Skip to navigation Skip to main content
Wandelen Kinderen Bergen

Wanneer je gaat wandelen met kinderen wil je natuurlijk dat ze de juiste uitrusting hebben, maar wat hebben kids nou écht nodig? Zelf heb je een mooie wandeluitrusting met goede bergschoenen , de juiste kleding en een fijne wandelrugzak. Maar kinderen groeien snel en een wandeluitrusting voor hen is ook een behoorlijke investering. Vooral wanneer je ieder jaar weer items moet vervangen omdat ze eruit gegroeid zijn. Het is dus logisch dat je keuzes wilt maken in wat je wel en niet voor hen aanschaft. Wat kinderen echt nodig hebben om te wandelen zijn: goede stevige wandelschoenen, een fijne jas die hen warm en droog houdt en eventueel een eigen wandelrugzakje. Daarnaast kun je deze basisuitrusting natuurlijk verder aanvullen, afhankelijk van het soort tochten dat je met hen gaat maken.

Welke uitrusting hebben kinderen nodig wanneer ze gaan wandelen in de bergen?

Wat kinderen precies nodig hebben tijdens een wandeling in de bergen hangt erg af van het soort tochten dat je wilt gaan maken. Ga je met de lift naar boven en maak je daar een kleine rondwandeling van een half uurtje, dan heb je natuurlijk een minder uitgebreide uitrusting nodig dan wanneer je lange dagtochten gaat maken of een huttentocht met kinderen. Een basisitem dat je eigenlijk altijd nodig hebt voor je kids zijn goede stevige schoenen waarmee ze gemakkelijk over onverharde wegen kunnen lopen en rennen. Daarnaast is een goede wandeljas en een eigen rugzakje fijn wanneer je echt langere wandelingen gaat maken. Ook een fleecetrui is een item waar ze veel plezier van hebben, ook thuis.

Kinderen Wandelen Moeder

1. Stevige wandelschoenen

Een echte bergwandeling maak je niet op slippers, gympies of sneakers en dat geldt ook voor kinderen. Wanneer je in de bergen onderweg bent, of dit nu een uur of de hele dag is, heb je een paar schoenen nodig met een stevige zool, voldoende demping en ondersteuning. Een paar wandelschoenen zijn de belangrijkste investering wanneer je met kinderen gaat wandelen in de bergen. Dit hoeven niet per se hoge bergschoenen te zijn, er zijn ook genoeg lage modellen die comfortabel zijn en voldoende grip bieden op verschillend terrein zoals bos, grind, stenen en rotsen. Wanneer je je kind meeneemt op verkeerd schoeisel, is de kans groot dat ze last krijgen van voeten of knieën en dan is de lol van het wandelen er snel af. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor kwalitatief goede outdoormerken bij bijvoorbeeld Bever. Wil je liever wat minder geld uitgeven, dan heeft Decathlon prima wandelschoenen voor kinderen voor een vriendelijke prijs.

2. Een regen- of wandeljas die hen droog en warm houdt

Het weer in de bergen kan snel omslaan, dus een regen- of wandeljas meenemen voor je kind is altijd een goed idee. Niet alleen zorgt een regenjas ervoor dat ze droog blijven wanneer er plotseling een bui valt, ook houdt het hen warm wanneer er ineens wind staat op een bergtop of het toch frisser blijkt te zijn dan vooraf gedacht. Belangrijk is dat kinderen zich goed kunnen bewegen in de wandeljas, te klein of veel te groot is niet fijn. Afhankelijk van het seizoen kun je kiezen voor een gewatteerde jas of waterdichte regenjas.

Familie bij waterval met regenkleding

3. Eigen wandelrugzak(je)

Het derde item wat ik aanraad om aan te schaffen, is een eigen wandelrugzak wanneer kinderen dat leuk vinden. Niet alleen voelen ze zich natuurlijk enorm stoer met hun eigen rugzak, maar zo kunnen ze ook hun eigen eten en drinken dragen, eventueel hun geliefde knuffel en een eigen fototoestel (of telefoon). De jas kan in de rugzak als het te warm is en er kan altijd een extra fleece mee. Wanneer je een huttentocht met kinderen gaat maken, is het uiteraard een must om zelf de rugzak te dragen, omdat het anders erg veel extra bagage wordt voor papa of mama.

Welke kleding kunnen kinderen tijdens het wandelen het beste dragen?

Belangrijk is dat kinderen kleding dragen waarin ze zich goed kunnen bewegen en net als voor volwassenen geldt dat het fijn is als ze meerdere laagjes aan hebben. Een shirt, een tussenlaag en een jas, zodat ze iets uit kunnen trekken wanneer het warm is. Kinderen bewegen vaak veel en rennen tussendoor nog wel eens heen en weer. Stiekem leggen ze dus behoorlijk wat extra meters af dan wijzelf. Houd er rekening mee dat ze snel kunnen afkoelen wanneer je stil gaat zitten, dus trek ze dan even iets extra's aan. Speciale wandelbroeken of shirts zijn fijn, maar niet per se nodig. Kleding waarin ze normaal gesproken sporten voldoet ook prima in de bergen. Liever geen katoen, want dat blijft vaak nat wanneer ze gaan zweten. Daarnaast is een trui van fleece erg fijn en warm.

Bergschoenen Kind
© Mini Expedities

Wat neem je verder nog mee wanneer je de bergen in gaat met kinderen

Naast de basis dingen als eten, drinken, kleding en andere zaken die eigenlijk standaard in een wandelrugzak horen te zitten, kun je voor kinderen natuurlijk nog wat extra zaken meenemen.

  • Een zonnebril of petje is ook voor kinderen belangrijk in de bergen, de straling van de zon kan erg fel zijn.
  • Zorg voor wat extra pleisters en jodium in je EHBO-kit, de kans dat je dit nodig hebt, is groot ;-).
  • Een kleine (eetbare) verrassing of kadootje kan leuk zijn wanneer je een flinke tocht maakt en halverwege bent of in de berghut. Een leuk kleinigheidje kan ze bovendien lekker bezighouden, zodat je een uurtje langer op het zonnige terras bij de hut kan blijven zitten.
  • Neem wat (klein) speelgoed mee, zodat ze bijvoorbeeld even met de Barbies kunnen spelen of kunnen kleuren bij de berghut.
  • Een goed humeur en geduld: laat het plezier van wandelen altijd voorop staan. Heb geen haast wanneer je met kinderen onderweg bent, en wanneer je het doel van de wandeling niet haalt, dan lukt dat gewoon de volgende keer!
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.