10x mooie en moderne berghutten in de Alpen

 © Graubünden Ferien, Reto Barblan 
de keschhut is een strakke moderen berghut

24 maart 2020

door Joanne in Hutten

Moderne berghutten in de Alpen zijn net even anders dan de traditionele hutten die we kennen. Deze moderne hutten hebben natuurlijk niet de charme van de authentieke hutjes van steen, met kleine ramen en hout van binnen. Toch zijn het vaak bijzondere overnachtingsplekken. Vaak worden traditionele bouwmaterialen als hout en steen op een nieuwe manier gebruikt. Binnen is alles gericht op een comfortabel verblijf en wordt er op een duurzame manier gezorgd voor energie en warmte. De uitzichten, door grote ramen, zijn allemaal spectaculair. Deze moderne hutten zijn een boekje waard. 

#1. Keschhut, Bergün, Graubünden (2625m)

De Keschhut ligt in Graubünden, tussen Davos en St. Moritz, het minder bekende deel van Zwitserland. De hut is een modern houten gebouw, met grote ramen op het zuiden en daartussen zonnepanelen voor energie. Je kunt hier een mooie vierdaagse huttentocht maken, de Keschtrek, waarbij je dit gebied goed kunt ontdekken. De hut ligt midden in natuurpark Ela, het grootste natuurpark van Zwitserland.

Moderne berghut Keschhut in Graubünden Zwitserland
Moderne gevel met zonnepanelen (Foto: © Graubünden Ferien, Reto Barblan)

#2. Olpererhut , Dornauberg, Zillertal (2389m)

Deze hut lijkt misschien een standaard rechte doos, met een ouderwets dak, maar niets is minder waar. De hut is licht gebouwd, zodat er weinig helikoptervluchten nodig waren voor het materiaal. Hij steekt een stuk uit over de rotsen, zwevend in het niets. De eetzaal heeft over de hele breedte een raam met uitzicht op de Zillertaler Alpen. Vanuit de hut kun je de Riepenkopf opklimmen. Je vindt de hut aan het eind van de Zillertaler Strasse, vlakbij de Slegeis Stausee. Vanaf de parkeerplaats kun je naar de Olpererhut wandelen. 

#3. Höllentallangerhut, Wetterstein (1387m)

Deze moderne hut is van de Duitse Alpenvereniging en ligt op de Wetterstein, naast de Zugspitze. Al in de 19e eeuw is hier een hut gebouwd, maar het huidige gebouw stamt uit 2015. De hut is duurzaam gebouwd, maar dankzij stopcontacten en warme douche van alle gemakken voorzien. Binnen en buiten is veel hout, toch is het gebouw fris en niet oubollig. Vanuit Hammersbach wandel je door de spectaculaire Höllenklamm naar de hut, via gletsjer en klettersteig kunnen de echte berggeiten door naar de top van de Zugspitze.

#4. Stüdlhütte, Grossglockner (2802m)

De Stüdlhutte ligt onder de Grossglockner in het Nationaal park Hohe Tauern. De hut is aan de zuidzijde heel open, waardoor alle warmte naar binnen kan en daarmee energie wordt opgewekt. De noordzijde is een grote ronde schaal, die tamelijk gesloten is en over het dak heen buigt. De buitenkant is heel modern, in de hut vind je gek genoeg een authentieke Tiroolse hut. Als je de Adlerweg loopt, de bekende lange-afstandswandeling in Tirol, dan kom je langs deze hut.

#5. Monte Rosahut, Zwitserland (2883m)

Deze moderne hut is gebouwd in 2010 en ligt tussen de gletsjers van de Monte Rosa. Het is een zilver aluminium gebouw, dat wel een bergkristal lijkt in zijn vorm. Je komt hier  alleen via gletsjer en morenen. Het uitzicht is spectaculair, in een wereld van sneeuw en ijs, met de Matterhorn in de verte.

Moderne berghut Monte Rosahut in Zwitserland
Zelfs in de zomer zit je hier in de sneeuw (Foto: © Switzerland Tourism, Christof Sonderegger)

#6. Cabane du Vélan, Sint Bernhardpas (2642m)

Dit moderne metalen gebouw torent hoog uit boven de Grote Sint Bernhard pas. Het gebouw heeft de looks van een schip, met een scherpe boeg voorop. Alleen via een loopplank kun je op het schip komen. Er is een terras, waarbij de vlaggenmasten geen vlaggen, maar zonnepanelen uithangen. De moderne hut ligt op een rotsgraat met zicht op de rotsen en ijsvlaktes van de Grand Combin. Vanaf Bourg-st-Pierre loop je in ruim 3 uur naar de hut.

#7. Capanna Corno Gries, Ticino Zwitserland  (2338m)

Deze hut lijkt wel een ruimtevaartschip! De Capanna Corno Gries bestaat uit drie verdiepingen. Het onderste deel is nog de originele stenen hut. De tussenverdieping heeft glazen wanden en de bovenste verdieping is een modern houten bouwwerk. De tussenverdieping is de eetzaal, vanwaar je rondom een schitterend uitzicht hebt op het mooie Val Corno. De hut kun je bereiken via de Nufenenpas of Airolo.

#8. Refuge du Goûter, Mont Blanc (3817m)

Deze moderne hut kent iedereen die de Mont Blanc onlangs beklommen heeft. Het is niet alleen de hoogste hut op weg naar de top, het is de hoogste hut van Frankrijk. Hij is alleen bereikbaar voor bergklimmers. De hut oogt als een metalen ei waar wel 120 klimmers kunnen slapen. Deze vorm zorgt ervoor dat de harde winden er langs blazen zodat de hut niet geheel ingesneeuwd wordt in de winter. De hut is in 2014 geopend en in de vier maanden van het jaar dat hij open is, eigenlijk altijd helemaal vol.

#9. Crystal Cube, Fiss (2600m) 

De Crystal Cube is een kleine maar fijne hut in de Alpen. Je vindt deze 'kubus' op 2600 meter hoogte boven het Oostenrijkse dorpje Fiss. De kubus bestaat volledig (alle muren én het plafond) uit glazen platen, waardoor je hier een heel mooi uitzicht hebt. Buiten kun je ook genieten van het uitzicht vanaf het uitzichtsplatform. In de Crystal Cube kun je in de zomer met acht mensen hier terecht voor een ontbijt, lunch of high-tea. 

Moderne berghut Crystal Cube in Fiss
Crystal Cube (Foto: © Serfaus-Fiss-Ladis, www.foto-mueller.com) 

#10. Capanna Margherita, Monte Rosa (4554m)

Deze houten hut is met enorme stellages gebouwd bovenop een rotspunt. Het lijkt daardoor haast een boomhut. Het is de hoogstgelegen hut in de Alpen op 4554 meter. Het is daarmee zelfs het hoogste gebouw van Europa. De hut ligt op het Monte Rosa massief op de Signalkuppe, of in het Italiaans, de Punta Gniffeti. Als ‘gewone’ wandelaar kom je hier niet zomaar, de tocht gaat over gletsjers. Het uitzicht is spectaculair.

Moderne berghut Keschhut in Graubünden Zwitserland image widget

Zomervakantie tips