Wandelen met kinderen in Oostenrijk: 9 tips

 © Innsbruck Tourismus / Helga Andreatta 
Wandelen met kinderen in Oostenrijk

22 augustus 2021

door Gina in Familie/kinderen

Tijdens een heerlijke zomervakantie in de bergen is wandelen met kinderen in Oostenrijk een echte aanrader. Het land is al jaren geliefd bij families en dat is niet zo gek. Veel gebieden bieden speciale activiteiten en uitjes voor gezinnen met kinderen aan, waardoor niemand zich een seconde hoeft te vervelen. Ook weten de Oostenrijkers precies hoe ze van kinderen echte wandelliefhebbers moeten maken. Aan plezier en afwisseling onderweg geen gebrek! Van thematische routes tot uitkijktorens en speelplaatsen onderweg, het is een feestje voor het hele gezin. In dit weblog 9 tips voor wandelen met kinderen in Oostenrijk.

Wandelen met kinderen in Oostenrijk

Wanneer je voor het eerst gaat bergwandelen met kinderen, kan dat best even spannend zijn. Vinden ze het wel leuk, is het niet te zwaar, gaan ze zich niet te snel vervelen? Wanneer je gaat wandelen in Oostenrijk hoef je je daar geen zorgen over te maken, want 's zomer zijn er tal van leuke activiteiten te vinden in de Oostenrijkse bergen. Wat denk je bijvoorbeeld van een zomerrodelbaan? Eerst een stukje omhoog lopen - of misschien wel met de lift - en daarna met grote vaart naar beneden suizen. Plezier gegarandeerd voor jong en oud. Ook zijn er vele klimparken te vinden, waar kinderen tussen de bomen kunnen klimmen en klauteren. Maar ook het echte wandelen is hier natuurlijk heerlijk, juist voor kinderen. Van mooie uitzichtpunten tot leuke weetjes en speelplaatsen onderweg, je vindt het hier allemaal. 

Wandelen met kinderen in Oostenrijk
Wandelen met kinderen in Oostenrijk is een feest voor het hele gezin! (Foto: © Wöthersee Tourismus GmbH / Martin Hofmann)

Themaroutes

Als je gaat wandelen met kinderen in Oostenrijk, dan kun je onder andere kiezen voor leuke themawandelpaden. Tijdens het wandelen passeer je dan allerlei stations die je of meer leren over de omgeving of een bepaald onderwerp, die een leuk speelelement bevatten of je trakteren op een schitterend uitzicht. Tips voor leuke themaroutes in Oostenrijk zijn:

#1. Märchenweg, Schladming-Dachstein

De Märchenweg in Schladming-Dachstein is een rondwandeling van 4,3 kilometer voor de hele familie. Onderweg kom je langs allerlei sprookjesstations met sprookjesfiguren, speelplaatsen en kleine speelhuisjes. De weg loopt via alpenweides en bospaden en je kunt er ook met kinderwagens en buggy's lopen. Ook kom je langs een prachtig uitzichtpunt en kun je picknicken onderweg. Zin om echt even te relaxen? Neem dan een pauze bij Hotel Schwaigerhof of de Tauernalm. Je bent in totaal ongeveer twee uurtjes onderweg.

#2. Baumhausweg Stubai, Fulpmes im Stubaital

Bij het middenstation van bergbaan Schlick vind je een wandelparadijs voor kinderen. De wandelroute loopt tot aan Alpengasthof Vergör en onderweg kunnen kinderen kruipen door tunnels, sjezen van glijbanen, schommelen op schommels en nog veel meer. De houten constructies passen prachtig in de omgeving en bij de ingang kun je een schatkaart meenemen en zo onderweg verschillende schatten ontdekken. Wanneer je alle schatten hebt gevonden, kun je bij de Fronebenalm, de Bruggeralm of Alpengasthof Vergör een kleine verrassing ophalen. Ook deze wandeling duurt ongeveer twee uur.

#3. Six Senses, Serfaus

Tijdens de Six Senses wandelroute draait het - je raadt het al - helemaal om je zintuigen. Zien, horen, aanraken, ruiken en proeven zijn vijf van de zes stations en het zesde station gaat juist om illusies buiten je zintuigen. Of je nu een kleine of volwassene wandelaar bent maakt niet uit, dit is een avontuur voor alle leeftijden. Onderweg kom je speelplaatsen tegen en kun je genieten van prachtige uitzichtpunten. In totaal ben je ongeveer vier uur onderweg.

Schafberg Salzburg
De ideale oplossing voor vermoeide kinderbeentjes! (Foto: © Salzburg AG Tourismus)

Wandelroutes rondom water

Ook leuk is wandelen rondom het water. Na de tocht kun je nog even heerlijk ontspannen of een frisse duik nemen. Een welverdiende beloning voor jezelf én de kinderen. 

#4. Tscheppaschlucht, Ferlach 

Wandelen langs het water is altijd een goed idee. De indrukwekkende wandeling door de Tscheppaschlucht in Karinthië is er zeker eentje die je niet mag overslaan wanneer je in deze Oostenrijkse deelstaat bent. De wandeling loopt door een idyllisch, schaduwrijk bos richting de kloof, waarna je verder gaat via andere bospaden, trappen, ladders en bruggen. Onderweg kom je langs allerlei mooie natuurspektakels als watervallen en helderblauwe riviertjes. De route is avontuurlijk, maar zeker ook geschikt voor kinderen. De wandeling duurt twee à drie uur. 

#5. WildeWasserWeg, Stubaital

De WildeWasserWeg in het Stubaital is officieel een wandelroute van drie etappes en komt langs allerlei bijzondere plekken als bergmeren, watervallen, kloven en waterrijke speelplaatsen. Met name de eerste etappe is geschikt voor families met kinderen. Deze is 3,5 kilometer lang en je bent ongeveer 1,5 uur onderweg. De route begint bij Steinbruch in Ranalt en eindigt bij de imposante Grawa waterval. Vanaf de daaronder gelegen Grawa Alm kun je met de bus terug naar het startpunt. Natuurlijk is het ook mogelijk om meteen naar de Grawa waterval te rijden en daar een kleine rondwandeling te maken.

#6. Krimmler Wasserfälle, Krimml

Wanneer je gaat wandelen met kinderen in Oostenrijk en je bent in de buurt van Krimml, dan is een bezoekje aan de Krimmler Wasserfälle absoluut de moeite waard. Deze adembenemende 380 meter hoge waterval levert altijd weer een hoop "ooh's" en "aah's" op en behoort tot een van de mooiste natuurspektakels van Europa. Het is mogelijk om helemaal naar boven lopen via een 4 kilometer lange wandelroute. Vooral de middelste van de drie fases is prachtig, want vanaf hier heb je uitzicht op alle drie de plateaus. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur, maar het laatste stuk is vrij pittig, dus het kan zijn dat je met kinderen iets eerder moet stoppen en omkeren. Al is het uitzicht vanaf beneden ook al geweldig! 

Krimmler Wasserfälle
Genieten van dit prachtige natuurspektakel!

Algemene tips

Tot slot nog een aantal algemene tips voor als je gaat wandelen met kinderen. Want wat neem je bijvoorbeeld allemaal mee tijdens de tocht, hoe lang kun je wandelen en hoe houd je het leuk?

#7. Wat doe je in een kinderrugzak?

Natuurlijk kun je als ouder ook allerlei spulletjes voor de kinderen meenemen in je eigen rugzak, maar als ze dat willen kunnen de kinderen ook prima een eigen rugzakje meenemen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, onder andere het gewicht, dat mag niet meer zijn dan 10% van het lichaamsgewicht. Ook moet de grootte van de rugzak goed zijn. Wat je bijvoorbeeld mee kunt nemen? Een drinkfles, wat lekkere tussendoortjes, zonnebrandcrème en misschien een extra jasje.

#8. Activiteiten ter afwisseling

Veel kinderen vinden lange stukken wandelen zonder iets van afwisseling tussendoor wat saai, dus daarom is het altijd goed om wat kleine activiteiten achter de hand te hebben. Doe bijvoorbeeld evenwichtsoefeningen op boomstammen, raadspelletjes of klim op rotsen. Een kleine picknick tussendoor is ook altijd goed, net als steentjes laten ketsen over het water van een rivier. 

#9. Hoe lang kun je wandelen met kinderen?

Als laatste tip één van de belangrijkste, hoelang kun je eigenlijk doorwandelen met kinderen? Natuurlijk verschilt dat enorm per persoon, maar er zijn een aantal vuistregels die je kan onthouden wanneer je toch een beetje twijfelt. Kinderen van kleuterleeftijd kunnen meestal niet langer wandelen dan drie uur en kinderen tot 10 jaar maximaal vijf uur. Zijn de kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud, dan zouden ze in principe best tochten van zes uur aankunnen. Stem de wandeling altijd af op het jongste kind of spreek af dat één ouder met de oudsten verder gaat terwijl de ander met de jongste een tijdje blijft relaxen bij een leuke berghut.

Wandeling Harschbichl
Vanaf de Harschbichl heb je een prachtig uitzicht op de Wilden Kaiser (Foto: © Mirja Geh Photography)

Zomervakantie tips