De 8 grootste meren in de Alpen

De Achensee is een prachtig meer in de Alpen

9 januari 2021

door Yvonne in Watersport

De Alpen zijn prachtig. Meren zijn prachtig. Maar het allermooist: een groot meer omgeven door de Alpen! Gelukkig bieden de Alpen een haast ontelbare hoeveelheid aan bijzondere meren. Klein, groot, blauw, groen, bruin, warm of koud, in de bergen is alles mogelijk! Eerder kon je al lezen over zwemmeren in Oostenrijk en onbekende pareltjes in Italië. Hieronder lees je meer over de grootste meren in en om de Alpen.

#1. Meer van Genève, 580 km2

Absoluut het grootste meer in de Alpen vind je op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland: het Meer van Genève. Wellicht ben je wel eens naar Genève gevlogen? Dan heb je vanuit de lucht een prachtig uitzicht op dit blauwe meer. In het Frans heet dit meer Lac Léman, van het Keltische ‘Lem an’ wat Groot Water betekend. Naast Genève, vind je om het meer meerdere dorpen en steden, waaronder Lausanne, Montreux en Thonon-Les-Bains. Je kunt op het meer een culinaire rondvaart of cruise maken en in de zomer kun je waterskiën, suppen, zwemmen en andere heerlijke activiteiten ondernemen.

Fontein Meer van Genève
Bij Genève ligt een 140 m hoge fontein in het meer, één van de grootste fonteinen ter wereld! (Foto: © Pixabay.com, 495756)

#2. Bodensee, 539 km2

Het tweede grootste meer in de Alpen, ligt aan de noordelijke rand van de bergen. De Bodensee of het Bodenmeer, ligt in maar liefst drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De grootste steden aan het meer zijn Konstanz, Friedrichshafen en Bregenz. Tussen de steden vind je meerder dorpjes, die zeker een bezoekje waard zijn! De Bodensee ligt aan de rand van de Alpen en bevindt zich daardoor in een mooi, heuvelachtig landschap. Je vindt hier meerdere bijzondere bezienswaardigheden, waaronder het eiland Mainau, waar je een botanische tuin en Schloss Mainau kunt bezoeken.

#3. Lago di Garda, 370 km2

Absoluut het bekendste en populairste meer in Noord-Italië! In de zomer is dit meer populair onder kampeerders. Rondom het meer vind je dan ook meerdere campings en een aantal leuke dorpen, waaronder Riva del Garda, Torbole en Bardolino. In de omgeving van het Gardameer kun je op meerdere plaatsen de bergen in. Hier kun je fietsen, wandelen en genieten van het uitzicht. De meeste campings liggen aan de oost- en zuidoever. De temperatuur van het water kan in de zomer oplopen tot wel 27 graden! Aan de noordkant van het Gardameer kan het flink waaien, wat vooral voor surfers en zeilers leuke mogelijkheden biedt.

Gardameer in de Alpen
Het Gardameer ligt in een prachtige bergwereld! (Foto: © Pixabay.com, Barni1)

#4. Neusiedler See, 315 km2

In het oosten van Oostenrijk, op de grens met Hongarije, vind je de Neusiedler See. Het meer ligt net buiten de Alpen, maar is zeker het noemen waard. Het is één van de zonnigste bestemmingen van Oostenrijk en ook nog eens UNESCO Wereld Erfgoed. Doordat het meer nergens dieper wordt dan 1,80 meter, is het zeer geschikt voor families. Om het meer liggen de dorpen Oggau, Purbach, Neusiedl, Weiden en Podersdorf am See. Tegelijkertijd kun je hier ook genieten van prachtige natuur. In de omgeving vind je vele wijngaarden, waar je heerlijke wijnen kunt proeven.

#5. Lago Maggiore, 212 km2

Dit grote en prachtige meer ligt zowel in Zwitserland als in Italië. Een bekende Zwitserse stad aan het Lago Maggiore is Locarno. Het Lago Maggiore is zo’n 60 kilometer lang. Het breedste deel daarentegen, is 10 kilometer breed. Langs het meer vind je allerlei accommodaties, van luxe hotels en villa’s tot campings en vakantieparken. Na het Gardameer is het Lago Maggiore het grootste meer van Italië. Rondom het meer vind je een prachtig landschap, dat wisselt tussen stranden, bossen, heuvels en bergen. Ook kun je de eilandjes Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori bezoeken.

Lago Maggiore meer in de Alpen
Ben jij al eens bij het Lago Maggiore geweest? (Foto: © Pixabay.com, OrcaTec)

#6. Lac de Neuchâtel, 218 km2

Het Lac de Neuchâtel is absoluut een bezoekje waard. Dit meer ligt aan de zuidoever van de Jura-heuvelrug. Rondom het meer vind je wijngaarden, moeras en heuvels. Op het meer kun je genieten van een ontspannen boottocht. De grootste stad aan het meer is Neuenberg of Neuchâtel. In de oude stad vind je veel leuke cafés, restaurants en winkeltjes. Met name aan de noordwestoever van het meer vind je meerdere stranden en hier kun je heerlijk zeilen, surfen en zwemmen.

#7. Lago di Como, 146 km2

Ten westen van het Lago Maggiore en Lago di Lugano ligt het Lago di Como, of Comomeer. Net zoals de andere twee meren is dit meer lang en smal. Rondom het meer vind je de bestemmingen Como, Mennagio, Bellagio en Lecco. Zowel ten westen als oosten van het meer vind je meerdere imposante bergen, die absoluut een bezoekje waard zijn. De Monte Legnone is met 2609 meter één van de hoogste bergen in de omgeving. Aangezien het water van het Comomeer zo’n 24 graden kan worden in de zomer, zijn watersporten als zeilen, surfen, waterskiën en duiken hier zeer populair.

Comomeer in de Alpen
Het Comomeer ligt tussen imposante bergen, wat zorgt voor een prachtig landschap! (Foto: © Pixabay.com, Gotti1979)

#8. Vierwaldstättersee, 113,6 km2

Het vierwoudenstrekenmeer of Meer van Luzern, ligt centraal in Zwitserland, midden tussen de bergen en op maar liefst 434 meter hoogte. Dit meer wordt elk jaar door duizenden vakantiegangers bezocht. Het biedt dan ook echt het beste van twee werelden: water en bergen. Om het meer vind je onder andere Luzern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Bekijk hier de Middeleeuwse stadsmuur en het oude centrum. Door de bergachtige natuur om het meer, lijkt het net alsof je je hier in een fjord bevindt. Tip: beklim één van de toppen rondom de Vierwaldsättersee en geniet van het uitzicht!

Welk meer is jouw favoriet?

Zomervakantie tips