Skip to navigation Skip to main content

5 fases tijdens een bergwandeling die we allemaal kennen

Arlberg Trail Uitzicht Bergmeer

Voorpret, vroeg opstaan, een heerlijke wandeling en dan het geluksmoment op de top. Hoe verschillend (meerdaagse) wandelingen ook kunnen zijn, sommige dingen zijn altijd hetzelfde. In dit artikel vijf fases waar we tijdens iedere bergwandeling doorheen gaan.

1. Voorpret beleven

Al tijden verheug je je op de (meerdaagse) bergwandeling die je gaat maken. Nu is het moment gekomen om je rugzak in te pakken, te controleren of je alles hebt en om een laatste blik op het weerbericht te werpen. Tijd om vroeg naar bed te gaan om morgen uitgerust aan de wandeling te kunnen beginnen. Je enthousiasme voor de aanstaande tocht is onmiskenbaar!

2. Vroeg opstaan

Ondanks alle voorpret moet je toch even op gang komen na het afgaan van de vroege wekker. Plotseling zijn je wandelsokken nergens meer te bekennen en twijfel je alsnog of alles wel in je rugzak zit. Na een stevig ontbijt is het tijd om pad te gaan! Na het inademen van de frisse buitenlucht, ben je de vroege, moeizame start alweer vergeten

Zonsopkomst tijdens een bergwandeling

3. De eerste kilometers

Bij het zien van het eerste wandelbordje besef je dat je wandeltocht écht is begonnen. Ook kom je er al snel achter dat de eerste kilometer over een bosweg gaan. Een lange, hele lange bosweg. Voordat je kunt genieten van een weids berglandschap, moeten er eerst de nodige kilometers gemaakt worden over dit ietwat saaie pad door het bos.

4. Geluksmoment op de top

Na verloop van tijd wordt het pad steeds smaller en steiler. Hoe hoger je komt, hoe minder er sprake is van begroeiing. Eerst wandel je nog over een weelderige bergweide, later wordt het landschap en de ondergrond ruiger. Je bevind je in het hooggebergte en kunt de top al bijna zien liggen. Eenmaal boven beleef je dat gelukzalige gevoel dat hoort bij het behalen van de top. Wat een uitzicht!

Geluksmoment op een bergtop

5. Nagenieten en vooruitkijken

Tijdens het eerste deel van de afdaling dien je goed op te letten waar je je voeten neerzet. Hoe lager je komt, hoe gemakkelijker het wordt. Je begint terug te denken aan de afgelopen dag en aan de momenten die je hebt meegemaakt. Eenmaal weer thuis mogen eindelijk de wandelschoenen uit en schenk je een welverdiend drankje in. Tijd om na te genieten en om nieuwe plannen te maken. Je kunt niet vroeg genoeg voorpret gaan beleven aan je volgende wandeling!

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.