8 tips om duurzaam te reizen in de bergen

Tips om duurzaam te reizen in de bergen

26 juni 2021

door Marlous in Tips

Duurzaam reizen, het is van steeds groter belang. We zijn gek op de bergen, niet alleen vanwege de sportieve activiteiten die je er kunt beleven maar vooral vanwege de schitterende ongerepte natuur. En we willen niets liever dan dat zo houden natuurlijk. Gelukkig komen er steeds meer beschermde natuurgebieden en nationale parken die de bescherming van de natuur waarborgen, maar er zijn genoeg dingen die wij als bergliefhebbers ook zelf kunnen doen. Bijvoorbeeld de manier hoe we naar de bergen reizen, maar ook hoe we ons in het weergaloze landschap gedragen. Benieuwd hoe jij je vakantie op een eenvoudige manier duurzamer kunt maken? In dit blog vind je 8 tips om duurzaam te reizen in de bergen!

Duurzaam reizen in de bergen

We hebben steeds meer te maken met zaken als klimaatverandering, maar ook het stijgende aantal toeristen en de steeds populairder wordende (natuur)gebieden beïnvloeden de natuur. En dat is jammer, want we reizen juist zo graag naar de bergen omdat het er zo ongeschonden is. Ook in de toekomst willen we kunnen blijven genieten van een mooie omgeving en daar kunnen we heel eenvoudig een steentje aan bijdragen. Niet alleen het vervoersmiddel naar je vakantieadres kan hierbij verschil maken, maar ook hoe we ons gedragen tijdens het reizen en met hele eenvoudige en eigenlijk hele logische dingen. Vind jij duurzaamheid ook belangrijk? Lees dan deze tips om duurzaam te reizen in en naar de bergen door en maak jouw volgende zomervakantie een stuk ecologischer!

#1. Kies voor een duurzame accommodatie

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel accommodaties in de Alpen, maar wist je dat er ook veel ecologisch verantwoorde accommodaties te vinden zijn? Dit zijn plekken die op een duurzame manier zijn gebouwd met bijvoorbeeld natuurlijke materialen waarbij er geen of nauwelijks schade aan de natuur is gebracht. Gezond en biologisch eten staat in de zogenoemde bio-hotels hoog in het vaandel, maar ook wordt er energie opgewekt uit natuurlijke energiebronnen. Je helpt deze initiatieven door te kiezen voor zo'n bewuste accommodatie voor je volgende vakantie. Een duurzame accommodatie kun je boeken bij Natuurhuisje.nl, waarmee je met een boeking onder andere lokale natuurprojecten steunt. 

Bekijk het aanbod aan duurzame natuurhuisjes in Oostenrijk >

#2. Neem een eigen waterfles mee op je tocht

Misschien doe je dit al, maar een goede tip om duurzaam te reizen in de bergen is om een eigen waterfles mee te nemen tijdens je wandeling of fietstocht. Zo hoef je nergens plastic flesjes te kopen en bovendien kun je je waterflesje eenvoudig bijvullen. Hoe hoger je in de bergen bent, hoe schoner het water is en eigenlijk is er ook niets puurder dan smeltwater in de bergen. Er zijn dan ook genoeg plekken waar je je bidon kunt vullen. Een makkelijke manier om duurzamer te reizen! Tips voor drinken tijdens het bergwandelen >

drinken waterfles

#2. Eet lokale producten

Iets waar we eigenlijk altijd al gek op zijn als we in de Alpen op zomervakantie zijn en wat ook nog eens heel duurzaam is, is het eten van regionale gerechten bij de knusse berghutten. Veel van deze hutten in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland maken heerlijke lunchgerechten of tussendoortjes die van producten worden gemaakt die rechtstreeks uit de omgeving komen. En in veel dorpjes vind je nog boerderijen waar biologische producten geproduceerd worden. Deze producten hoeven dan niet van ver geïmporteerd te worden. Die lekkere lunch tijdens je welverdiende pauze op een (lange) bergtocht is dus een heel verantwoorde keuze!

#3. Ga met de trein

De meeste vakantiegangers gaan met de auto naar hun vakantieadres in de Alpen, maar wat dacht je van de trein? Om duurzaam te reizen naar de bergen is een treinreis een hele bewuste keuze. Denk aan een stuk minder CO2-uitstoot en het feit dat treinen tegenwoordig vaak elektrisch en op groene stroom rijden. Sinds 25 mei rijdt de ÖBB Nightjet rechtstreeks van Amsterdam naar Innsbruck, een ontspannen manier van reizen. Ogen dicht, even slapen en de volgende ochtend sta je in Oostenrijk. De nachttrein is niet alleen een hele fijne manier van reizen, maar draagt ook absoluut bij aan de duurzaamheid.

Bekijk de mogelijkheden en tickets voor de ÖBB Nightjet van NS International >

nightjet amsterdam innsbruck

#5. Ga kamperen

Een andere manier om rekening te houden met het milieu en tegelijkertijd een heerlijke vakantie te beleven is door te gaan kamperen. Dit is een van de meest milieuvriendelijke manieren van reizen en ook nog eens ontzettend leuk. Bijvoorbeeld op rustige natuurcampings in de Alpen of een eco-camping, waar je in een tent of vouwwagen kunt overnachten. Er is nauwelijks CO2-verbruik ter plaatse, behalve tijdens de reis ernaartoe. Daarvoor geldt: hoe lichter je reist, hoe duurzamer je reist. Dus een grotere caravan of camper verbruikt meer en is dus iets minder verantwoord. 

Neem een kijkje bij de eco-campings van Eurocampings >

#6. Ga op pad met locals

Een van de tips om duurzaam te reizen in de bergen die eigenlijk heel erg leuk is om te doen, is op pad gaan met locals. Dit is een andere manier om de lokale initiatieven en economie te steunen en maakt je vakantie ook nog eens een stuk unieker. Gidsen uit de regio weten precies waar ze het over hebben, nemen je mee naar de mooiste plekjes en vertellen de meest interessante verhalen. Bovendien is het veel leuker om je geld te besteden aan de gemeenschap die jou zo gastvriendelijk verwelkomt in plaats van het in enorme bedrijven te steken. 

bergvakantie wandelen

#7. Geniet van duurzame activiteiten

Het mooie aan een zomervakantie in de bergen is dat eigenlijk heel veel activiteiten hier heel duurzaam zijn. Natuurlijk behoren daartoe wandelen en fietsen, maar er zijn ook andere hele leuke duurzame activiteiten hier te beleven. Denk aan kajakken, suppen, of zwemmen in kristalheldere bergmeren en ook boulderen. Deze laatste activiteit is leuk om met de hele familie te doen, omdat je kunt beginnen met klimmen zonder dat je daar enige ervaring voor nodig hebt. Bovendien is de uitrusting voor het boulderen heel minimaal. Daarnaast is een andere tip om duurzaam te reizen in de bergen door voornamelijk je te voet of per fiets te verplaatsten naar verschillende plekken en/of uitstapjes.

#8. Laat niets achter

Deze laatste tip om duurzaam te reizen in de bergen is eigenlijk niet meer dan logisch, maar wel ontzettend belangrijk. Waar je ook gaat of staat, wat je ook doet en beleeft: laat vooral niets achter. Zorg ervoor dat je een rugzak meeneemt tijdens een wandeltocht door de bergen, zodat je de papiertjes en verpakkingen van snacks en tussendoortjes ook weer mee terug kunt nemen en niet (per ongeluk) achterlaat. Laten we de ongerepte natuur die we komen bewonderen ook ongerept houden. Op die manier kunnen we nog heel lang van de mooiste bestemmingen in de Alpen genieten!

Zomervakantie tips