Skip to navigation Skip to main content

Kun je wandelen in de bergen op je hardloopschoenen?

Schoenen
© Spalder Media Group

Eens moet de eerste keer zijn om te wandelen in de bergen. En dan is het natuurlijk van belang dat je daar goed op voorbereid bent. Een belangrijk onderdeel van de wandeluitrusting zijn de schoenen. Welke schoenen heb je nodig? Kun je bijvoorbeeld in de bergen wandelen op je hardloopschoenen?

Net zoals met andere sporten is het lastig om als beginnend bergwandelaar de juiste uitrusting te vinden. Het aanbod is gigantisch en het prijsverschil enorm. Dat geldt ook voor schoenen. Wat voor schoenen heb je nodig als je gaat wandelen in de bergen? En kun je niet gewoon je hardloopschoenen gebruiken? Die heb je immers toch liggen.

Hardloopschoenen vs wandelschoenen

De naam zegt het al: hardloopschoenen zijn geen wandelschoenen. Alhoewel de beide typen schoenen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is de gewichtsverdeling anders bij beide activiteiten, evenals de afwikkeling van de voet. Om die reden zijn de schoenen ook anders opgebouwd, zodat ze passen bij de activiteit. Voor een korte wandeling kun je uiteraard best een keer je hardloopschoenen pakken, maar langere wandelingen loop je beter op specifieke wandelschoenen. Die bieden meer stevigheid en stabiliteit. Dat verschil zit hem onder andere in de zool en het bovenwerk.

Wandelschoenen voor in de bergen

Wat voor wandelschoenen je in de bergen moet dragen hangt helemaal af van wat voor wandelingen je gaat maken. Maak je korte wandelingen met de kinderwagen op vlakke paden of ga je meerdaagse wandelingen maken waarbij je door rotsachtig en misschien wel besneeuwd gebied komt? Voor elke wandeling is er de juiste schoen. Er zijn verschillende typen wandelschoenen, die van oudsher zijn ingedeeld via het ABCD-systeem. Bovendien sta je ook nog voor de keuze of je hoge of lage wandelschoenen wil. En wil je waterdichte wandelschoenen of niet? Zo gemakkelijk is de keuze dus niet. Laat je bij de aanschaf van je schoenen daarom goed adviseren.

Wandelschoenen
© Spalder Media Group
Wat voor schoenen passen bij jouw wandelactiviteit?

Ervaar het zelf

Naarmate je vaker in de bergen loopt, kom je erachter wat voor type wandelingen jij graag doet. Ga bijvoorbeeld eens met een gids mee, dan loop je wandelingen die je zelf misschien niet had gedaan. Door zelf het bergwandelen te ervaren kom je erachter wat jij zoekt in een wandelschoen. De een zweert bij een lage en lichte schoen, terwijl de ander het liefst extra ondersteuning rond de enkels heeft. Je weet uiteindelijk alleen zelf wat jij fijn vindt.

Wandelen in de bergen op hardloopschoenen: ja of nee?

Om terug te komen op de hoofdvraag: die vraag zul je zelf moeten beantwoorden. Ons advies is in ieder geval om voor specifieke wandelschoenen te gaan. Onthoud dat wandelschoenen beter voor het wandelen in de bergen geschikt zijn dan je hardloopschoenen. Ga je dus vaker wandelen in de bergen, dan doe je er slim aan om daar schoenen voor te kopen. Dat is niet alleen beter voor je lichaam, maar het maakt je wandeling ook comfortabeler en veiliger. Zeker als je technisch wat moeilijkere wandelingen gaat doen, ga je het voordeel van een goede wandelschoen merken.

Zomer Mike

Over Mike

Welk seizoen het ook is, Mike is altijd graag in de bergen te vinden. Niet alleen in de zomer of winter, juist ook in de herfst of in het voorjaar zijn de bergen geweldig. Hij kan genieten van mooie wandeltochten om het water, suppen of kanoën op het water, of gewoon neerploffen en relaxen aan het water. Als Mike maar in de bergen is!