Skip to navigation Skip to main content

12 redenen waarom wandelen in de Alpen zo fijn is

Juichen bij het bereiken van een bergtop

Wandelen in de Alpen. Wij zijn er dol op! Je kunt ons niet veel blijer maken dan met een flinke wandeling door de bergen. Langs mooie paden omhoog lopen om vervolgens te kunnen genieten van het feit dat je de top bereikt hebt. Lekker eten op een bankje of rots onderweg, of in die gezellige berghut. Dit zijn wat ons betreft de redenen waarom wandelen in de Alpen zo fijn is.

1. Een bergtop bereiken is het mooiste dat er is

Een bergtop bereiken - of je hier nu een half uur of een hele dag voor gelopen hebt - is een machtig gevoel. Boven staan, genieten van het uitzicht en beseffen dat je er lopend gekomen bent, is gewoon geweldig.

2. De rust...

Het gevoel van ruimte in de Alpen is overweldigend. Je kunt soms uren wandelen zonder iemand tegen te komen. Geen geluid van de stad, het verkeer of andere mensen. De rust in de bergen is heerlijk!

Bergwandelaar op een rustig wandelpad in de bergen

3. Na inspanning is het heerlijk ontspannen

De meeste mensen gebruiken hun vakantie om bij te komen na een drukke en hectische tijd thuis. De beste manier om écht te ontspannen, is eerst een flinke inspanning te leveren. Flink wandelen en daarna heerlijk ontspannen in de zon of wellness, dat is zo fijn.

4. De frisse lucht

Berglucht is de allerlekkerste lucht om in te ademen. De koude lucht in de ochtend, die langzaam is opgewarmd door het zonnetje, de geuren in het bos of tussen de rotsen. Het liefst zouden wij wat cilinders berglucht mee naar huis nemen ;-).

5. De mooie uitzichten

Deze reden zal weinig toelichting nodig hebben: de uitzichten in de Alpen zijn geweldig. Vergeet tijdens het wandelen niet af en toe stil te staan en om je heen te kijken. Die blik tussen de bomen door op het dal, het pad dat je al hebt afgelegd: er is zoveel te zien.

Genieten van het uitzicht op de bergen van Gastein

6. De dieren die je kunt tegenkomen onderweg

Gebruik tijdens het wandelen je oren en neus om dieren in de Alpen te spotten. Bergmarmotten 'fluiten' vaak als ze mensen horen en gemzen ruik je meestal van grote afstand (en dit is niet zo lekker..).

7. Lunchen (in een berghut) op de berg

Of het nou een boterham met kaas is of een heerlijke Tiroler Gröstl, het eten in de Alpen smaakt nou eenmaal lekkerder. Zeker als je luncht óp de berg. Op een terras van een knusse berghut of een rots met waanzinnig uitzicht: het is gewoon heerlijk!

Genieten van lunch bij een berghut tijdens een bergwandeling

8. Genieten van de natuur

Als je wandelt heb je alle tijd om rond te kijken naar de natuur om je heen. De Alpenbloemen, dieren, rotsen, bomen en almen. Er is geen betere manier om van de natuur te genieten dan te voet door de bergen te gaan.

9. Nieuwe plekken ontdekken

Elke berg(top) en elke weg ernaartoe is anders. Wat is er leuker dan in je vakantie nieuwe wandelingen maken en regio's te ontdekken? Gelukkig zijn de Alpen zo groot, zodat je je hele leven nieuwe plekken kunt opzoeken.

10. Omdat je er 'zen' van wordt

Terwijl je door de Alpen wandelt hoor je je voetstappen en je ademhaling. Soms loop je minuten lang zonder dat je er heel bewust van bent. Althans dat heb ik. De tijd verstrijkt terwijl je in een ritme zit, een fijn gevoel!

Genieten en tot rust komen bij een bergmeer

11. Omdat we in Nederland geen Alpen hebben

Deze hoef ik denk ik ook niet uit te leggen hè? Langs de zee of door de bossen lopen in Nederland is heel fijn, maar toch...het zijn geen bergen. En juist daarom gaan we graag naar de Alpen, omdat we ze zelf niet hebben. Helaas.

12. Het voldane gevoel na de wandeling

Wandelschoenen uit, benen omhoog, een lekker fris drankje en nagenieten van die heerlijke wandeling. Trots zijn dat je het (weer) gered hebt, zoveel kilometers en hoogtemeters. Een beetje trots zijn op jezelf en je prestatie. Hoe fijn is dat?

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.