Skip to navigation Skip to main content

5 leuke bestemmingen voor een herfstvakantie in Oostenrijk

Chalet Herfst

De zomer gaat helaas ieder jaar weer veel te snel voorbij. Het zal niet lang meer duren voordat de blaadjes van de bomen vallen en de herfst definitief haar intrede doet. Maar treur niet, want de Alpen zijn ook prachtig in dit jaargetijde. Het landschap heeft een andere kleur, je kunt een Almabtrieb bijwonen, het is vaak veel rustiger en er zijn genoeg zonnige dagen om van te genieten. In dit weblog heb ik een aantal leuke bestemmingen voor een herfstvakantie in Oostenrijk op een rijtje gezet.

1. Lienz

Lienz is een prachtige stad in Osttirol. Deze stad wordt omringd door de Lienzer Dolomieten, Schobergruppe, Hochstein en Zettersfeld. Vanwege de zuidelijke ligging geniet je hier jaarlijks van gemiddeld meer zonuren dan elders in Oostenrijk. Lienz is een perfecte bestemming voor een stedentrip in combinatie met een actieve bergvakantie. De stad heeft een rijk verleden en er zijn tal van bezienswaardigheden te bezichtigen. Daarnaast vind je hier allerlei winkels en is er tot oktober een wekelijkse markt op vrijdag en zaterdag. In de omringende bergwereld kun je wandelen en mountainbiken. De liften op de Zettersfeld zijn tot 24 september dagelijks open en de liften op de Hochstein, met de Osttirodler rodelbaan, tot 29 oktober.

2. Mayrhofen

Mayrhofen ligt aan het eind van het Zillertal, op het punt waar de dalen Tuxertal, Zemmgrund, Stilluptal en Zillergrund beginnen. Het dorp wordt omringd door drieduizenders en biedt toegang tot een netwerk van ongeveer 500 kilometer aan wandelpaden. Ook in de herfst valt er genoeg te ontdekken. Qua bergliften heb je toegang tot de Penkenbahn (tot 08 oktober dagelijks van 08.30 – 17.00 uur open) en de Ahornbahn (tot 31 oktober dagelijks open van 08.30 tot 17.00 uur). Daarnaast kun je tot 29 oktober gebruik maken van de Zillertal Activcard, welke gratis extra’s en aantrekkelijke kortingen biedt. Qua uitstapjes is een bezoek aan de Schlegeis Alpenstrasse met het bijbehorende stuwmeer, de Erlebenis Sennerei Zillertal, de Hintertuxer Gletscher en de Almabtrieb aan te raden.

Aperol drinken in het centrum van Mayrhofen

3. Montafon

In de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, op ongeveer een uur rijden van de grens met Duitsland, ligt het Montafon. In dit 39 kilometer lange dal liggen elf leuke dorpen. Je vindt hier ruim 1000 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden en 260 kilometer aan paden voor fietsers, mountainbikers en e-bikers. Ook zijn er tal van andere activiteiten mogelijk, zoals een bezoek aan het glijbanenpark of een ritje in de flying fox en Alpine Coaster. Er zijn een aantal bergliften geopend waar je tot eind oktober / begin november gebruik van kunt maken.

4. Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal ligt in de deelstaat Vorarlberg, vlakbij de Duitse grens. In dit 15 kilometer lange dal liggen de plaatsen Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad. Je kunt het dal met de auto alleen vanuit Duitsland bereiken. Vanuit het Kleinwalsertal heb je toegang tot een uitgebreid netwerk van ruim 200 kilometer aan wandelpaden. Er zijn niet alleen rustige wandelingen in het dal mogelijk, maar ook in de bergen. Een aantal bergliften zijn open tot midden oktober en een aantal tot begin november. Naast wandelen en/of mountainbiken zijn er allerlei uitstapjes mogelijk. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan één van de diepste kloven in van Midden-Europa: de Breitachklamm. Deze kloof is het hele jaar door geopend en biedt een aantal leuke wandelingen.

  • Een accommodatie in het Kleinwalsertal is zo gevonden op Booking.com.
Luchtfoto van Baad en het Kleinwalsertal

5. Alpbachtal

Het Alpbachtal ligt in Tirol en wordt omringd door het Rofangebergte en de bergen van de Kitzbüheler Alpen. In het dal liggen een aantal dorpen, waaronder Alpbach, Kramsach en Reith im Alpbachtal. Het Alpbachtal biedt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Niet alleen in het dal, maar ook in de bergen. Ook in de herfst zijn er een aantal bergliften geopend, waaronder de Wiedersbergerhornbahn (open tot 5 november), de Markbachjochbahn (open tot 15 oktober), de Schatzbergbahn (open tot 8oktober) en de Reitherkogelbahn (open tot 1 oktober). Er zijn veel activiteiten mogelijk. Bezoek bijvoorbeeld één van de drie kloven (KaiserklammTiefenbachklamm en Kundlerklamm) of een museum.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.