9 tekenen van voorjaar in de bergen

Lente in de Alpen

17 maart 2019

door Miranda in Algemeen

Voorjaar! De dagen worden langer, het wordt warmer en de vogeltjes bouwen hun nesten, heerlijk! Het voorjaarsgevoel in Nederland is al fijn, maar in de Alpen is het nóg fijner. De sneeuw smelt en de natuur krijgt weer kleur. De dieren mogen weer naar de alm en de skischoenen kunnen verruild worden voor wandelschoenen. In dit weblog delen we 9 tekenen van voorjaar in de bergen, herken jij ze ook?

#1. De sneeuw smelt

Sneeuw, het is prachtig en heerlijk, maar na een hele winter witte bergen en sneeuwruimen, zijn de meeste Alpenbewoners er wel klaar mee. Laat maar lekker smelten die boel en de sneeuwschuiver kan weer een half jaar in de garage. Schone wegen, velden en bomen, opgeruimd staat netjes! 

#2. De dagen worden langer

Vanaf half december worden de dagen natuurlijk al steeds langer, maar in het voorjaar lijkt dit extra op te vallen. Ineens is het om 18.00 uur of 19.00 uur 's avonds nog licht en kruipt de zon pas aan het begin van de avond achter de bergen.

#3. De dieren mogen weer naar buiten

De meeste koeien en schapen brengen hun winter lekker warm door in de stal. In het voorjaar mogen ze weer naar buiten en de vrolijkheid straalt dan van de dieren af. Helemaal als ze eindelijk 'op vakantie' naar de alm mogen. Meestal is dit rond juni. Lekker 4 maanden grazen in het verse gras op grote hoogte.

Koe in de wei in de Alpen
De koeien kunnen weer grazen in de weides

#4. De zon schijnt langer in het dal

Sommige plekken of huizen in het dal krijgen in de winter maar heel kort zon, 1 of 2 uurtjes. Er zijn zelfs huizen die in de winter helemaal de zon niet zien. Hoe fijn is het dan dat de zon steeds hoger aan de hemel komt te staan en het dal weer langer licht is. Steeds vaker en steeds langer kun je op het balkon of in de tuin genieten van het zonnetje.

#5. De eerste Alpenbloemen bloeien

Al vanaf februari/maart kunnen de eerste Alpenbloemen gaan bloeien op zonnige hellingen. Maar vanaf midden mei tot half juni zijn de meeste Alpenbloemen pas echt op hun mooist. Een perfecte tijd om de bergen in te gaan en te genieten van alle kleurige Alpenbloemen!

Bloemen in de Alpen
Prachtige bloemen in de Alpen! 

#6. De lucht ruikt anders

Het is écht zo: het voorjaar kun je ruiken. Niet alleen is de lucht van open haard uit het dal verdwenen, maar met het smelten van de sneeuw en de aanvoer van warme lucht hangt er ook een andere geur, zowel op de berg, als in het dal.

#7. Buiten eten

Hoewel je in de winter in het zonnetje ook prima buiten kunt eten, is het in het voorjaar toch net even fijner. De jas kan uit en de muts kan af. Op een beschut plekje op het terras genieten van de heerlijke Alpengerechten, hmmmm.

#8. Het wordt warmer

De temperatuur klimt omhoog en dat is zo lekker. Steeds vaker kan de jas uit en de dikke winterschoenen kunnen verruild worden door dunne zomerexemplaren of slippers. In de Alpen zijn de ochtenden en de avonden vaak nog wel behoorlijk fris, maar overdag lijkt het soms al wel zomer.

#9. Bloemen aan het balkon

Nadat de sneeuw van de balkons is gesmolten worden de bloembakken vaak weer gevuld. En dan is het wat mij betreft pas echt voorjaar: gekleurde bloemen aan houten chalets. Het teken dat de winter nu écht voorbij is en we kunnen genieten van het voorjaar en de zomer voor de deur staat.

Prachtig gevulde bloembakken aan de balkons

Wat vind jij typisch voor het voorjaar in de bergen?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips