Foto's maken in de bergen: handige tips voor mooie beelden

Foto

18 januari 2018

door Miranda in Algemeen

Foto's maken in de bergen. Bijna iedere vakantieganger heeft wel een camera of smartphone bij zich om alle mooie momenten tijdens de vakantie vast te leggen. Dat prachtige uitzicht, het moment dat de zon achter de bergen verdwijnt of dat actiemoment op de mountainbike. Maar ben je altijd tevreden met je foto's als je thuiskomt? De afgelopen jaren heb ik als hobbyfotograaf flink wat foto's gemaakt in de bergen. Er zaten meestal wel een paar mooie foto's bij, maar ook veel slechte (nog steeds trouwens ;-)). Inmiddels heb ik behoorlijk geoefend en worden de foto's steeds wat beter. Ook heb ik fotografietips van profs verzameld, die ik graag met je wil delen: met een aantal simpele tips kun je veel mooiere foto's maken.

#1. Maak veel foto's vanuit verschillende invalshoeken

Wil je dat ene leuke berghutje fotograferen? Maak dan niet één foto, maar bijvoorbeeld tien. Draai je camera iets bij, omhoog of omlaag, naar links of rechts en klik nog een paar keer. Buig diep door je knieën, doe een paar stappen opzij of ga op een boomstam staan om het hutje net vanuit een andere hoek nogmaals te fotograferen. Naderhand kun je dan de mooiste foto selecteren en de rest weggooien. Door te experimenteren leer je steeds weer bij.

#2. Neem de tijd

Een mooie foto maken kost tijd. De kans dat je met even stilstaan en klikken een mooi beeld vastlegt is klein. Ga staan en neem de tijd om even goed te kijken naar het beeld en je compositie. Wat wil je erop hebben en wat kan beter buiten beeld blijven?

#3. Fotografeer van dichtbij en breng je object groot in beeld

Op een foto ziet die mountainbiker er vaak heel klein uit. Je zult merken dat foto veel beter wordt als je even wacht tot de fietser dichterbij is. Of zet een stapje extra om die Alpenkoe echt leuk (groot!) in beeld te krijgen. Probeer niet teveel in één beeld vast te leggen, maar focus je op het belangrijkste object en laat alles - wat af kan leiden - weg.

Berghutje
Een mooi berghutje, maar gefotografeerd vanuit de schaduw en een ander huis rechts in beeld

Berghutje
Hetzelfde hutje, maar nu vanuit een andere invalshoek, dichterbij en zonder objecten die afleiden

Mountainbiker
Met het blote oog is de mountainbiker al best dichtbij, maar op de foto niet

Mountainbiken
Op je knieën wachten tot de mountainbiker heel dichtbij is, en dan nogmaals een foto maken geeft een mooier resultaat

#4. Creeër diepte in je bergfoto's door iets op de voorgrond te plaatsen

Een berglandschap zo in beeld brengen, zoals je het ervaart als je er bent, is lastig. Vaak missen foto's het 'dieptegevoel'. Je kunt dit gevoel creeëren door iets op de voorgrond ook mee te nemen in je foto. Denk hierbij aan mensen, bloemen, een rots, een boomstronk of iets dergelijks.

#5. De compositie: maak gebruik van de 9 vlakken

Eén van de eerste dingen die je leert in elke fotocursus, is je beeld verdelen in 9 gelijke vlakken. Deze vakken gebruik je voor de compositie van je foto. Zet het onderwerp dat je fotografeert niet in het midden, maar probeer dit op 1/3 van de randen te fotograferen. Dit maakt een foto een stuk spannender. Je kunt dit bij thuiskomst ook proberen door je foto net iets anders uit te knippen in een fotoprogramma. Je zult zien dat je foto's een stuk mooier zijn als je deze regel toepast.

#6. Sta stevig en houd je camera recht

Een scheve berg of horizon staat erg slordig. Zorg ervoor dat je stevig op twee benen staat, en probeer je camera zo recht mogelijk te houden als je fotografeert. Tenzij je natuurlijk heel bewust een super scheve foto wilt maken, dat kan ook heel leuk zijn! Is je berg of horizon toch scheef, dan kun je dit met een foto bewerkingsprogramma (die tegenwoordig zelfs op je smartphone zit) gemakkelijk weer herstellen.

Stuwmeer
Een prachtig stuwmeer, maar met scheve horizon, veel lucht en weinig diepte

Stuwmeer
Hetzelfde stuwmeer nu met voorgrond (rots en oever) voor meer diepte-gevoel, een rechte horizon en iets minder lucht

#7. Maak gebruik van de 'gouden uurtjes'

De uren net na zonsopkomst, en voor zonsondergang, hebben het mooiste licht (warm en zacht) en worden daarom ook wel de 'gouden uurtjes' genoemd. Zeker in de bergen kan het licht tijdens deze uren van de dag enorm mooi zijn op bijvoorbeeld rotswanden, maar ook op een Alpenweide.

#8. Let op je achtergrond en 'rommel'

Hoewel er in de bergen gelukkig meestal weinig rommel ligt, is het toch altijd goed om even om je heen te kijken. Staat er niet een vuilnisemmer in beeld, of een lelijke mast net achter het hoofd van de persoon die je wilt fotograferen?

#9. Zorg voor voldoende lucht op een bergfoto

De lucht zorgt ervoor dat bergen mooi uitkomen op een foto. Afhankelijk van de lucht kun je meer of minder lucht in beeld brengen. Een mooie wolkenlucht boven de bergen kan een foto spannend maken. Maar meer dan 1/3 strakblauwe lucht op een foto met bergen, wordt al snel saai.

Gouden uurtje
Gebruik maken van de 9 vakken voor compositie en het gouden uurtje tijdens zonsopkomst

Berghut
Mooie berghut, maar hij staat precies midden in het beeld en rechts is nog een stukje hek te zien (rommelig)

Berghut
Dezelfde berghut, maar betere compositie én koeien op de voorgrond. Hoe? Over het hekje stappen en door je knieën gaan...

#10. Fotografeer wat vaker personen in je bergfoto's

Een berglandschap kan prachtig zijn. Toch valt het vastleggen van het beeld dat je met je blote oog ziet niet altijd mee. Een foto van hetzelfde landschap kan ook vrij 'vlak' zijn. Een wandelaar, dier of mountainbiker kan een foto net dat extra geven, waardoor hij een stuk mooier wordt. Stel je de eerste foto van dit artikel maar eens voor zonder wandelaar met oranje jack.

Vergelijk foto's niet met die van een vakfotograaf...

Fotografie is een vak, een heel technisch vak. Een fotograaf heeft niet alleen oog voor beeld en compositie, maar heeft ook een technisch hoogstaande camera, die hij op de juiste manier weet in te stellen in elke situatie. Uiteindelijk zorgt een professionele nabewerking van de foto's voor een resultaat die wij, vakantiegangers en hobbyfotografen, nooit kunnen bereiken. De foto's in dit artikel zijn allemaal hobbyfoto's, gemaakt met smartphone of digitale spiegelreflex camera, veelal op de automatische stand. Deze zijn niet te vergelijken met die van een vakfotograaf, en dat weet ik. Toch is het erg leuk om te zien dat door het toepassen van enkele simpele tips het eindresultaat een stuk mooier is.

Wandelpaaltje
Het wandelpaaltje, dat niet precies in het midden van het beeld staat, geeft deze foto iets extra's

Heb jij nog tips voor het maken van mooie foto's in de bergen?

Reactie(s) Reageren?

door Caroline op 9 mei 2016

Goeie tips, thnx! 📸👍🏻

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips