Skip to navigation Skip to main content

6 bijzondere berghutten in Zwitserland

9632 - 6 bijzondere berghutten in Zwitserland

In Zwitserland is het aanbod aan berghutten enorm. Alleen al de Zwitserse Alpenclub SAC beheert ruim 150 hutten. Veel berghutten liggen behoorlijk afgelegen en zijn alleen te voet bereikbaar, terwijl andere vlakbij een berglift liggen waardoor ze vrij eenvoudig bereikbaar zijn. Vaak is een berghut het doel van een wandeling en een pauze bij een knusse hut is zonder twijfel het letterlijke en figuurlijk hoogtepunt van de dag. Bij meerdaagse tochten is het ook vaak de plek waar je slaapt. In dit artikel hebben we 6 bijzondere berghutten in Zwitserland voor je uitgezocht.

#1. Hörnlihütte (3260 meter) - Zermatt

De Hörnlihütte in Zermatt op 3260 meter hoogte is zonder twijfel de beroemdste berghut van Zwitserland. Bergliefhebbers uit de hele wereld kennen deze hut aan de voet van de Matterhorn. Het is de startplek van de tocht naar de top van de Matterhorn. Maar ook als je deze berg niet persé hoeft te beklimmen, is de hut een aanrader. Alleen al de energie die er in deze berghut hangt door alle aspirant klimmers die er overnachten, maakt het een bezoekje meer dan waard. En dan heb ik het nog niet eens over het uitzicht...

Hörnlihütte (3260 meter) - Zermatt
Foto: © http://www.hoernlihuette.ch/

#2. Berghaus Bort (1600 meter) - Grindelwald

Berghaus Bort in Grindelwald is één van mijn persoonlijke favorieten. De berghut - of eigenlijk is het misschien meer een hotel/restaurant - ligt op ruim 1600 meter hoogte vlakbij het middenstation van de First gondellift. De berghut is modern ingericht met veel hout, steen en oog voor design. Je kunt er overnachten, waarbij de tweepersoonskamers echt moderne hotelkamers zijn en de zespersoonskamers het meeste aan een berghut doen denken. Het eten is er super, Berghaus Bort behoort tot de betere restaurants van Grindelwald. En oh ja, had ik gezegd dat je hier uitzicht hebt op de Eigernordwand?

Berghaus Bort - Grindelwald
Foto: © https://bort.swiss/

#3. Britannia Hütte (3030 meter) - Saas-Fee

De Britannia Hütte in Saas-Fee is één van de meest bezochte berghutten van de SAC en straalt nog die echte authentieke stijl uit. De berghut is het startpunt van de beroemde 'Haute Route' en er kunnen 133 personen slapen, wat een flinke capaciteit is voor een berghut. Vanuit Saas-Fee leiden er meerdere routes naar de hut, die variëren in afstand en zwaarte, van 1,5 tot 4 uur. Aangezien Saas-Fee wordt omringd door enrom veel vierduizenders, spreekt het voor zich dat het uitzicht vanuit deze hut onbeschrijfelijk is. britannia hutte

#4. Cabane de Moiry (2825 meter) - Val d’Anniviers

Hoewel een oude krakende berghut erg romatisch kan zijn, houd ik persoonlijk toch ook wel heel erg van modern design en een beetje comfort. Cabane de Moiry bereik je via een 3 uur durende wandeling die begint bij het heldere Stuwmeer met de gelijknamige naam. De wandeling is niet heel moeilijk, alleen het laatste stuk over de rotsen is wat pittiger. Uiteraard kun je ook slapen in de Cabane de Moiry en 's ochtends wakker worden met uitzicht op de indrukwekkende gletsjer vanuit je bed.

Cabane de Moiry - Val d’Anniviers

#5. Neue Monte Rosa Hütte (2883 meter) - Zermatt

De Monte Rosa Hütte in Zermatt valt vooral op door zijn bijzondere architectuur. Hierdoor wagen niet alleen 'gewone' bergbeklimmers zich aan de tocht, maar ook architectuur liefhebbers willen dit aparte bouwwerk graag met eigen ogen bekijken. De klim naar de berghut valt sommigen zo tegen, dat zij niet meer naar beneden durven over het gletsjerijs en gered moeten worden met de helikopter. De tocht naar boven die over de Gornergletscher gaat, is dan ook niet heel gemakkelijk. De eerste hut werd hier in 1894 gebouwd, in 2009 ontstond het spectaculaire gebouw dat er nu staat.

#6. Kesch-Hütte (2625 meter) - Davos

Al in 1893 werd bovenop de Bergün de eerste Kesch-Hütte gebouwd. Vandaag de dag is de berghut één van de bekendste van Zwitserland. In 2001 werd de berghut volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een moderne hut met dito voorzieningen. Net als veel (Zwitserse) berghutten wekt de berghut zelf (een groot deel van) haar energie op en dit leverde de berghut een prijs op: de Zwitserse zonne-energieprijs. De hut is vanuit meerdere plaatsen te bereiken. Vanuit Davos Sertig duurt de wandeling zo'n 4 tot 5 uur.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.