Skip to navigation Skip to main content
Wandelen Beumers

Wandelen in de bergen met kinderen is heel bijzonder. Maar is dat ook nog zo met oudere jeugd? Pubers zijn veeleisender, zitten het liefst de hele dag op hun mobiel. 'Huu, ik heb geen zin,' komt een slaperige stem uit de tent. Hoe kun je je tiener enthousiast maken, als die eigenlijk alleen maar moe is en wil hangen?

Doel van de wandeling

Als je gaat wandelen met oudere jeugd, bedenk je eerst samen het doel. Laat je zoon of dochter hierin meebeslissen. Spreek van tevoren af, dat je gaat wandelen. Daar is geen discussie over. Het doel van de wandeling kun je wel goed samen bedenken. Juist een stoere tocht naar een top, waar ook dat leuke bergrestaurant is, of een makkelijk rondje, zodat je onderweg nog langs een bergmeer komt waar gezwommen kan worden?

Zelf route zoeken

Elke tiener wil graag verantwoordelijkheid. Laat de route dan ook over aan je tiener. Let wel: je moet je er onderweg natuurlijk niet zomaar tegenaan bemoeien. Als je inderdaad samen een doel van de wandeling hebt uitgezocht, zal je kind wat graag dat doel bereiken. Je kunt er dus op vertrouwen dat je puber zijn best doet daar zo snel mogelijk, zonder omwegen, aan te komen.

Puber meekijken met kaart lezen
© Mini Expedities

Lichte rugzak

Dat lichaam van die tieners ziet er soms al sterk en indrukwekkend uit. Al snel ben je geneigd te denken dat ze heel wat aankunnen. Maar een zware rugzak is toch echt pittig en drukt al snel de moraal. Beter neem je zelf die zware rugzak en laat je je kind vrij rondwandelen. Zo kan je puber optimaal genieten van de wandeling door de bergen.

Ga naar een hut

Een wandeling is natuurlijk helemaal niet spannend. Maak er dus vooral een avontuur van. Loop naar een berghut en ga daar overnachten of lunchen. Kies voor een romantisch ouderwets hutje of juist voor een drukkere, maar chiquere hut. Maak ’s avonds een rondje om de hut, onder de sterrenhemel of geniet na van een drankje aan tafel, met een spelletjesavond. 

Lunchen met pubers bij berghut

Insta-proof bestemming

Wandelen met tieners wordt leuker als de bestemming goed gekozen is. Een exotische bestemming, die insta-proof is beloofd veel enthousiasme. Natuurlijk willen je kinderen stoer overkomen. Wat is er nou beter, dan als er tijdens de vakantie coole foto’s gepost kunnen worden. Denk hier samen dus over na. Een bestemming met een vette klif of rotspiek en dan liefst met de juiste zonsondergang.

Wissel wandelen af met adrenaline

Niet alleen de foto’s die onderweg gepost worden, ook de verhalen achteraf zijn belangrijk. Pubers willen thuiskomen met stoere verhalen. En tja, wandelen is natuurlijk helemaal niet stoer. Raften, canyoning en klimmen wel! Wissel het dus af. Een dagje wandelen, een dagje camping en dan een dagje stoere activiteiten. Dat houdt het wandelen met oudere jeugd afwisselend en dus leuk.

Canyoning in de bergen met pubers

Omkopen

Tja, leuk wandelen met pubers lukt natuurlijk het best door te onderhandelen, zelf ook wat toe te geven en af en toe flink om te kopen. Beloof een lekkere schnitzel, een middag surflessen of een dagje shoppen als er zonder gezeur gelopen wordt. Daar word je zelf toch ook blij van.

Afwisseling

Zorg natuurlijk voor voldoende afwisseling. Elke dag wandelen is sowieso vermoeiend. Niet alleen voor tieners, ook voor jou. Voldoende tijd om echt uit te rusten is ook belangrijk tijdens de vakantie. Bouw die chilldagen dus ook in in de vakantie. Op de andere dagen kun je dan heerlijk wandelen met de pubers.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.