Skip to navigation Skip to main content

Tips tegen zere voeten bij het wandelen in de bergen

Rode wandelschoenen op steen in de bergen

Zere voeten tijdens het wandelen, het kan zelfs de meest ervaren bergwandelaar overkomen. Je bent heerlijk onderweg, geniet van het uitzicht en opeens ben je door een onaangenaam gevoel in je voeten terug in het hier en nu. Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen in geval van acute pijn. Nog beter is het om het niet eens zover te laten komen. In dit artikel tips om zere voeten bij het wandelen in de bergen te voorkomen en om de pijn in de voeten te bestrijden.

Zo voorkom je pijnlijke voeten bij het wandelen

Om de kans op zere voeten zo klein mogelijk te houden, kun je voor de wandeling al de nodige voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Draag de juiste schoenen: je schoenen moeten geschikt zijn voor de ondergrond (sandalen vs. bergschoenen) en voor jouw voeten. Vraag bij het kopen van nieuwe wandelschoenen uitgebreid advies en probeer het model bij verschillende snelheden en hoeken. Om pijnlijke voeten tijdens je wandelvakantie te voorkomen, dien je ze uitvoerig in te lopen en ze al regelmatig (thuis) gedragen te hebben.

  • Gebruik de juiste hulpmiddelen: mochten jouw voeten meer ondersteuning en demping verlangen, kies dan voor een paar inlegzolen. Voor wie snel last heeft van brandende voeten, zijn inlegzooltjes vaak ook een uitkomst. Ook de juiste wandelsokken hebben veel invloed. Sokken van merinowol hebben hun waarde bewezen, omdat ze zweet goed absorberen zonder vochtig aan te voelen. Heb je last van je gewrichten, dan kan steunverband een uitkomst zijn.

  • Train je voeten: waar je misschien minder snel aan denkt is het trainen van je voeten. Het inlopen van je schoenen is één ding, je voeten moeten ook het nodige gewend zijn. Dit kun je het beste doen door (thuis) regelmatig op blote voeten te lopen. Je gewrichten kun je versterken door je voeten een aantal keren achter elkaar naar binnen en buiten te draaien. 

  • Wandeltechniek: een juiste lichaamshouding, zonder te veel naar voren of achter te leunen, kan zere voeten voorkomen. Bouw het niveau en de lengte van wandeling rustig op, zodat je meer ervaring opdoet en je voeten wennen aan het wandelen in de bergen. Alles over wandeltechniek in de bergen >

  • Goede voetverzorging: door je voeten goed te verzorgen, kun je de kans op zere voeten verkleinen. Een soepele, gezonde huid absorbeert de belasting van het wandel beter, dan wanneer je al last hebt van scheurtjes en eelt. Behandel je voeten regelmatig met voedende crèmes en verwijder eeltplekken. Vergeet voor je wandeling ook je teennagels niet te knippen. Heb je altijd last van een bepaald plekje, bescherm dit dan door preventief een pleister te plakken.
Lopen op blote voeten

Acute pijn? Tips tegen zere voeten tijdens het wandelen

Een zere plek, blaar of gewrichtspijn, het kan je zomaar overkomen tijdens je wandeling in de bergen. Er zijn tips die het vervolg van je wandeling net wat dragelijker kunnen maken:

  • Blarenpleisters: neem altijd een paar blarenpleisters mee in je wandelrugzak. In geval van een opkomende blaar, kunnen ze voorkomen dat het blaasje zich (door wrijving) opent. Gaat de blaar open, behandel deze dan na de wandeling met een wond genezende crème. Blaren voorkomen: 8 tips >

  • Pijn: is een blaar of geïrriteerde huid niet het probleem, maar ligt het aan de spieren of gewrichten, neem dan bij acute pijn een pijnstiller. Ga hier voorzichtig mee om, aangezien de omstandigheden en de pijnstiller mogelijk bijwerkingen kunnen veroorzaken. Een alternatief kan een gel of zalf zijn die je op de desbetreffende plek aanbrengt. Voorkom overbelasting en las na de wandeling voldoende rust in.

  • Verzorging: pijnlijke voeten of niet, verzorg je voeten na een inspannende wandeling uitvoerig. Neem een voetenbad, gebruik een verzorgende crème, masseer je voeten en laat ze tot rust komen terwijl je nageniet van je ervaringen in de bergen.
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.