Skip to navigation Skip to main content

Kun je in april al in de bergen wandelen?

Lente Bloemen

In april komt de natuur in de bergen langzaam tot leven. De temperaturen worden milder, de sneeuw begint te smelten en misschien zie je zelfs de eerste sneeuwklokjes en krokussen al verschijnen. Ook Pasen staat voor de deur en de zin in een voorjaarsvakantie in de bergen stijgt. Maar hoe liggen de wandelpaden in de bergen er bij in april? Kun je in april al gaan wandelen in de bergen? In dit artikel meer over een wandelvakantie in de bergen in het vroege voorjaar. 

Wandelweer in april

In april is het weer nog onvoorspelbaar en wisselvallig. Wanneer we kijken naar de jaargemiddeldes dan zien we dat de temperatuur in Innsbruck gemiddeld tussen de 2 en 15 graden Celsius zal liggen. Gemiddeld gezien zal de zon twee uur per dag schijnen. In 2021 beleefde Oostenrijk de koudste april in 40 jaar. Toch zit de temperatuur de afgelopen jaren in een stijgende lijn, waardoor de verwachting is dat de lente ook dit jaar weer vroeg zal invallen. Je moet het treffen, maar over het algemeen is het prima wandelweer in april. 

Zo zijn de omstandigheden in april

Laat je dus vooral niet afschrikken door het weer. Het kan voorkomen dat je een buitje meepikt, maar met de juiste kleding is de overgang tussen winter en lente een prachtige tijd in de bergen. Lager op de berg zijn de wandelpaden al sneeuwvrij en gemakkelijk te bewandelen. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond drassig is en er hier en daar waterstroompjes zijn. Op de lagere flanken zie je de eerste bloemen al opkomen uit de grond. Ga je hoger de bergen in, houd er dan rekening mee dat je nog te maken kunt krijgen met sneeuw. Het kan nog erg glad zijn en neem geen risico's. Kies hoe dan ook voor veiligheid en keer om wanneer nodig of wandel alleen over de lagere routes. Wandelpaden van boven de 2000 meter zijn voor later in het jaar.  Sneeuwvelden tijdens het wandelen: zo houd je het veilig >

Wandelen Sneeuw Lente

De juiste wandeluitrusting in het voorjaar

Vanwege het onvoorspelbare weer moet er hoe dan ook een regenjas in je bagage zitten. Waterdichte, stevige schoenen zijn ook een must. Wanneer je te maken krijgt met modderige ondergrond of sneeuwvelden wil je wel droge voeten houden. Als je specifieke sneeuwgedeeltes wilt oversteken, dan zijn stijgijzers en wandelstokken geen overbodige luxe. Deze worden onder de schoenen vastgemaakt en zijn als sneeuwkettingen voor de voeten. Gamaschen, ook wel gaiters genoemd, kunnen handig zijn om te voorkomen dat er sneeuw door de bovenkant van de schoen dringt. Naast warme kleding, mag ook zonbescherming niet ontbreken in april. Zelfs wanneer de temperatuur nog niet heel hoog ligt, is de zonkracht wel al sterk. 

De beste wandelgebieden in april

Wandelen in april is het fijnst wanneer er geen sneeuw ligt. De keuze voor een lager gelegen gebied ligt dus voor de hand. Het Duitse middelgebergte, zoals de Harz of het Sauerland, is ideaal voor een wandelvakantie in het voorjaar. Ook de uitlopers van de Alpen in Zuid-Duitsland zijn een geschikte bestemming. Kijk bijvoorbeeld eens naar de grensoverschrijdende regio Oberstdorf-Kleinwalsertal. Hier ligt een mooi wandelaanbod kaar om in het voorjaar te ontdekken. Ook de regio ten noorden van het Gardameer is populair. Rond de plaatsjes Arco en Riva del Garda hangt bij mooi weer in april al een zomerse sfeer. Vroeg in het voorjaar kunnen wandelbordjes nog niet (allemaal) geplaatst zijn, zorg daarom zelf voor een wandelkaart of GPS om niet te verdwalen. Hutten zijn vaak nog niet allemaal open, vertrek daarom met voldoende eten en drinken.

Wandelen Lente

Wat gebeurt er nog meer in de bergen in april?

In veel skigebieden kan in ieder geval tot Pasen nog worden geskied. Sommige dalafdalingen of pistes op de zuidflank zijn al afgesloten, maar hogerop ligt nog voldoende sneeuw. In de gletsjerskigebieden wordt nog volop geskied. Afhankelijk van de sneeuwcondities zijn de liften tot juni in bedrijf of, zoals op de Hintertuxer Gletscher, zelfs het hele jaar door. Op lagere bergflanken en in het middelgebergte worden de eerste mountainbikers alweer gesignaleerd. Wanneer de bergpassen weer sneeuwvrij zijn kunnen ook wielrenners zich weer uitleven in de bergen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.