5 trendy bergactiviteiten die (vrijwel) volledig duurzaam zijn

Uitrusten trailrunnen bergen

24 december 2020

door Thijs in Watersport

In de bergen kun je tal van activiteiten ondernemen die volledig duurzaam zijn. Je kunt gaan wandelen en mountainbiken, maar natuurlijk wel zonder de lift te gebruiken. Maar er zijn ook nieuwe, trendy activiteiten die geen CO2-voetdruk achterlaten. Heb je al eens van hike & fly, trailrunning en foraging gehoord? In dit weblog 5 trendy bergactiviteiten die (vrijwel) volledig duurzaam zijn.

#1. Wildzwemmen

Steeds meer mensen raken enthousiast over wildzwemmen. En de Alpen zijn daar de ideale locatie voor. Wildzwemmen is niets meer en niets minder dan ergens in een meertje of rivier springen. Niet in de toeristische strandbaden, maar in onontdekte bergmeertjes en beekjes. Het geeft een gevoel van vrijheid en daarnaast schijnt het ook nog gunstige effecten te hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Na afloopt geeft een zwemsessie in een bergmeer de geliefde ‘afterglow’, een inwendige nagloei, wat onder andere te maken heeft met de aanmaak van extra dopamine. Overal in de Alpen kun je wildzwemmen (m.u.v. stuwmeren), maar let goed op zwemverboden en lokale regels.

Wildzwemmen Alpen meer

#2. Trailrunning

Rennen in de bergen is leuk! En populair. Het bewijs hiervoor is de speciale routes die ervoor worden aangelegd en de evenementen die er worden georganiseerd. Je hebt niet meer nodig dan een paar (stevige) hardloopschoenen en een portie enthousiasme. Een hartslagmeter met GPS-functie en een energiereep voor onderweg kan ook handig zijn. Kies niet voor populaire wandelpaden, maar voor uitdagende, minder drukke paden. Bouw als beginnende trailrunner het aantal kilometers en de hoogtemeters langzaam op.

#3. Hike & Fly

Door bergwandelen te combineren met paragliden was opeens ‘Hike & Fly’ geboren. Op eigen kracht een berg beklimmen om vervolgens, met je scherm die je zelf hebt meegenomen, naar beneden te vliegen. De afgelopen jaren is deze bergactiviteit, mede door Red Bull X-Alps en de ontwikkeling van lichtere vlieguitrustingen, steeds populairder geworden. Er zijn zelfs al vliegers/wandelaars die meerdaagse tochten ondernemen. Om zelfstandig aan hike & fly te kunnen doen, dien je veel (vlieg)ervaring te hebben.

Paragliden bergen

#4. Foraging

In een tijd waarin er ontzettend veel gebeurd in de wereld, verlangen we soms wel eens terug naar de basis en de natuur. Steeds meer mensen willen in verbinding komen met de natuur en hun voeding, en gaan daarom zelf op zoek naar ingrediënten. Lekker de natuur in om op zoek te gaan naar bessen, kruiden, paddenstoelen en bloemen. Deze bezigheid staat bekend onder de naam ‘foerageren’ of in het Engels ‘foraging’, en werd in het verleden al veel gedaan door chefkoks. In de natuur van de Alpen vind je ontzettend veel planten, paddestoelen en kruiden die eetbaar zijn. Wie niet over de juiste kennis beschikt over wat wel en niet eetbaar is, kan beter op pad gaan met een gids. In steeds meer regio’s worden kruidenwandelingen en andere foraging tours aangeboden.

#5. Boulderen

Boulderen is bezig aan een opmars. In eigen land worden er steeds meer boulderhallen geopend en ook in de Alpen wordt boulderen steeds meer aangeboden. Iedereen kan zo beginnen met boulderen, aangezien je er slechts een minimale uitrusting en geen uitgebreide kennis voor nodig hebt. Trek je klimschoenen aan, neem een klimmaat mee en zorg voor een ‘chalk-bag’ voor voldoende grip op de rotsen. Bij boulderen zijn de hoogtes maar beperkt, zodat er geen grote gevaren zijn. In de Alpen zijn er steeds meer regio’s die speciale boulder-gebieden inrichten.

Zomervakantie tips