Skip to navigation Skip to main content
8542 - 12 beginnersfouten op de mountainbike

Ben jij van plan om deze zomer op de mountainbike de bergen in te gaan? Pas dan op dat je de volgende 12 beginnersfouten niet maakt. Met de mountainbike de bergen intrekken is heerlijk, maar zeker niet altijd gemakkelijk. Natuurlijk kun je kiezen voor een eenvoudige route door het dal, maar het 'echte werk' begint pas als je eerst een flinke klim maakt en vervolgens kunt genieten van de welverdiende afdaling. Stap jij dit jaar voor het eerst op de mountainbike? Lees dan eerst even dit artikel door, zodat je de meest gemaakte beginnersfouten kunt voorkomen.

Voor de eerste keer mountainbiken

Ben je in de Alpen, dan is het super leuk om een mountainbike te huren en op de fiets de bergen in te trekken. Echter is fietsen in de bergen natuurlijk heel anders dan trappen op een tweewieler in ons vlakke landje. Je krijgt te maken met een fiets met veel versnellingen die je goed zult moeten gebruiken om überhaupt omhoog te kunnen fietsen. Ook afdalen is in het begin best spannend en zeker niet altijd gemakkelijk. Het is altijd goed om les te nemen om de basisbeginselen van het mountainbiken te leren. Wil je dat niet, zorg dan in ieder geval dat je niet de hier onderstaande fouten maakt wanneer je voor het eerst met de mountainbike op pad gaat. Veel van deze fouten gelden voor zowel de e-bike als de gewone mountainbike zonder electromotortje.

#1. Te snel van start gaan

Dit is absoluut de meest gemaakte fout van beginnende mountainbikers. Vol enthousiasme begin je aan de eerste klim, maar na een paar minuten fiets je al met je tong op je schoenen. Mijn tip: begin heel rustig in een laag verzetje (versnelling). Merk je na 10/15 minuten dat het lekker gaat, voer dan je snelheid en versnelling eventueel wat op.

#2. Denken dat je er na die bocht bent

Je bent al een behoorlijke tijd aan het fietsen en best wel moe. Hoe ver zou het nog zijn? De top moet nu toch wel eens in zicht komen lijkt me? Na die bocht is het vast! Maar wat blijkt? Er komen nog zes bochten voordat je er écht bent. Voorkom dit gevoel door van tevoren de route goed te bestuderen en onderweg een kaartje mee te nemen.

8542 - mtb paden in saalbach hinterglemm
Mountainbikeroutes zijn in Saalbach Hinterglemm goed aangegeven

#3. Geen fietsbroek aantrekken

Je ziet ze altijd weer voorbij komen: mensen op een mountainbike in een gewone korte broek (of spijkerbroek!). Het kán natuurlijk ook wel, maar je zit gegarandeerd 's avonds niet meer zo lekker aan je Schnitzel. Een fietsbroek met een zemen kruis maakt het mountainbiken een stuk aangenamer en je houdt het langer vol. Een fietsbroek koop je bij Decathlon of Bever. Enne voor de zekerheid: je stapt dus inderdaad met je blote billen in zo'n broek ;-).

#4. Te veel of te weinig lucht in je banden

Verschillende ondergronden vragen om andere luchtdruk in je banden. Rijd je veel op steentjes dan heb je minder lucht in je banden nodig dan wanneer je op een hard zandpad rijdt. Minder lucht zorgt voor meer grip op steentjes, zowel tijdens de klim als de afdaling. Te veel lucht kan ervoor zorgen dat je gaat 'stuiteren'. Weet je zelf niet hoeveel lucht je nodig hebt voor je route, vraag het dan even na bij de fietsverhuur.

8542 - mountainbiken in paznaun
Mountainbiken in Paznaun

#5. Te vaak stoppen tijdens de klim

Dit is vaak een gevolg van nummer #1. in deze lijst. Ben je na een paar minuten al buiten adem, probeer dan wat gas terug te nemen, maar blijf zo lang mogelijk rustig doorfietsen. Vooral in het begin moet je er vaak even inkomen en door steeds af te stappen kom je niet in een ritme en krijg je je ademhaling lastig onder controle.

#6. Te veel (of te weinig) kleren aantrekken

Van klimmen op een mountainbike krijg je het vaak erg warm. In de zomer kun je meestal gewoon in je korte broek en shirt met korte mouwen op je fiets stappen. Vaak fiets je je behoorlijk in het zweet bergop, maar eenmaal boven wordt het snel fris. Zorg er dus ook altijd voor dat je bijvoorbeeld een winddicht jasje bij je hebt voor de afdaling.

#7. In de verkeerde versnelling fietsen

Je komt veel gemakkelijker de berg op wanneer je in een licht verzetje (kleine versnelling) rijdt, dan wanneer je zwaar moet trappen. Schakel liever op tijd terug, dan te lang klimmen in een te hoge versnelling. Tijdens het afdalen is het juist fijn om wel in een hoge versnelling te fietsen. Je kunt dan gemakkelijk even aanzetten op vlakke stukken en het is beter voor je ketting.

#8. Verkeerd remmen in de afdaling

Check even hoe het met jouw (gehuurde) fiets is, maar meestal is rechts je achterrem en links je voorrem. Zorg er tijdens de afdaling voor dat je altijd remt met beide remmen. De verdeling tussen voor en achter hangt af van de steilheid van de helling, het soort mountainbike waar je op zit en je gewichtsverdeling. Pas op dat je nooit alleen hard je voorrem inknijpt, want hierdoor kun je gemakkelijk over je stuur over de kop vliegen. Op een echte downhill mountainbike gebruik je ongeveer 90% van je voorrem en 10% achter. Bij een cross country fiets rem je veel meer achter. Probeer 'slippend' te remmen, dus niet ineens hard je remmen indrukken. Laat je wielen rollen en knijp steeds je rem een beetje in, om te voorkomen dat je wielen volledig blokkeren.

#9. Te veel voorover op de fiets tijdens de afdalen

Persoonlijk zet ik m'n zadel meestal iets lager voor ik afdaal. Hierdoor voorkom je dat je te ver over je stuur hangt en het risico loopt over je stuur te 'duiken' en te vallen. Ga tijdens het afdalen van een steile(re) helling op je pedalen staan, strek je armen en hang met je zwaartepunt (lees: billen) achter je zadel. Gewichtsverdeling is enorm belangrijk bij het mountainbiken, dus oefen hiermee.

#10. Te weinig eten of drinken meenemen

Van fietsen krijg je dorst, veel dorst. Zorg dus voor voldoende water of energiedrank in je bidon of camelbag. Ook een energiereep kan je goed de berg op helpen. Heb je een rugzak bij je, dan kun je natuurlijk ook lekker een lunch meenemen. Probeer in ieder geval altijd een 'hongerklop' te voorkomen en drink voldoende.

8542 - water drinken tijdens het mountainbiken
Vergeet niet voldoende water mee te nemen!

#11. Zadel verkeerd afstellen

Door je zadel op de juiste hoogte af te stellen, klim je soepeler een berg op en krijg je minder snel last van je knieën. Ga op je zadel zitten en houd je vast aan bijvoorbeeld een hekje. Zet je hak op je pedaal. Je zadel staat goed ingesteld wanneer je been bijna recht is. Zet je je voorvoet op de pedalen, dan heb je dus een goede knik in je been. Tijdens het afdalen is het fijn als je je zadel lager instelt, dan heb je geen last van het zadel als je gestrekt op je pedalen staat.

#12. Een te pittige route kiezen

15 of 20 kilometer fietsen lijkt niet zoveel, maar kijk vooral ook naar het aantal hoogtemeters dat je moet overbruggen. Deze meters testen echt je conditie. Als beginner is 250 tot 500 hoogtemeters in het begin meestal wel voldoende. Gaat je dit goed af, pak dan een pittigere route. Maak dus altijd een goede afweging tussen afstand en hoogtemeters. Heb je een e-bike gehuurd, dan zul je merken dat de hoogtemeters geen probleem meer zijn.

Welke fouten heb jij als beginner gemaakt? Laat een reactie achter op een van onze social kanalen!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.