Skip to navigation Skip to main content

Monte Rosa Hütte: berghut van de toekomst in de Walliser Alpen

Monte Rosa Hut
© Pixabay / Schofox

De Monte Rosa Hütte ligt op een hoogte van 2883 meter in de Walliser Alpen boven Zermatt. Het is een futuristisch ogend gebouw dat meer doet denken aan een onderzoeksfaciliteit, dan aan een hut voor wandelaars en bergbeklimmers. Het indrukwekkende uitzicht op de omringende bergen, met name de Matterhorn, trekt al jaren bezoekers aan. In dit artikel lees je alles over de Monte Rosa Hütte.

Monte Rosa Hütte: historische berghut in de Walliser Alpen

De Monte Rosa Hütte is gebouwd in 1894 en bood oorspronkelijk plaats aan 25 wandelaars en bergbeklimmers. Een uitbreiding in 1918 zorgde voor 20 extra slaapplaatsen en in de loop der jaren werd de hut groter en groter. In 1984 stonden er zelfs 160 bedden ter beschikking van gasten. Van 2008 tot 2012 is de Monte Rosa Hut herbouwd en tegenwoordig is er plek voor 120 mensen. Hiermee is het een van de grootste berghutten van Zwitserland.

Berghut van de toekomst

Na de verbouwing in 2008 lijkt de Monte Rosa Hütte bij Zermatt minder op hoe een berghut er doorgaans uitziet. Het gebouw valt op door de futuristische vorm en het opvallende gebruik van glas en zonnepanelen. Niet voor niks wordt de Monte Rosa Hütte daarom vaak ‘de berghut van de toekomst’ genoemd. Dankzij een speciaal duurzaamheidsconcept heeft de hut als doel 90% van de gebruikte energie zelf op te wekken. Smeltwater wordt in een rotsholte opgevangen en opgeslagen. Een microfilterinstallatie reinigt op bacteriële basis het afvalwater, het grijze water wordt voor de wc-spoeling gebruikt. Het gebouw heeft vijf verdiepingen en kamers kunnen, met halfpension, geboekt worden vanaf zo’n CHF 86.

Klim naar de Monte Rosa Hut

De Monte Rosa Hütte ligt op een hoogte van 2883 meter aan de voet van het Monte Rosa massief. Dankzij de zilverkleurige, aluminium gevel die de omgeving weerspiegelt kun je de hut niet over het hoofd zien. Het seizoen duurt van half maart tot half mei en van half juni tot half september. De klim naar de Monte Rosa hut mag alleen worden ondernomen door ervaren bergbeklimmers met de juiste uitrusting (stijgijzers en touw), anders moet je samen met een berggids. Het pad vanaf Rotenboden is ongeveer 7,5 kilometer lang en neemt een dag in beslag. De beklimming overbrugt 530 hoogtemeters.

Uitzicht op de Monte Rosa Hütte

Is de route naar de Monte Rosa Hütte iets te hoog gegrepen voor je, maar wil je de hut wel zien liggen in de indrukwekkende omgeving met de Castor (4223 m), Pollux (4092 m), Liskamm (4533 m) en het Monte Rosa massief met de Dufourspitze (4634 m)? Dan heb je diverse opties. De berghut is duidelijk zichtbaar vanaf de Gornergrat, vanaf het Matterhorn Glacier Paradise en vanaf de Gandegghütte. Met de Gornergratbahn of de liften naar het Matterhorn Glacier Paradise bereik je eenvoudig en snel deze uitzichtpunten. Er is ook een speciale tentoonstelling over de Monte Rosa Hütte in het Matterhorn Museum Zermatlantis.

Meer informatie over de regio

Het gebied rond de Monte Rosa Hut in de Walliser Alpen biedt tal van uitdagingen voor wandelaars en bergbeklimmers dankzij de vele vierduizenders en gletsjers. Laat je hoe dan ook goed voorlichten of ga op pad met een berggids wanneer je de omgeving wilt ontdekken. Alternatieven zijn er genoeg. Zoals wandelingen in de Gornerschlucht, over de Trockener Steg naar de Gandegghütte met uitzicht op de Theodulgletscher of van Blauherd (Zermatt) naar bergrestaurant Fluhalp.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.