Meer van Annecy: inspanning & ontspanning

turquoois water lac annecy

16 september 2019

door Thijs in Bestemmingen

Het Meer van Annecy leent zich uitstekend voor een actieve vakantie. Het populaire meer ligt aan de voet van de Alpen en biedt zowel pittige beklimmingen als vlakke(re) routes voor fietsers. Wandelaars kunnen de bergen rondom verkennen en verder is er natuurlijk van alles te doen op en aan het meer. Wij brengen onze vakantie door op camping La Verger Fleuri in Lathuile aan de zuidzijde van het meer. Helaas niet direct aan de oever, maar in de eerste plaats zijn we hier om actief bezig te zijn! Het materiaal en de benen zijn er klaar voor, tijd om de omgeving rond het het Meer van Annecy te ontdekken!

Rondje rond het Meer van Annecy

Hoewel de bergen rond het meer anders doen vermoeden, kun je hier ook uitstekend vlak fietsen. De ‘Promenade cyclable de lac d'Annecy’ is een breed fietspad dat volledig rond het meer gaat. Aan de westzijde loopt het fietspad over een oude spoorlijn met vrijwel geen hoogteverschil. Dit maakt dit stuk ook uitermate geschikt voor families. Aan de oostzijde bij Menthon-Saint-Bernard/Talloires ligt een klimmetje, dat bij kinderen voor problemen kan zorgen. In totaal is een rondje rond het Meer van Annecy 40 kilometer met 300 meter hoogteverschil. Voor ons een prima opwarmer!

Het meer met de 'Promenade cyclable de lac d'Annecy'

Pittige klim naar Semnoz

De eerste echte klim die op het programma staat is de Semnoz. Deze beklimming ligt aan de westzijde van het meer en enige jaren geleden werd hier een klimtijdrit (winnaar Nairo Quintana) tijdens de Tour de France gehouden. Voor we aan de Semnoz kunnen beginnen, moeten we eerst de Col de Leschaux bedwingen. Een niet al te lastige beklimming met een prachtig uitzicht op het meer. De Semnoz is een stuk pittiger, met stijgingspercentages boven de 8%. Hoe dichter we bij de top komen, des te hardnekkiger wordt het wolkendek. Het is bijzonder om zo een wolk in te fietsen, maar het gaat helaas wel ten koste van ons uitzicht.

Ook interessant:

Steil, steiler, Col de la Forclaz

De Col de la Forclaz is een must-do tijdens een fietsvakantie aan het Meer van Annecy. Bereid je wel voor op een helse beklimming. Al bij de eerste meters van deze klim hebben we spijt van deze onderneming. Steil! En dat 8 kilometer lang. De weg stijgt gemiddeld 8%, maar er zitten ook stroken tussen van maar liefst 15%. Ploeterend komen we boven. Het uitzicht op de top, waar het ontzettend druk is met paragliders, is adembenemend. We hebben zicht op vrijwel het gehele meer en voor even is de pijn in de benen vergeten.

fietsen vakantie annecy
Col de Leschaux: met uitzicht op het meer

Andere activiteiten

De bergen rondom het meer nodigen uit om te wandelen en na afloop kun je een heerlijke duik in het water nemen. Ook paragliden is hier goed mogelijk. Probeer eens een tandemsprong en geniet van de blikken in de diepte. Zo zie je Annecy en het meer eens op een ander manier. Ook watersporten zijn hier genoeg te doen. Zwemmen, kanoën of suppen kan allemaal op dit turquooise meer. 

Paragliders en het uitzicht op het Meer van Annecy

Tijd voor ontspanning

Na al deze activiteiten, mag er ook ontspannen worden. Aan de zuidoever is een strand waar wij enkele uren genieten van onze welverdiende rust. Ook huren we hier een bootje om het Meer van Annecy op te gaan. Een leuke activiteit om de omgeving eens vanuit een ander perspectief te aanschouwen. In Annecy maken we een wandeling door het oude centrum en door de haven. De binnenstad met bruggetjes en historische gebouwen is prachtig!

Meer van Annecy

De omgeving rond het Meer van Annecy is zeer geschikt voor een actieve vakantie. Wielrenners en sportieve fietsers van ieder niveau kunnen hier uit de voeten. Wie niet al te veel hoogteverschil wil overbruggen kiest voor het fietspad dat helemaal doorloopt naar Albertville. Uitdaging is er ook genoeg! Direct rond het meer liggen diverse bergen en ook de beklimmingen rond Le Grand Bornand en zelfs de Col de la Madeleine zijn snel bereikbaar. Wandelaars trekken de bergen in, naar de hoge toppen rondom. En na afloop? Dan neem je natuurlijk nog een frisse duik in het water!

Annecy meer en lac
Zicht op de haven van Annecy en het meer

Zomervakantie tips