Skip to navigation Skip to main content

Albertville: reis door het heden en verleden

6611 - Albertville: reis door het heden en verleden

Albertville is onlosmakelijk verbonden met de Olympische Spelen van 1992. Destijds sleepten Bart Veldkamp, Falko Zandstra en Leo Visser eremetaal binnen voor ons land. Ik duik tijdens mijn bezoek nog dieper in de geschiedenis van Albertville. Net buiten deze bekende Alpenstad ligt namelijk het middeleeuwse stadje Conflans. Dat Albertville ook met de tijd meegaat bewijst de organisatie van diverse internationale evenementen en de poging om volgend jaar de Tour de France naar de stad te halen.

Albertville ligt op een kruispunt van 4 dalen

Albertville ligt in het departement Savoie en biedt toegang tot maar liefst 4 dalen. Zelf ligt de stad in een breed dal dat in een ver verleden is uitgesleten door gletsjers. Vanuit Albertville bereik je snel de skistations en bergen van de Combe de Savoie, Tarentaise, de Beaufortain en Val d'Arly. Ook het natuurpark van het Massif de Bauges en het Meer van Annecy liggen op een steenworp afstand.

Tour de France in 2016?

’s Morgens word ik door de burgermeester van Albertville samen met mijn reisgenoten hartelijk welkom geheten. Mevrouw Martine Berthet vertelt vol enthousiasme over haar stad. Natuurlijk komen de Olympische Spelen ter sprake, maar ook het gegeven dat de stad hengelt naar een finish of start tijdens de Tour de France van 2016 of 2017. Dat dit een echte fietsstad is wordt onderstreept door het feit dat Albertville één van de twee steden in de Savoie is met het label Vélo Touristique. Als fanatieke wielrenner spreekt mij dit zeer aan. Rond Albertville liggen kilometers aan vlakke fietspaden, waardoor je je niet in het drukke verkeer hoeft te begeven. Ook voor families zijn deze fietspaden uitstekend geschikt. Bekende cols zoals de Madeleine liggen nabij.

Martine Berthet, Albertville
Ontmoeting met de burgemeester van Albertville en de president van Savoie Mont Blanc

Middeleeuwse stad Conflans

Na afscheid te hebben genomen van de burgemeester staat er een wandeling door het middeleeuwse stadje Conflans gepland. Conflans ligt net iets hoger dan Albertville, waardoor je hier een prachtig uitzicht over de stad hebt. Onze gids Henri vertelt vol passie over ‘Het Rode Huis’ dat stamt uit de 14e eeuw en aan het centrale plein ligt. Achter ieder muurtje gaat weer een volgende historische schat verborgen; smalle straatjes met smeedijzeren uithangborden, een fontein en een barokkerk. De Sarrazine toren is het enige overblijfsel van het kasteel dat hier stond ter verdediging van het achterland. In de kasteeltuin geniet ik van de verhalen van de gids en het uitzicht over Albertville.

 ‘Het Rode Huis’, Conflans
‘Het Rode Huis’, Conflans

 

Conflans
De straatjes van Conflans

Historische smederij Marthod

’s Middags ervaar ik zelf dat je uitstekend kunt fietsen rond Albertville. De regen kan ons er niet van weerhouden om een tocht te maken over ‘Les Balcons d'Albertville’. Onderweg maken we een stop bij een smederij die al sinds 1874 werkzaam is. Het is de enige historische smederij in Frankrijk die nog in bedrijf is en dat demonstreert smid Baptiste Langle met verve. Al zwetend boven het vuur van 1280 graden toont hij hoe een stuk gereedschap wordt gemaakt. Zijn motto: “Smelt je hoop, smeed je toekomst”.

Historische smederij Marthod
Historische smederij Marthod

 

‘Les Balcons d
Fietstocht over ‘Les Balcons d'Albertville'

Racletten bij Chalet des Trappeur

Gastronomie speelt ook een belangrijke rol in de Savoie en Albertville. Van al dat fietsen krijg je honger! Le Chalet des Trappeurs ligt bovenop de Col de Tamié (907 meter) en is dé plek om plaatselijke gerechten en wijnen te proeven. Ik geniet vanavond van een overheerlijke raclette gecombineerd met een Arbin. Met een overvolle maag keer ik terug naar mijn accommodatie van vannacht: gîtes Les Sources D'arvey. Een prachtige verbouwde boerderij uit de 18e eeuw waar we met open armen worden ontvangen door Pierre-Marie Burgat en zijn familie. Aan de keukentafel genieten we na van een heerlijke dag die voelde als een reis door de tijd. Albertville kent een rijk verleden, maar sluit zijn ogen beslist niet voor de toekomst.

Met dank aan:
Savoie Mont Blanc
Albertville

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.