de Alpen. Eigenlijk kun je dus je hele leven elke vakantie een week lang andere routes wandelen. Elke wandeling is anders, van eenvoudig tot zwaar en ook de omgeving is elke keer weer afwisselend.

Je lekker kunt eten in een berghut
De berghut is in zicht: lekker eten!

#9. Je lekker kunt eten in een berghut

Niets is zo leuk als een wandelroute uit te zoeken die langs of naar een knusse berghut loopt. Na een flinke klim kun je heerlijk neerploffen op het terras in het zonnetje of op koudere dagen opwarmen bij de open haard in de stube en genieten van lekker eten.

#10. Je hele lichaam getraind wordt

Tijdens een wandeling in de bergen train je heel wat spiergroepen in je lichaam. Niet alleen je beenspieren, maar ook je rug-, buik-, en armspieren komen goed in beweging tijdens het klimmen en dalen in de Alpen. Wandelen is een goede work-out voor zowel je spieren als je conditie.

#11. Picknicken op een alm heerlijk is

Op de alm genieten van je zelf meegebrachte broodjes en drinken is natuurlijk heerlijk. Is de alm niet te ver lopen, dan kun je zelfs overwegen om een picknickmand mee te sjouwen vol lekkers, inclusief een gezellig geblokt kleedje. Zo kun je wel een middag doorbrengen.

Picknicken op een alm heerlijk is
Een appeltje op een alm is ook lekker

#12. Je de mooiste foto's kunt maken

Houd je van fotograferen, dan kun je tijdens een wandeling in de bergen je hart ophalen. Vaak zijn de uitzichten en omgeving waardoor je wandelt zo indrukwekkend, dat je iedere paar minuten stil kunt blijven staan voor een foto. De vraag is dan natuurlijk hoever je komt...Selectief blijven dus ;-)!

Waarom vind jij wandelen in de bergen zo fijn? Laat een reactie achter.

Reactie(s) Reageren?

door Anne van Heest op 19 maart 2017

Omdat ik er zo heerlijk ontspannen van wordt!

door Pieternella Linnenbank op 19 maart 2017

......Kan ik ongezien huilen, zonder je goed te hoeven houden....

door maria lamers op 19 maart 2017

als ik wandel in de bergen ben ik een ander mens, na een dag of 2 voelt mijn ademhaling zo goed!

door Wies op 20 maart 2017

Een overweldigend gevoel van vrijheid; iedere keer weer.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips