Skip to navigation Skip to main content
Winterse wandeling door de sneeuw in Ski Juwel

Winterwandelen kun je in Oostenrijk op veel plekken. Als bergliefhebber is het fantastisch om de bergen te leren kennen in de winter. De knisperende sneeuw, glinsterend in de zon, een stil landschap, zoveel rustiger nog dan in de zomer. Maar hoe weet je waar je naartoe moet? De meeste gebieden zijn bekend van het skiën. Waar ga je naartoe als winterwandelaar? In dit blog vind je enkele tips voor jouw vakantie om te winterwandelen in Oostenrijk.

Winterwandelen in Oostenrijk

Winterwandelen doe je op geprepareerde wandelpaden. Deze worden (meestal) gemarkeerd door roze bordjes, op de kaart zijn ze ook vaak met roze aangegeven. Als je bijvoorbeeld de skikaart van een gebied opent zie je vaak een roze lijn, die de winterpaden aangeeft. Je kunt ook goed zoeken naar de rodelbanen. Langs veel rodelbanen loop je eerst omhoog, dat kan mét of zonder sleetje. Let wel op, sommige rodelbanen ga je heen met de lift, daar komen de sleetjes vaak hard naar beneden. Zoek je online, probeer dan ook eens te zoeken op Winterwanderweg. Met de Duitse zoekterm vind je online veel meer informatie.

Zillertal

In het Zillertal zijn, ook in de winter, meer dan 460 kilometer aan geprepareerde wandelpaden te vinden. Er is daardoor voor iedere wandelaar wel iets te vinden, of je nou een stoere sportieve tocht wilt maken of een relaxt ommetje. Veel van de winterwandelingen zijn geschikt voor families met kleine kinderen. Een leuke wandeling loopt door het Schwarzachtal bij Gerlos, naar de schattige hut aan het eind van het dal. Als je geluk hebt, kun je op het terras in de zon genieten van live-volksmuziek. Ook bij onder andere Mayrhofen en Fügen liggen mooie wandelingen.

Winterwandeling met kinderwagen rond besneeuwd Gerlos

Saalbach

Saalbach heeft niet alleen 140 kilometer aan winterpaden en 28 routes, je kunt er ook een Sonnenkarte krijgen. Met deze kaart mag je elke dag tweemaal omhoog en naar beneden, om boven op de berg te genieten van de sneeuw en de wandelingen. Promenadewandelingen of rondwandelingen, er zijn veel verschillende soorten tochten uitgezet. De Baumzipfelweg & Golden Gate Bridge der Alpen is in de winter ook een leuk wandeldoel. De meeste winterwandelingen starten bij een hut of komen er langs. Doordat je in de buurt van het skigebied wandelt moet je af en toe ook goed oppassen voor skiërs. Ook worden er dagelijks minstens twee wandelingen met gids georganiseerd.

Winterwandelaar op uitzichtpunt van de Baumzipfelweg in Saalbach

Seefeld

Winterwandelen in Oostenrijk kan heel goed in Seefeld. In Olympiaregio Seefeld vind je meer dan 140 kilometer winterwandelwegen. Geprepareerd en met bordjes gemarkeerd. Een leuke wandeling is de tocht naar de Hämmermoosalm op de Gaistalalm. Een wandeling van 8 kilometer door een verder rustig en verlaten dal. Lopend over de winterpaden geniet je van de almen, de bossen en de rivier lager in het dal.

Achensee

Rond de Achensee in Oostenrijk vind je meer dan 150 kilometer geprepareerde winterwandelwegen. Je kunt ervoor kiezen zelf op pad te gaan. Maar je kunt ook met de ranger op pad om sporen van wilde dieren te zoeken. De verschillende wandelpaden zijn gevarieerd, er zijn paden die door rustige dalen lopen, maar ook hoger op de berg. Kies bijvoorbeeld voor een winterwandeling door het Unterautal of juist boven op de Rofan.

Geel wandelbord bij de Achensee in winters landschap

Filzmoos

Dwars door bossen met imponerende uitzichten én over almen met berghutten; in Filzmoos wandel je over zo'n 50 kilometer winterwandelpaden. Filzmoos ligt in het Salzburgerland en is een klein en gemoedelijk gebied. Ook langs het dorp liggen wandelpaden. Indrukwekkend is de 12 km lange hoogtewandeling op 1600 m naar de Rossbrand. Je komt hier via de Papagenobaan.

Tannheimer Tal

Het Tannheimer Tal is een sprookjeslandschap, met verrassend steile bergen. Het ziet er wild uit en heeft meer dan 80 kilometer aan geprepareerde wandelpaden. Je komt langs veel gezellige hutten, waar je je kunt warmen aan de open haard met een Jaga thee. Langs het bergstation van de Neunerköpfle ligt bijvoorbeeld een makkelijke wandeling die goed geschikt is voor families. Op 1900 hoogtemeter wandel je een kort rondje, maar met telkens prachtig uitzicht op het Tannheimer Tal.

Sneeuwschoenwandelen Tannheim
© Mini Expedities
Sneeuwschoenwandelen in de bossen van het Tannheimer Tal
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.