Skip to navigation Skip to main content
Berghut met bloemen aan de gevel in Tirol
© Spalder Media Group

Berghutten zijn niet alleen ideaal voor een lekkere lunch of diner, je kunt er in veel gevallen ook overnachten. Of je nou in de winter, of in de zomer in Oostenrijk bent, een berghut zorgt altijd voor het echte Oostenrijkse gevoel. Hoog in de bergen, gebouwd op een steile berghelling en vaak alleen te bereiken door middel van een stevige wandeling. Er zijn ontzettend veel berghutten te vinden in Tirol, maar vandaag zet ik 6 van de mooiste voor je op een rijtje.

1. Berghütte Jenewein, Weerberg

Wat een prachtige berghut! De Villa Berghütte Jenewein ligt in Weerberg, niet ver van Innsbruck, en biedt plaats aan maximaal acht personen. Je geniet hier van het échte berghut-gevoel, zonder daarbij in te boeten op het gebied van comfort. Alle voorzieningen voor een zorgeloze vakantie zijn aanwezig. Vanuit de hut heb je een geweldig uitzicht op het omringende berglandschap. De luchthaven van Innsbruck ligt op 45 minuten rijden. 



2. Troadkasten, Wildschönau

Wil je niet hoog in de bergen overnachten, maar wel het gevoel krijgen dat je in een berghut slaapt? Vakantiehuis Troadkasten in Wildschönau is de accommodatie die jij zoekt. Het houten chalet is in 2022 volledig gerenoveerd en bijzonder smaakvol ingericht. Je beschikt over moderne voorzieningen en comfort, zonder daarbij in te boeten op het gebied van sfeer. Het houten vakantiehuis is vrijstaand, waardoor je van de nodige privacy geniet. 



Uitrusten bij een berghut in het Alpbachtal
© Spalder Media Group
Beeld ter illustratie

3. Steinwandhütte, Stummerberg

De Steinwandhütte ligt hoog boven Kaltenbach, in het Zillertal. Deze traditionele boerderij bestaat volledig uit hout en heeft aan sfeer geen gebrek. Je kunt hier maximaal met 10 personen overnachten. De inrichting is eenvoudig, maar alles wat je nodig hebt is voorhanden. Grote troef is de fantastische ligging en het bijbehorende uitzicht op het dal en de omringende bergen. Direct voor de deur kun je beginnen aan prachtige wandeltochten. 



4. Maxerhütte - Villgratental, Osttirol

Op een mooie ligging boven het Villgratental vind je deze authentieke berghut. Je kunt hier met 10 personen overnachten. In deze berghut ga je letterlijk terug in de tijd. Er is een houtkachel en koken doe je op een ouderwets fornuis. Binnen is het primitief, maar dat doet niks onder aan het gevoel dat deze hut je geeft. Je bent vanaf hier dicht bij het wandelgebied Hochpustertal. Een geweldige plek om te ontsnappen aan de stress van het dagelijks leven.



Mountainbiken langs een berghut
© Spalder Media Group
Beeld ter illustratie

5. Haus Brunn, Brixen im Thale

Op nummer vijf geen authentieke berghut, maar een moderne variant. Wel de vrije ligging in de natuur, maar dan in de vorm van een nieuw vakantiehuis met bijbehorende sfeer. Geen gepiep en gekraak, maar de voorzieningen en faciliteiten die horen bij de tijd van nu. Haus Brunn is geschikt voor maximaal 10 personen en ligt boven Brixen im Thale, op een hoogte van 900 meter. Je hebt een prachtig uitzicht op de bergen en de lift richting het wandelgebied bevindt zich nabij. 



6. Hütte Dolomitenblick, Lienz

Ook in Osttirol vind je tal van prachtige berghutten. Chalet Hütte Dolomitenblick ligt in Zettersfeld, op een zonnig plateau boven Lienz. De authentieke woning ligt midden in het bos en biedt alles voor een heerlijke bergvakantie. Wandelen, barbecuen in de tuin, volledig tot rust komen, hier kan het allemaal. Hütte Dolomitenblick beschikt over vier slaapkamers en biedt plaats aan maximaal acht personen. De inrichting is eenvoudig en rustiek, precies zoals het in een berghut als deze dient te zijn.



Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.