Skip to navigation Skip to main content

Op deze 10 bergtoppen in de Alpen moet je zijn geweest

Matterhorn2
© Spalder Media Group

Er zijn bergtoppen en bergtóppen. Als bergliefhebber worden wij blij van iedere bergtop die we beklimmen en ieder kruis waar we even bij mogen staan. Maar toch, er zijn van die bergtoppen die zo beroemd of mooi zijn, dat je hier absoluut een keer geweest moet zijn. Echter, deze toppen in de Alpen zijn helaas niet voor iedere bergliefhebber haalbaar, want de top bereiken is soms allesbehalve eenvoudig. Genieten van de aanblik op deze bergen is ook al de moeite waard! Welke kun jij afstrepen op je lijstje?

1. Mont Blanc (Frankrijk/Italië)

De hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc (4810 meter), ligt bij Chamonix. Als echte bergliefhebber wil je natuurlijk een keer op deze Alpenreus staan. Je zal hier echter nooit alleen zijn, want het is een van de meest beklommen bergen. Er zijn verschillende routes naar de top, en de berghutten zijn erg druk bezocht. Een kwestie van goed plannen dus! Tip: bekijk de Mont Blanc vanuit een vliegtuigje!

2. Wilder Kaiser (Oostenrijk)

De pieken van de Wilder Kaiser worden ook wel de 'Dolomieten van de Oostalpen' genoemd. Dit komt natuurlijk door het grillige, rotsachtige karakter van deze berg. Om de top van de Wilder Kaiser te bereiken, moet je dan ook een ervaren rotsklimmer zijn voor wie een beklimming van de 3e graad geen probleem is.

3. Grossglockner

De hoogste berg van Oostenrijk is de Grossglockner met 3798 meter. Een flinke jongen en een behoorlijke uitdaging om de top te halen. Er zijn meerdere routes, waaronder veel klimroutes. Zelfs het 'normale' pad is geen eenvoudige wandeling. Dubbeltrots dus, als je deze top hebt bereikt.

Grossglockner

4. Gran Paradiso (Italië)

De Gran Paradiso is met zijn hoogte van 4061 meter de hoogste berg die in z'n geheel in Italië ligt (de nummer 1 van dit lijstje ligt namelijk ook gedeeltelijk in Italië). De beklimming is goed te doen voor alpinsten met ervaring, vanuit de berghutten Vittorio Emanuele en Frédéric Chabod.

5. Dachstein (Oostenrijk)

De imposante Dachstein ligt op de grens van Salzburgerland, Steiermark en Oberösterreich. Er leiden enorm veel routes naar de top van deze berg, vanuit alle windrichtingen. Hier kun je bijna je leven lang elk jaar een andere route nemen.

6. Zugspitze (Duitsland)

De hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, kwam ook al voor in ons lijstje 10 mooiste uitzichten van de Alpen en op deze top moet je eigenlijk gewoon een keer gestaan hebben. Je kunt er heel eenvoudig met de lift komen, maar ook via de beroemde klimroute Jubileum Richel.

Zugspitze
© Spalder Media Group

7. Weisshorn (Zwitserland)

Deze reus van 4505 meter hoogte in Wallis is vanaf 3 kanten te beklimmen. De bekendste route loopt via de oostzijde vanaf de Weisshornhütte (2932m). De klim duurt 7 tot 8 uur en is er eentje van de 3e moeilijkheidsgraad. Dat de top altijd wit is, wordt al verklapt in de naam van de berg.

8. Piz Buin (Oostenrijk)

De zonnebrandcrème met deze naam ken je vast, die is namelijk vernoemd naar de hoogste berg van Vorarlberg: Piz Buin. Bij goed weer kun je de tocht vanaf de Wiesbadner Hütte naar deze 3312 meter hoge Piz Buin afleggen. 

9. Matterhorn (Zwitserland)

Ook de Matterhorn bij Zermatt is natuurlijk een echte klassieker onder bergbeklimmers. Het is een geweldige 4478 meter hoge Alpenreus, maar ook hier klim je niet alleen omhoog. Er vallen hier jaarlijks meerdere doden, maar dit heeft ook te maken met het grote aantal klimmers dat hier omhoog gaat. Ervaring en een gids zijn een vereiste.

Matterhorn
© Spalder Media Group

10. La Meije (Frankrijk)

La Meije is de hoogste berg (3982 m) in het Écrins gebergte in Frankrijk. Dit is - naar zeggen - een van de moeilijkste beklimmingen van de Alpen en sowieso de pittigste uit deze lijst. Als je hier de top wilt bereiken moet je dus wel heel wat in huis hebben.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.