10 tips voor verkoeling in de bergen

10 tips voor verkoeling in de bergen

18 juni 2017

door Thijs in Algemeen

Niet alleen in Nederland is het op dit moment volop zomer. Ook in de Alpen liggen de temperaturen op veel plekken boven de 25 graden. Gelukkig zijn er tal van uitstapjes in de bergen die voor verkoeling zorgen. Neem een duik in een zwemmeer, pak de lift naar een bergtop of bezoek een koele grot. In dit weblog 10 tips om af te koelen tijdens een warme zomervakantie in de bergen.

#1. Zoek het hogerop

Terwijl het in het dal benauwd en klam aanvoelt, is de temperatuur bovenop de berg heerlijk aangenaam. Pak tijdens warme dagen de lift om boven een wandeling te maken, een belevenispark te bezoeken met het gezin of geniet van het uitzicht op het terras van een berghut. De bergen bieden altijd verkoeling!

 

#2. Duik in een meer

In de Alpen liggen tal van bergmeren waarin je heerlijk kunt zwemmen. Het water is helder en de temperatuur valt vaak erg mee. Veel meren beschikken over stranden waar toezicht wordt gehouden en extra faciliteiten zijn. Een greep uit de zwemmeren in de Alpen: Gardameer, Ledromeer, Millstättersee en Weißensee.

Zwemmeren Oostenrijk
Zwemmeren Duitsland
Zwemmeren Italië

#3. Neem een verfrissend drankje

Tijdens warme dagen moet je goed drinken! En dat is geen straf met al die heerlijke drankjes in de Alpen. Dorst gekregen van het wandelen of fietsen? Neem een verkwikkende Almdudler, Hollunderblütensaft of Apfelschorle. Liever een borrel? Een Radler, Hugo of Aperol Spritz smaakt nergens zo lekker als in de bergen.

10 Alpendrankjes die je zeker moet proberen >

#4. Doe een activiteit op het water

Kies het ruime sop! Maak een boottochtje over een bergmeer, huur een kano of neem je eerste windsurfles. Wie liever wat meer actie wil moet zeker gaan raften, kajakken of waterskiën. Ook canyoning is steeds meer in opkomst. Tijdens canyoning volg je de loop van een ruige bergbeek en overwin je obstakels door te springen, klauteren, zwemmen, duiken en abseilen.

#5. Ga naar een gletsjer

In de Alpen kun je op tal van plekken de eeuwige sneeuw bezoeken. Op een gletsjer kun je zelfs in de zomer een sneeuwpop bouwen of een sneeuwballengevecht houden. Vaak bevind je je op een hoogte van rond de 3000 meter en heb je een waanzinnig uitzicht op de omringende bergwereld. Gletsjertips zijn onder andere: Dachstein Gletscher, Kitzsteinhorn en Hintertuxer Gletscher.

#6. Wandel naar een waterval

Het zal op een warme dag even wat zweetdruppels vergen, maar wanneer je de waterval eenmaal hebt bereikt, staat je verkoeling te wachten. Soms kun je zelfs onder het kletterende water gaan staan of met een bootje het geweld van het water dichtbij meemaken. Hoe dan ook zal het stuivende water voor verkoeling zorgen.

De 10 mooiste watervallen in de Alpen >

#7. Bezoek een (ijs)grot

Ook een bezoekje aan een grot is tijdens zomerdagen een goede manier om af te koelen. Ondergronds is het fris en heb je de kans om prachtige geologische schatten te aanschouwen. In de Alpen zijn ook tal van ijsgrotten te vinden waar de temperatuur zelfs permanent onder het vriespunt ligt en je kristallen en sculpturen kunt zien.

#8. Zwemmen in een waterpark

Op steeds meer plekken in de Alpen zijn waterparken te vinden. Compleet met glijbanen, zwembaden en faciliteiten voor de allerkleinsten kan jong en oud zich hier vermaken. Dat is weer eens wat anders dan die saaie vierkante bak op de camping!

Waterparken Oostenrijk >

#9. Paragliden boven de bergen

De wind waait door je haren wanneer je tijdens een tandemvlucht boven de bergen zweeft. Paragliden is een onvergetelijke ervaring! Het opstijgen is misschien wat spannend, maar wanneer je eenmaal kunt ontspannen, zie je de bergen vanuit een adembenemend perspectief.

#10. Draag een petje, smeer je in en drink (veel) water!

Natuurlijk moet je je door de warmte ook niet tegen laten houden! Met een beetje extra voorbereiding kun je gewoon gaan fietsen, wandelen of andere activiteiten ondernemen. Smeer je in ieder geval goed in, draag een hoofddeksel en drink veel water.

Heb jij nog tips om af te koelen in de bergen? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

door Leonie op 26 juli 2016

Leuke tips! Gaan we er zeker een paar van doen tijdens onze vakantie binnenkort in Oostenrijk.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips