Vakantie met pubers: dit vinden ze wél leuk om te doen

Ziplinen in Val d

17 februari 2021

door Miranda in Tips

Vakantie met pubers kan een behoorlijke lastige opgave zijn. Wanneer je pech hebt zitten ze met een lang gezicht aan hun telefoon vastgeplakt en hebben ze nergens zin in. Alles is stom, alles is saai en met je ouders op vakantie gaan al helemaal. Tenzij je er natuurlijk voor zorgt dat je dingen gaat doen die ze super vet vinden. Dan vergeten ze hun nukken en gaan helemaal op in de activiteit en de spanning. Wanneer je kiest voor een vakantie in de bergen met pubers zijn er zoveel leuke dingen te doen. Mits ze natuurlijk een beetje van actie houden. Als dat het geval is, dan wordt een vakantie met pubers zeker een succes wanneer je de volgende activiteiten op het programma zet.

Zo wordt een vakantie met pubers een succes

Wanneer je een puber, of pubers, hebt dan is het je vast al bekend: ze kunnen onuitstaanbaar zijn. Egoïstisch, brutaal, chagrijnig, lui en verveeld. Een doorn in het oog van elke puberouder. En je hebt vast al wel eens ergens gelezen dat ze 'er allemaal niets aan kunnen doen'. Hun hersenen zijn nog niet volgroeid, waardoor onder andere het inlevend vermogen nog lang niet ontwikkeld is. Ze kunnen er niks aan doen dat ze zo egoïstisch zijn, maar gelukkig zijn ze ook (soms) gewoon heel erg lief. Ja, en dat is allemaal leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk wel gewoon een leuke vakantie met je puber(s) hebben. Hoe je dat doet? Eén: herhaal voor jezelf de mantra 'ze kunnen er niets aan doen' ietsje vaker tijdens je vakantie. Twee: ga niet altijd de strijd aan als je op vakantie bent. En drie: zorg dat ze veel leuke dingen te doen hebben. En dat laatste kan perfect in de bergen!

Downhill mountainbiken
Pubers doen het liefst samen leuke dingen

#1. Kamperen

Het voordeel van een camping, en zeker grotere campings, is dat je puber snel en gemakkelijk contact kan maken met leeftijdsgenoten. Zeker wanneer er plekken op de camping zijn waar ze samen kunnen komen, zoals bijvoorbeeld bij de kampvuurplaats of het jeugdhonk, zijn nieuwe vrienden snel gemaakt. Op veel campings ontstaan gezellige vriendengroepen die veel samen komen om leuke dingen (of niets ;-)) te doen. En als je puber zich vermaakt... Precies, dan heb jij ook vakantie! Het enige wat je nu nog krijgt is de discussie 'hoe laat moeten ze in hun tent liggen 's avonds'... Ga op zoek naar de ideale camping >

#2. Canyoning

Canyoning is een adventure sport, waarbij je onder leiding van een gids een kloof of ravijn in gaat. Gehuld in een dik neopreen pak, helm en klimgordel loop je door het water, terwijl je onderweg van natuurlijke glijbanen rutscht, abseilt en spectaculaire sprongen vanaf rotsen in het water maakt. Canyoning kun je op veel verschillende plaatsen in de Alpen doen, waaronder in het Ötztal, in Gerlos (Oostenrijk), in de buurt van het Lac d'Annecy (Frankrijk) en het Ledromeer (Italië). Op eenvoudige routes mogen kinderen vanaf een jaar of zes mee, worden de sprongen en het abseilen hoger, dan geldt als minimale leeftijd meestal tien jaar.

Canyoning
De meeste tieners vinden canyoning geweldig

#3. Klimpark

Klimmen in een klimpark tussen de bomen is leuk voor jong en oud, omdat er veel verschillende trajecten zijn: van eenvoudig en laag, tot hoog en moeilijk. Als uitrusting huur je een klimgordel en een helm. Na een korte inleiding over de veiligheidsinstructies, kan je puber zelfstandig diverse trajecten volgen. Doordat de carabiners vaak zo beveiligd zijn dat er altijd eentje gesloten moet zijn, hoef je je over de veiligheid van je tiener geen zorgen te maken. Eén van de grootste klimparken van Europa vind je in Saalbach (Oostenrijk) en ook in Livigno (Italië) ligt een geweldig klimpark.

#4. Mountainkarten

Houdt jouw puber van snelheid, dan vindt hij of zij mountainkarten vast geweldig. Op een speciale kart met brede banden met profiel ga je over een parcours van de berg af. Meestal is dit een brede grindweg met veel scherpe bochten, waardoor je er slippend en driftend doorheen kunt gaan. Er zijn verschillende plekken in de Alpen waar je kunt mountainkarten. Onder andere op de Muttereralm vlakbij Innsbruck, in St. Johann in Tirol en in de Wildkogel Arena in Oostenrijk. In Zwitserland is er een parcours over houten planken in Entlebuch.

mountainkarten
Mountainkarten op de Mutterer Alm bij Innsbruck

#5. Downhill mountainbiken

Bij downhill mountainbiken ga je met een mountainbike omhoog in een berglift om vervolgens af te dalen op speciale trails in verschillende moeilijkheidsgraden. Om te oefenen hebben veel gebieden een speciaal terrein met bochten en jumps, om zo de beginselen onder de knie de krijgen. Het is verstandig om les te nemen, zodat de basistechniek aanwezig is voor je puber zich van een berg stort. Een full face helm en bescherming van handen, knieën, ellebogen en rug is geen overbodige luxe. Sölden, Saalbach en Serfaus-Fiss-Ladis bieden geweldige mogelijkheden voor downhill mountainbiken.

#6. Klettersteigen

Klettersteigen is een stuk spannender dan gewoon wandelen, wat pubers meestal maar saai vinden. Klettersteigen is het volgen van een bergroute die is beveiligd door middel van staalkabels waaraan je je kunt zekeren. Er zijn routes in verschillende moeilijkheidsgraden. De uitrusting (gordel en helm) is ter plekke te huur en de eerste keer is het aan te raden een cursus te volgen waarin de gids uitlegt wat belangrijk is en hoe je veilig door de route komt. Klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd, kan op veel verschillende plaatsen in de Alpen waaronder in Galtür, Obergurgl en Val d'Anniviers. Deze activiteit is overigens niet geschikt voor pubers (en ouders ;-)) met hoogtevrees.

Klettersteigen
Klettersteigen is avontuurlijker dan wandelen

#7. Raften

In een rubber boot van een wilde rivier gaan, dat is raften! Met een groepje en een gids wordt je veelal met een busje en de boot gedropt bij een bepaald punt van de rivier. Vervolgens ga je met de boot stroomafwaarts door het wilde water. De uitrusting, een neopreen pak, een peddel en een helm, krijg je van de begeleider van de tocht. De gids fungeert als stuurman van de boot en zorgt ervoor dat iedereen een onvergetelijk avontuur beleefd. En nee, een droog pak houd je zeker niet als je gaat raften. Raften kan op veel verschillende plekken, waaronder in het Oostenrijkse Ötztal.

#8. E-biken

Van gewoon mountainbiken wordt je puber waarschijnlijk snel 'moe', dus je kunt hem of haar een beetje verwennen door een e-bike te huren. Dit is een mountainbike met elektromotortje waardoor het beklimmen van een berg een heel stuk gemakkelijker gaat. De afdaling is net zo vet als op een normale mountainbike: off road naar beneden crossen. Kies in het begin een niet al te moeilijke route en lees van tevoren even samen met je puber dit artikel over de meest gemaakte fouten op de mountainbike. E-biken is enorm in opkomst de laatste jaren, dus je kunt bijna op elke bestemming in de Alpen wel een fiets huren en een mooie tocht maken.

e-biken
Op de e-bike kom je zonder al te veel krachtinspanning heel ver

#10. Slacklinen

Slacklinen kun je eigenlijk overal doen. Op diverse plekken in de Alpen en op campings hangen de slacklines sowieso, maar je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken tussen twee bomen. Balanceren op de slackline vinden pubers meestal super en met een groepje vrienden houden ze het vaak lang vol. Wie kan de vetste tricks uithalen en wie blijft er het langste staan? Dat een activiteit niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst slacklinen.

#10. Flying fox of ziplinen

Vliegen als een vogel hoog boven de bergen! In een flying fox lig je in een harnas met je gezicht naar beneden, terwijl je aan een stalen kabel naar beneden vliegt. Een zelfde soort constructie is een zipline, alleen zit je hier in het harnas. Op heel veel verschillende plaatsen in de Alpen kun je ziplinen of in een flying fox stappen. Eén van de langste trajecten is ongetwijfeld de SkyFly in het Oostenrijkse Ischgl. Hier leg je een parcours af van zo'n twee kilometer, hang je 50 meter boven de grond en kun je snelheden van wel 85 km/u halen. 

Ischgl SkyFly
De SkyFly in Ischgl

Heb jij nog meer tips voor een geslaagde vakantie met pubers? Laat een reactie achter op één van onze social media kanalen.

Zomervakantie tips