Skip to navigation Skip to main content

Met de auto naar de bergen: 12 dingen die je niet moet vergeten

Ford Kuga Bergen
© Spalder Media Group

De meeste vakantiegangers gaan met de auto richting de bergen. Hierdoor ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt tijdens je vakantie. Onderweg is het soms even afzien met files, maar als je eenmaal ter plaatse bent, is dit snel vergeten. Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar Alpen, zijn er altijd een aantal dingen die je niet moet vergeten. Sommige dingen, zoals veiligheidsvestjes en een gevarendriehoek, zijn zelfs verplicht om in de auto te hebben. Daarom in dit artikel: 12 dingen die je niet moet vergeten voor je in de auto stapt richting de bergen.

1. Gevarendriehoek

Je hoopt natuurlijk dat je deze nooit nodig hebt, maar een gevarendriehoek is onmisbaar in de auto. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk ben je zelfs verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben. Bij pech plaats je de driehoek op ruime afstand van je auto. Voor Italië geldt 50 meter en in Duitsland geldt 200 meter voor de Autobahn en 100 meter voor overige wegen. Let op: in Frankrijk is het verboden een gevarendriehoek te plaatsen wanneer je pech hebt op de Autoroute. Vergeet wanneer je eenmaal weer op pad kunt, de gevarendriehoek niet weer in te pakken en mee te nemen.

2. Veiligheidsvestjes

In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië ben je verplicht veiligheidshesjes in de auto te hebben. In geval van pech of een ongeval dien je deze te dragen. Het is dus van belang dat je voldoende hesjes meeneemt: voor de bestuurder en elke inzittende van de auto. De hesjes dienen te voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat ze fluoriserend rood, geel of oranje moeten zijn en voorzien van reflecterende strepen. Zorg dat ze op een gemakkelijk bereikbare plek in de auto liggen. Dit moet je verplicht meenemen in de auto in Duitsland >

Veiligheidsvestje op motorkap Ford
© Spalder Media Group

3. Pechhulpverzekering

Hoewel je er niet aan moet denken, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je tijdens de reis met pech langs de weg komt te staan. De ANWB krijgt gemiddeld per dag zo’n 3000 meldingen! Check voor je op vakantie gaat of je een goede pechhulpverzekering hebt die tevens geldig is in het buitenland. Daarnaast is een vervangend vervoer verzekering handig wanneer je auto dusdanig beschadigd is dat hij niet binnen enkele dagen gerepareerd kan worden. Zorg dat je het telefoonnummer van de pechhulp bij de hand hebt in de auto.

4. Autocheck voor de vakantie

Het is prettig wanneer een garage je auto checkt voor je een lange reis richting de Alpen gaat maken. Zelf kun je dit natuurlijk ook (gedeeltelijk) doen. Controleer de ruitenwisservloeistof, koelvloeistof en het oliepeil voor je vertrekt. Ook is het verstandig vooraf even de bandenspanning te controleren. Checklist & tips: is jouw auto vakantieklaar?

Zomercheck Ford

5. EHBO-doos

In Duitsland en Oostenrijk is het verplicht een EHBO-doos in de auto te hebben. Heb je deze niet bij je, dan loop je het risico om bekeurd te worden. Bovendien is het natuurlijk fijn wanneer je pleisters of paracetamol bij je hebt, mocht dit nodig zijn.

6. Telefoonoplader

De smartphone is onmisbaar geworden en veel mensen gebruiken deze ook voor navigatie of muziek in de auto. Echter is het dan natuurlijk wel fijn als je telefoon voldoende batterij heeft. Vergeet dus je telefoonoplader niet mee te nemen in de auto.

7. Vignet voor Oostenrijk en/of Zwitserland

Wanneer je gebruik maakt van de snelwegen in Oostenrijk of Zwitserland, ben je verplicht een vignet aan te schaffen. Het Oostenrijkse vignet is verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Het vignet voor Zwitserland is altijd een jaarvignet. Je kunt de vignetten bij tankstations voor of bij de grens kopen, maar ook vooraf in Nederland online of bij de ANWB winkels.

Vignet Plakken
© Spalder Media Group

8. Reservelampjes

Reservelampjes zijn niet verplicht, maar het is erg prettig wanneer je een setje in de auto hebt liggen. Je moet er niet aan denken om op de Duitse Autobahn, of een donkere bergweg zonder of met beperkt licht te rijden. En bedenk: wanneer er één lampje stuk gaat, volgen er vaak meer.

9. Eten & drinken

Natuurlijk kun je onderweg stoppen bij een Raststätte om iets te eten en/of te drinken, maar het is altijd fijn om voldoende water en broodjes in de auto te hebben. Handig als je ineens in de file komt te staan. Daarnaast zijn snoepjes eigenlijk onmisbaar, maar doe je liever gezond, neem dan radijsjes, wortels of komkommer mee. Lekkere broodjes voor onderweg naar de vakantiebestemming >

10. Routekaarten

De meeste vakantiegangers maken gebruik van de navigatie van hun auto of telefoon. Toch kan het erg handig én prettig zijn om ook een routekaart mee te nemen. Zo kun je in geval van uitvallen van de navigatie altijd je route vervolgen of zelf een route uitstippelen die je graag wilt rijden. Beste route naar Oostenrijk: snelwegen, tips & knelpunten >

Ford Dashboard
© Spalder Media Group

11. Een WC rol

Een WC rol is altijd handig. Niet alleen als je de drukke parkeerplaatsen wilt ontlopen en kiest voor een P-WC, maar ook voor vieze vingers en natte neuzen.

12. Voldoende muziek, tablets en koptelefoons

Gaan de kids mee in de auto, zorg dan voor voldoende vermaak. Spelletjes, maar ook de tablet mét koptelefoon en voldoende filmpjes zijn onmisbaar. Zo weet je zeker dat het lange tijd rustig is op de achterbank en kun je zelf heerlijk naar je muzieklijst op Spotify of de radio luisteren.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.