Waar kun je goed winterwandelen in Oostenrijk?

 © Mini Expedities 
winterwandelen in oostenrijk met de slee

21 december 2019

door Joanne in Wandelen

Winterwandelen kun je in Oostenrijk op veel plekken. Als bergliefhebber is het fantastisch om die bergen te leren kennen in de winter. De knisperende sneeuw, glinsterend in de zon, een stil landschap, zoveel rustiger nog dan in de zomer. Maar hoe weet je waar je naartoe moet? De meeste gebieden zijn bekend van het skiën. Waar ga je naartoe als winterwandelaar? In dit blog vind je enkele tips voor jouw vakantie om te winterwandelen in Oostenrijk.

Winterwandelpaden in Oostenrijk

Winterwandelen doe je op geprepareerde wandelpaden. Deze worden (meestal) gemarkeerd door roze bordjes, op de kaart zijn ze ook vaak met roze aangegeven. Als je bijvoorbeeld de skikaart van een gebied opent zie je vaak een roze lijn, die de winterpaden aangeeft. Je kunt ook goed zoeken naar de rodelbanen. Langs veel rodelbanen loop je eerst omhoog, dat kan mét of zonder sleetje. Let wel op, sommige rodelbanen ga je heen met de lift, daar komen de sleetjes vaak hard naar beneden. Zoek je online, probeer dan ook eens te zoeken op Winterwanderweg. Met de Duitse zoekterm vind je online veel meer informatie.

winterwandelen in Oostenrijk
Blik in het Schwarzachtal (Foto: © Mini Expedities)

Zillertal

In het Zillertal zijn, ook in de winter, meer dan 460 kilometer aan geprepareerde wandelpaden te vinden. Er is daardoor voor iedere wandelaar wel iets te vinden, of je nou een stoere sportieve tocht wilt maken of een relaxt ommetje. Veel van de winterwandelingen zijn geschikt voor families met kleine kinderen. Een leuke wandeling loopt door het Schwarzachtal, naar de schattige hut aan het eind van het dal. Als je geluk hebt, kun je op het terras in de zon genieten van live-volksmuziek.

Saalbach

Saalbach heeft niet alleen 140 kilometer aan winterpaden, verdeeld over 22 routes, je kunt er ook een 'Sonnenkarte' krijgen. Met deze kaart mag je elke dag eenmaal omhoog en naar beneden, om boven op de berg te genieten van de sneeuw en de wandelingen. Promenadewandelingen of rondwandelingen, er zijn veel verschillende soorten tochten uitgezet. De meeste winterwandelingen starten bij een hut of komen er langs. Doordat je in de buurt van het skigebied wandelt moet je af en toe ook goed oppassen voor skiërs.

Ook interessant:

Seefeld

Winterwandelen in Oostenrijk kan heel goed in Seefeld. In Olympiaregio Seefeld vind je meer dan 140 kilometer winterwandelwegen. Geprepareerd en met bordjes gemarkeerd. Een leuke wandeling is de tocht naar de Hämmermoosalm op de Gaistalalm. Een wandeling van 8 kilometer door een verder rustig en verlaten dal. Lopend over de winterpaden geniet je van de almen, de bossen en de rivier lager in het dal.

winterwandelen oostenrijk sleeen rodelen
Vaak kun je goed sleeën, zoals hier in het Schwarzachtal (Foto: © Mini Expedities)

Achensee

Rond de Achensee in Oostenrijk vind je meer dan 150 kilometer geprepareerde winterwandelwegen. Je kunt ervoor kiezen zelf op pad te gaan. Maar je kunt ook met de ranger op pad om sporen van wilde dieren te zoeken. De verschillende wandelpaden zijn gevarieerd, er zijn paden die door rustige dalen lopen, maar ook hoger op de berg. Kies bijvoorbeeld voor een winterwandeling door het Unterautal of juist boven op de Rofan.

Filzmoos

Dwars door bossen met imponerende uitzichten én over almen met berghutten; in Filzmoos wandel je over zo'n 50 kilometer winterwandelpaden. Filzmoos ligt in het Salzburgerland en is een klein en gemoedelijk gebied. Ook langs het dorp liggen wandelpaden. Indrukwekkend is de 12 km lange hoogtewandeling op 1600 m naar de Rossbrand. Je komt hier via de Papagenobaan.

Tannheimer Tal

Het Tannheimer Tal is een sprookjeslandschap, met verrassend steile bergen. Het ziet er wild uit en heeft meer dan 80 kilometer aan geprepareerde wandelpaden. Je komt langs veel gezellige hutten, waar je je kunt warmen aan de open haard met een Jaga thee. Langs het bergstation van de Neunerköpfle ligt bijvoorbeeld een makkelijke wandeling die goed geschikt is voor families. Op 1900 hoogtemeter wandel je een kort rondje, maar met telkens prachtig uitzicht op het Tannheimer Tal.

winterwandelen oostenrijk
In Tannheim starten de tochten veel in de bossen (Foto: © Mini Expedities)

Zomervakantie tips