Skip to navigation Skip to main content

7x de beste berghutten in Oostenrijk

53557 - 7x de beste berghutten in Oostenrijk
© Österreich Werbung / Hannah Zajic

Na een lange wandeling in de bergen neerploffen bij een gezellige berghut is altijd een goed idee. Even bijkomen met een drankje en nieuwe energie opdoen met een heerlijke lokale maaltijd. Berghutten zijn er in allerlei soorten en maten, van kleine hutjes met een traditionele inrichting tot grotere hutten met een moderne inrichting. Waar je bij deze grote hutten vaak ook hippe, vegetarische gerechtjes kunt vinden, ben je in de kleine traditionele hutten op de juiste plek voor lokale kost. Iedere Oostenrijkse berghut heeft zijn eigen charme en wij zetten in dit weblog een paar van de beste berghutten in Oostenrijk voor je op een rijtje!

#1. Fischerhütte, Steiermark

De Fischerhütte in het Salzkammergut is gelegen aan de romantische Toplitzsee. Je kunt hier binnen in het knusse, traditioneel ingerichte restaurant zitten, maar het is ook mogelijk om op het terras van het zonnetje te genieten. Deze berghut is de ideale plek voor visliefhebbers, want de keuken serveert hier voornamelijk regionale vissoorten. Vanaf de parkeerplaats Grundlsee kun je de Fischerhütte door middel van een korte wandeling door bossen en weides bereiken. Tip: maak na de lunch een gezellig boottochtje over de Toplitzsee.

Ook interessant: de mooiste wandelingen in Oostenrijk bij het water >

#2. Umbrüggler Alm, Tirol

De Umbrüggler Alm is gelegen aan de noordzijde van Innsbruck, op 1123 meter hoogte. Hier op de Nordkette vind je een knusse, doch moderne berghut met een lichte inrichting. Je kunt in deze berghut genieten van traditionele gerechten uit de regio, maar ook van lokale gerechten in een modern jasje. Naast 'Kaspressknödeln' en rundersoep vind je er bijvoorbeeld ook gerookte eend met gebakken bleekselderijpuree, bosbessen en jonge prei. De Umbrüggler Alm bereik je per mountainbike, e-bike of via een wandelend. Vanaf de Hungerburg wandel je er in ongeveer 40 minuten heen. Zin in een wat langere wandeling? Dan loop je vanuit Innsbruck stad, via de Alpenzoo, in anderhalf à twee uur omhoog.

53557 -
De Umbrüggler Alm wordt zomers druk bezocht door fietsers en wandelaars.

#3. Hendl Fischerei, Salzburgerland

De Hendl Fischerei kun je eigenlijk bijna geen berghut meer noemen, maar toch hoort deze plek zeker weten in dit lijstje thuis. De architectuur lijkt meer op een moderne skybar dan die van een traditionele berghut en er vinden events plaats als ‘Kaviaar en Kaiserscharrm Vrijdag’. De Hendl Fischerei ligt direct aan het Bergstation Asitzbahn & Steinbergbahn in Leogang. Ze serveren hier fantastische gegrilde kip, maar ook luxe gerechten zoals kreeft en biefstuk. Tijdens het eten kun je genieten van een fenomenaal uitzicht over de besneeuwde bergwereld. Je kunt hier alleen terecht in het winterseizoen.

#4. Dorfstadl, Tirol

In het gemoedelijke dorpje Kühtai vind je de Dorfstadl, een prachtige berghut met restaurant en appartementen. De hut is ’s winters direct aan de piste gelegen en ook zomers kun je er heerlijk vertoeven na een lange wandeling. Op het grote zonneterras kun je genieten van een prachtig uitzicht op 2020 meter hoogte. Probeer hier vooral de huisgemaakte Kaiserschmarrn, zeker weten een van de lekkerste in Tirol (en misschien wel van heel Oostenrijk)!

#5. Franz Fischr Hütte, Salzburgerland

De Franz Fischr Hütte in het Riedingtal is de eerste 100% veganistische en vegetarische berghut in de Alpen. De eigenaar en eigenaresse zijn erg gefocust op een gezond leven, waarbij plantaardig eten een belangrijke rol speelt. Ze geloven dat gezond leven en eten een heleboel kwaaltjes op latere leeftijd kunnen voorkomen en ze houden ervan om hun gasten te verrassen met pure en onbewerkte producten. Op de kaart vind je allerlei traditionele gerechten zoals Kaspressknödelsuppe en een vegetarische variant op Tiroler Gröstl. De huisgemaakte Apfelstrudel is ook een echte aanrader. Je kunt hier overigens ook overnachten.

53557 -  (1)
De Franz Fischr Hütte ligt op een fantastische locatie in het Riedingtal. (Foto: © Österreich Werbung)
De Franz Fischr Hütte ligt op een fantastische locatie in het Riedingtal. (Foto: © Österreich Werbung)

#6. Alexander Alm, Karinthië

De Alexander Alm vind je in de bergen boven Millstatt am See. Je kunt hier overnachten in verschillende soorten kamers, van slaapzalen tot privé tweepersoonskamers. Bij de prijs inbegrepen krijg je een fantastisch ontbijt met allerlei verse en lokale producten, onder andere melk, kaas en ham van de eigen boerderij. De biologische kaasmakerij ligt vlak naast de berghut en hier wordt kaas, roomkaas en boter gemaakt van de melk van de 12 koeien. Veel van deze producten vind je ook terug op de lunchkaart. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke Brettljause onder het genot van een prachtig uitzicht op de Millstättersee.

#7. Maiskogel Alm, Salzburgerland

In Kaprun vind je op 1545 meter hoogte de Maiskogel Alm. Naast een heerlijk zonneterras en een knusse eetzaal binnen beschikt de Maiskogel Alm ook over een speelplaats en een heuse kinderboerderij. Hier kunnen de kleintjes (en ouders overigens ook) knuffelen met onder andere pony’s, alpaca’s, konijnen en de huishond Bruno. Een fijne bestemming dus wanneer je gaat wandelen met kinderen. Op de kaart vind je vooral traditioneel Oostenrijkse gerechten, allemaal huisgemaakt. Vanuit de berghut lopen vele wandelroutes naar en rondom de Maiskogel.

Meer tips voor een vakantie in Oostenrijk

Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenbureau.

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.