Skip to navigation Skip to main content
Eisriesenwelt 1
© Spalder Media Group

In de Alpen zijn honderden grotten te vinden. Sommige ontdekt, veel nog onontdekt. Wandelen in een grot is spannend en spectaculair. Er valt zoveel moois te zien! Vaak doe je dit samen met een gids. Ideaal, want zo kom je ook nog eens meer te weten over de grot. In dit weblog heb ik de 10 mooiste grotten van de Alpen op een rijtje gezet. Heb jij ze allemaal al bezocht?

1. Lamprechtshöhle - St. Martin bei Lofer, Oostenrijk

De Lamprechtshöhle is met een lengte van 56 kilometer één van de langste grotten van Europa. Van die 56 kilometer is ongeveer 1 kilometer toegankelijk voor bezoekers. De wandeling duurt 1,5 uur en is samen met een gids. Tip: combineer de grot met een bezoek aan de Seisenbergklamm en de Vorderkaserklamm.

2. Hundalm ijs- en druipsteengrot - Angerberg/Mariastein, Oostenrijk

Op 1520 meter hoogte, op de Hundalm, net boven Angerberg/Mariastein, ligt een bijzondere grot. Je komt hier namelijk een combinatie tussen ijs en druipsteen tegen. Samen met een gids ga je op onderzoek uit in de Hundalm ijs- en druipsteengrot. Via goed gezekerde trappen en een smalle kloof wandel je de grot binnen. De gids kan je vervolgens van alles vertellen over de grot en het ontstaan ervan. Kleed je warm aan, want ook zomers is het hier rond de 0 graden!

Rondleiding door de Hundalm ijs- en druipsteengrot
© Dabernig Hannes

3. Lac Soutterain - St. Leonard, Zwitserland

Eén van de meest bijzondere grotten van de Alpen is het Lac Soutterain in het Zwitserse kanton Wallis. In deze grot ligt namelijk het grootste, bevaarbare, ondergrondse meer van Europa. Met een lengte van ongeveer 300 meter en een breedte van 20 meter is dit ondergrondse meer een bijzonder natuurfenomeen te noemen. Het water is kraakhelder en zit vol met forellen. Met een boot kun je een tocht over het meer maken en de grot ontdekken.

4. Eisriesenwelt - Werfen, Oostenrijk

De Eisriesenwelt is met een lengte van ruim 40 kilometer de grootste ijsgrot ter wereld. De grot is miljoenen jaren geleden ontstaan, maar pas aan het einde van de 19e eeuw ontdekt. Binnen in de grot vind je een indrukwekkend schouwspel van licht en ijs. Omdat het ijs steeds smelt en weer bevriest, ontstaan de meest bijzondere ijssculpturen. Samen met een gids mag je de grot betreden. Kleed je warm aan, want het is binnen in de grot flink koud!

Eisriesenwelt in Werfen
© Spalder Media Group

5. La Grotte aux Fees - St. Maurice, Zwitserland

La Grotte aux Fees, ook wel bekend als de Feeëngrot, ligt in het Zwitserse kanton Wallis, vlakbij de grens met Frankrijk. De grot heeft een diepte van ruim een halve kilometer en begint bij een versmalling van de Rhône. De gehele 500 meter kun je te voet ontdekken over een houten wandelpad. Bewonder de feeënbron en bekijk het ondergrondse meer met de 50 meter hoge waterval.

6. Spannagelhöhle - Hintertux, Oostenrijk

Tijdens een bezoek aan de Hintertuxer Gletscher mag de Spannagelhöhle zeker niet worden overgeslagen. De Spannagelhöhle is de hoogstgelegen grot van Europa en heeft een lengte van 12,5 kilometer. Met een rondleiding kun je ongeveer 500 meter van de grot ontdekken. Op verzoek is het mogelijk om dat te verlengen. De tour duurt ongeveer een uur en neemt je mee langs druipstenen en gletsjerspleten.

Rondleiding in de Spannagelhöhle
© Hintertuxer Gletscher

7. Grotte et Cascade de Seythenex - Seythenex, Frankrijk

De Grotte et Cascade de Seythenex ligt in de Haute Savoie, vlakbij het meer van Annecy. De Grotte et Cascade de Seythenex heeft een diepte van 1 kilometer en daarvan is ongeveer 250 meter begaanbaar. Samen met een gids kun je de grot ontdekken. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Bij de grot vind je ook een spectaculaire waterval.

8. La Grotte de Choranche - Choranche, Frankrijk

La Grotte de Choranche behoort zeker tot één van de mooiste grotten van Frankrijk. Sinds 2000 is de grot opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Indrukwekkende rotsformaties, lange en zeer dunne stalactieten, een kraakhelder ondergronds meer en eeuwenoude gesteenten tekenen de grot. Samen met een gids kun je La Grotte de Choranche van binnen bekijken. De wandeling duurt ongeveer een uur.

9. Grottes de l’Orbe - Vallobre, Zwitserland

In het kanton Vaud, vlakbij de Franse grens en het Lac de Joux, ligt Grottes de l’Orbe. Deze bijzondere druipsteengrot is indrukwekkend om te zien. Stalagmieten en stalactieten wisselen elkaar af. Grottes de l'Orbe is ooit ontstaan door de rivier de Orbe. Tijdens een rondleiding volg je die route. Daar waar je vroeger alleen duikend de grot kon betreden, wandel je nu door aangelegde gangen zonder water.

10. Le Grotte di Pradis - Clauzetto, Italië

Middenin de Karnische Alpen ligt het plateau van Pradis. In dit stukje ruige, ongerepte natuur, ligt Le Grotte di Pradis. Een bijzonder stukje natuur en historie, waar men zelfs sporen uit de prehistorie heeft gevonden. Middels een wandeling kun je de grot van binnen bekijken. Tip: wil je meer leren over het verleden? Bezoek dan Museo della Grotta. Je kunt hier allerlei opgravingen uit de grot bewonderen.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.