Skip to navigation Skip to main content

De Neumarkter Runde: een dagtocht door de Zillertaler Alpen

10847 - De Neumarkter Runde: een dagtocht door de Zillertaler Alpen

Tijdens een vakantie in Mayrhofen heb je toegang tot een uitgebreid netwerk aan wandelpaden voor alle leeftijden en niveaus. Naast dagtochten, themawandelingen en huttentochten vind je hier ook een aantal mooie rondwandelingen. Eén daarvan is de Neumarkter Runde. Een prachtige (halve) dagtocht door de Zillertaler Alpen en langs het Schlegeis Stuwmeer. Onderweg geniet je van het ongerepte berglandschap en panoramische uitzichten op bergtoppen boven de 3000 meter.

Schlegeis Alpenstrasse & stuwmeer

Om aan de Neumarkter Runde te beginnen, rijd je eerst via de 13,3 kilometer lange Schlegeis Alpenstrasse naar de parkeerplaats van de Schlegeis Stausee. Dit azuurblauwe/turquoise gekleurde stuwmeer ligt op een hoogte van 1800 meter. Het meer ligt midden in de bergen en is prachtig om te zien. Vanaf hier heb je toegang tot meerdere wandeltochten. Langs de Alpenweg en het meer liggen een aantal berghutten waar je iets kunt eten. In sommige hutten is het ook mogelijk om te overnachten. Aan het einde van de Schlegeis Alpenstrasse ligt een parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren, maar het is ook mogelijk om er met de bus te komen. Tip: maak ook een wandeling over de 131 meter hoge stuwdam of bekijk de dam vanbinnen tijdens een rondleiding.

De Neumarkter Runde

De Neumarkter Runde start vanaf restaurant Schlegeisspeicher. De tocht begint gelijk met een flinke klim naar de Olpererhütte op 2389 meter hoogte. Een deel van die klim bestaat uit een trap gemaakt van stenen met ruim 90 treden. Eenmaal aangekomen is die klim het helemaal waard, want vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Schlegeis stuwmeer en de omliggende bergwereld. Een goed moment om even te pauzeren op het terras en te genieten van al het moois om je heen. Tip: wandel een klein stukje verder omhoog. Hier vind je namelijk een indrukwekkende hangbrug die een foto meer dan waard is. Vervolgens gaat de tocht weer verder richting het hoogste punt dat op 2.430 ligt. Vervolgens wandel je verder en kom je uiteindelijk weer uit bij het beginpunt van de route. Bij elkaar duurt de tocht tussen de 4,5 en 5 uur. Klik hier voor een interactieve kaart >

Feiten & cijfers Neumarkter Runde

Duur 4,5 tot 5 uur
Hoogtemeters 660 meter klimmen, 660 meter dalen
Afstand 9,1 km
Ondergrond Grotendeels onverhard
Niveau Middelzwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in Mayrhofen: Neumarkter Runde
Wandel over smalle paden tijdens de Neumarkter Runde (Foto: © Elisabeth Kroell)

Een overnachting in de Olpererhütte

De uitzichten en de natuur maken de wandeling een bijzondere ervaring. Om dat gevoel nog meer te versterken is een overnachting in de Olpererhütte aan te raden. Je kunt de hut namelijk ook zien als het start- of beginpunt van de Neumarkter Runde. De hut werd gebouwd in 1881 als één van de eerste van de Oostalpen. In 2006 werd de hut compleet herbouwd en in 2007 opnieuw geopend. De hut biedt 60 slaapplaatsen.

Hangbrug Olpererhütte
Net boven de Olpererhütte ligt deze indrukwekkende hangbrug (Foto: © Elisabeth Kroell)

Trap De Neumarkter runde
Een gedeelte van de route gaat over deze stenen trap (Foto: © Elisabeth Kroell)

Schlegeis Stausee
Geniet van het uitzicht op de Schlegeis Stausee (Foto: © Elisabeth Kroell)

Heb jij de Neumarkter Runde wel eens gewandeld?

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.