Skip to navigation Skip to main content

Hoeveel energie kost wandelen in de bergen eigenlijk?

Pauze tijdens bergwandeling met rode rugzak

Wandelen in de bergen is gezond, dat weten we allemaal. En dat je tijdens het wandelen energie verbruikt is ook duidelijk. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik krijg altijd ‘beretrek’ als ik in de bergen onderweg ben. Zonder problemen eet ik een flinke warme lunch en het liefst met een toetje na. Maar hoeveel energie verbruik je nu eigenlijk wanneer je een wandeling in de bergen maakt? En welke factoren spelen hierbij nog meer een rol? Indebergen ging op onderzoek uit.

Wandelen in de bergen net zo effectief als joggen

Wanneer je in de bergen onderweg bent, en zowel flink klimt als daalt, is deze inspanning vergelijkbaar met joggen (hardlopen in een rustig tempo). Je verbrandt ongeveer evenveel calorieën. Bergwandelen is dus wel degelijk een serieuze sport die bovendien ook nog eens heel goed is voor onze geest. Het schijnt dat we door regelmatig te wandelen in de bergen minder lusteloos zijn en bij sommige mensen helpt het zelfs tegen depressies. Daarnaast stimuleert wandelen in de bergen je bloedsomloop en is het goed voor je hart. Wat veel voordelen!

Hoeveel calorieën verbrand je met bergwandelen?

Maar hoeveel calorieën verbrand je nu eigenlijk met bergwandelen? Een grove schatting is dat je per afgelegde kilometer wandelen ongeveer 50 calorieën verbruikt. Voor een preciezere berekening van het aantal calorieën dat je nodig hebt om een tocht te maken in de bergen, spelen meer factoren een rol:

  • Leeftijd van de wandelaar
  • Lengte en gewicht
  • Lichaamsbouw
  • Geslacht
  • Lengte van de route en het aantal hoogtemeters
  • Moeilijkheidsgraad en ondergrond waarop je loopt
  • Gewicht van de wandelrugzak
Wandelen met uitzicht op een gletsjer in het Ötztal

Je verbrandt relatief veel vet met wandelen

Een vrouw van 30 jaar met een lengte van 1.70 meter en een gewicht van 68 kilo verbrandt ongeveer 350 calorieën per uur wanneer ze in de bergen onderweg is. Afhankelijk van de tocht kan dit aantal dan weer iets schommelen. Van het totaal aantal calorieën dat je verbrand is zo’n 60% koolhydraten en 40% vet. Vergelijk je deze percentages met hardlopen, dan verbrand je daarmee 75% koolhydraten en 25% vet. Bij wandelen verbrand je dus relatief meer vet dan met hardlopen. Echter het totaal aantal calorieën dat je verbrandt met hardlopen kan natuurlijk wel weer meer zijn dan met het wandelen.

Bergwandelaars houden een lunchpauze op een alm

Zelf uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt?

Wil je precies weten hoeveel calorieën jij verbrandt tijdens het hiken in de bergen, dan is de meest precieze vorm een calorieënteller. Deze zitten bijvoorbeeld op een activity-tracker armband of een sporthorloge. Ook op internet zijn diverse websites te vinden waarop je je calorieverbruik kunt berekenen, maar deze zijn natuurlijk gebaseerd op grove schattingen.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.