Skip to navigation Skip to main content

10 knusse berghutten om zelf te huren

Berghut Natuur
© Spalder Media Group

Slapen in je eigen berghut in de Alpen is bijzonder. Hoog op de berg zit je midden in de natuur. Je wordt wakker van het geluid van murmeltieren, het wuivende gras of de kwetterende vogels. De lucht is blauw en je kunt diep de frisse lucht inademen. Je kunt natuurlijk in een berghut overnachten met anderen, dat geeft gezelschap en er wordt misschien voor je gekookt, maar een eigen hutje op de berg is ook bijzonder fijn. In dit artikel tien bijzondere hutten in de Alpen die je kunt huren. Bergavontuur verzekerd!

1. Senninger Alm, Hollersbach

In Nationaal Park Hohe Tauern ligt het eerst schattige hutje. Berghut Senninger Alm ligt hoog in de bergen bij de rivier de Hollersbach. De hut ligt ver van de bewoonde wereld, op een kwartiertje rijden van Hollersbach im Pinzgau. Je geniet hier ieder ochtend van een heerlijk ontbijt en op de menukaart voor 's avonds staan echte bergklassiekers. Direct vanaf de hut starten er diverse prachtige wandelingen.

2. Almhut met sauna, Krimml

Deze hut heeft vier kamers en is geschikt voor maximaal 10 personen. De hut ligt in Unterkrimml, in de buurt van de Krimmler watervallen. De hut ligt vlak bij de kristalheldere Ache en beschikt over een whirlpool en een sauna. Niet onbelangrijk: de hut ligt aan de zonnige zijde van het dal. Het zicht op de bergen met sneeuwtoppen is spectaculair. 

3. Berghut Miehl, Heiligenblut

Deze berghut voor 4 personen ligt vrijstaand en vlak bij de Apriacher Bach. Vanaf het terras kijk je in de diepte het dal in. De buitenkant is van hout en het interieur is sfeervol en comfortabel. De hut ligt langs de Großglockner Hochalpenstraße, niet ver van Heiligenblut (8 km). Rond de hut is alle ruimte om te spelen en om van de natuur te genieten.

Großglockner Hochalpenstrasse 5
© Spalder Media Group
Een uitstapje naar de Großglockner Hochalpenstraße is een must

4. Rauriser Bergchalet, Rauris

Dit vakantiehuis is de ultieme accommodatie voor een groot gezelschap. Het chalet heeft een prachtige ligging en aan sfeer is er geen gebrek. Er zijn tal van authentieke details en er is veel gebruik gemaakt van hout. Van ’s ochtends tot ’s avonds laat geniet je van de zon en de blik op het Nationaal Park Rauris in het Salzbugerland. Je kunt hier met 12 personen terecht (4 slaapkamers).

5. Nösslau Alm, Dienten am Hochkönig

De Nösslau Alm is een hut zoals je je die voorstelt. Klein, gezellig, op een prachtige plek boven Dienten am Hochkönig, in de buurt van Maria Alm. Dit is het ouderwetse boerenleven op de alm, zoals Heidi en Peter dat nog meemaakten. Koeien grazen rond de hut en de lokale boer neemt je graag mee in de stal om het boerenbergleven uit te leggen. Voor kinderen valt er in deze omgeving van alles te ontdekken.

6. Natuurhuisje, St. Jakob in Defereggen

Dit fijne natuurhuisje ligt diep in Osttirol, bij St. Jakob in Defereggen. Deze hut ligt midden in het wandelgebied en wordt omgeven door bossen, almen, hoge bergen, beken en watervallen. Als je geluk hebt kun je zelfs een hert spotten vanaf je terras! Het huisje maakt onderdeel uit van een klein vakantiepark, maar daar heb je helemaal geen erg in tijdens je vakantie.

7. Wasserfallhütte, Saalbach

Dit is een zeer comfortabele hut, voor acht personen omgeven door natuur. De Wasserfallhütte ligt boven Saalbach en door de achtertuin stroomt de Bärenbach. De ligging is ideaal voor mountainbikers en wandelaars. Wandel vooral naar de nabijgelegen waterval en aan het eind van het dal is de Golden Gate brug van de Alpen een leuke tip.

8. Natuurhuisje, Großarl

In een zonnig zijdal boven Großarl ligt deze prachtige blokhut. Je bevindt je in een prachtige omgeving en het uitzicht is prachtig. De hut stook je warm met een kachel op hout, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Om op te warmen kun je ook gebruik maken van de bijbehorende sauna. Wat een geweldige plek voor een zorgeloze zomervakantie in de vrije natuur!

9. Bischofhütten, Lavanttal

In deze hut, op 1500 meter hoogte in Karinthië, word je wakker van de vogels. De authentieke hut is geschikt voor tien personen. Je geniet hier van rust en afzondering. De hut is gebouwd van hout en overal waar je gaat piept en kraakt het. Het wandelgebied van de Klippitztörl start voor de voordeur en ook een afdaling met de zomerrodelbaan behoort tot de mogelijkheden.

10. Natuurhuisje, Sexten/Moos

Als je naar deze hut, voor vier personen wilt rijden, kom je eerst langs de boerderij van de eigenaren. De hut, op een hoogte van 1540 meter, maakt onderdeel uit van een boerderijcomplex met stal, schuur en koetshuis. De nabijheid van het beheerde stalgebouw maakt het mogelijk om de speciale sfeer van de kleine biologische boerderij te ervaren. Op de boerderij worden alleen met uitsterven bedreigde inheemse dierenrassen gehouden, zoals het Tiroolse steenschaap en de Pustertaler Sprinzen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.