Skip to navigation Skip to main content

Waarom wandelen in de bergen zo gezond is

Wandelen langs bergbeek in het hooggebergte

Wandelen in de bergen is heerlijk en iedereen die wel eens in de bergen gewandeld heeft, zal herkennen dat het je lichaam en geest goed doet. Je kunt even heerlijk je hoofd leegmaken, de zorgen van alledag vergeten en genieten van de natuur. Je lijf ‘klaagt’ wellicht in het begin met spierpijn, maar uiteindelijk voel je je na een bergwandeling vaak een stuk sterker en gezonder. En dit gevoel heb je niet voor niets: wandelen in de bergen is écht gezond en in dit artikel lees je waarom.

Wandelen is goed voor het hart en de bloedsomloop

Door te wandelen (dus niet alleen in de bergen, maar ook in ons vlakke landje) verbeter je je uithoudingsvermogen wat een positief effect heeft op je bloedsomloop en je hart. Door regelmatig te wandelen kun je je bloedwaardes verbeteren en je cholesterol verlagen.

Versterkt spieren en botten

Wandelen zorgt ervoor dat je sterkere botten en spieren krijgt. Je spieren worden getraind door het lopen en de belasting op je botten maakt ze sterker en minder gevoelig voor botontkalking. Bovendien helpt het je kraakbeen op te bouwen, waardoor je soepeler blijft.

Wandelaars op wandelpad in het hooggebergte

Positief effect op het immuunsysteem

De regelmatige en gematigde bewegingen van het wandelen hebben een positief effect op het immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen die bijvoorbeeld verkoudheid en griep kunnen veroorzaken. Door het wandelen worden schadelijke cellen sneller geëlimineerd en de verdedigingscellen actiever.

Van bergwandelen word je slank

Tijdens het wandelen in de bergen verbrand je relatief veel vet, 40% van alle calorieën die je verbrandt zijn vet. Wandelen is dus een goede manier om vet en gewicht te verliezen. Bovendien is bergwandelen ook mogelijk voor mensen met overgewicht, want er zijn immers voldoende eenvoudige wandelingen uitgezet in de bergen. Nadeel is natuurlijk wanneer je een wandeling maakt naar een berghut, waar je vervolgens de heerlijkste plaatselijke specialiteiten kunt bestellen, die over het algemeen niet echt vet- en calorie-arm zijn…

Goed voor de luchtwegen

De frisse en ijle berglucht die je inademt tijdens het wandelen heeft een positieve invloed op je luchtwegen en longen. Door de bewegingen van het wandelen wordt de ademhalingsactiviteit gestimuleerd en het adem- en longvolume verhoogt. Als gevolg hiervan wordt de ademhalingsfrequentie lager en de longen van bloed voorzien. Ook mensen die gevoelig zijn voor allergieën, reageren goed op een bergwandeling, omdat met de hoogte ook de pollenintensiteit afneemt.

Twee wandelaars bij een bergmeer

Stressverlagend

Een wandeling in de bergen – ver weg van de alledaagse stress en zorgen – kan echt als wondermiddel tegen stress(klachten) werken. Natuurlijk helpt de rustgevende omgeving hierbij, maar ook fysiek gebeurt er wat in je lichaam. Door de fysieke inspanning wordt de afgifte van stresshormonen, zoals cortisol, vermindert, waardoor je je oprecht beter en minder gestrest zult voelen.

Wandelen is goed voor de hersenen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zowel lichamelijk als geestelijk erg actief zijn in hun leven de kans op alzheimer verminderen met 20 tot 50%. Daarnaast zorgt wandelen ervoor dat we opgewekter zijn en ons geheugen beter functioneert.

Lekker slapen

En last but zeker not least: wandelen zorgt ervoor dat je ’s nachts beter en langer slaapt.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.