Skip to navigation Skip to main content
Wanderweg zur Olpererhuette
© Archiv TVB Mayrhofen, Dominic Ebenbichler

Als je gaat wandelen in Mayrhofen, dan kun je genieten van een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Het dorp is het startpunt van meer dan 30 gemarkeerde wandelroutes. Betrek je daar het hele Zillertal bij, dan wordt het aantal routes nog veel groter. Je kunt eindeloos variëren en de wandeling helemaal aanpassen aan jouw wensen en niveau. Tijdens het wandelen in Mayrhofen kun je onder andere kiezen voor meerdaagse wandelingen, huttentochten, tochten met een gids en themawandelingen. In dit weblog geef ik je 5 routetips voor wandelen in Mayrhofen.

Wandelen in Mayrhofen

Wandelen in Mayrhofen is leuk voor jong en oud. Zowel in het dal als in de bergen kom je een uitgebreid netwerk aan wandelpaden tegen. Samen met Hippach heeft Mayrhofen de beschikking tot ruim 500 kilometer aan wandelpaden. 's Zomers brengen de gondels van de Penkenbahn en de Ahornbahn je snel de bergen van het Zillertal in. De Penkenbahn is geopend van eind mei tot begin oktober van 08.30 tot 17.00 uur. De Ahornbahn is geopend van half juni tot eind oktober van 08.30 tot 17.00 uur. In de bergen liggen meerdere wandelroutes en er zijn diverse activiteiten te beleven. Ook kom je onderweg voldoende berghutten tegen waar je iets kunt eten of drinken.

Wandelen in Mayrhofen

Schwendberg
© Archiv TVB Mayrhofen / Paul Sürth
Zamser Grund
© W9 Studios OG / Lorenz Seiwald
Fotopoint Melchboden
© Archiv TVB Mayrhofen / Dominic Ebenbichler
Stilluptal
© Archiv TVB Mayrhofen / Dominic Ebenbichler
Uitzicht op het Schlegeis stuwmeer
© Archiv TVB Mayrhofen / Dominic Ebenbichler

1. Neumarkter Runde

De Neumarkter Runde is een middelzware wandeling van 9,5 kilometer. Daarbij overbrug je 660 hoogtemeters en wandel je ongeveer 4 uur. Via de Schlegeis Alpenstrasse is de route te bereiken. De wandeling begint bij restaurant Schlegeisspeicher of direct bij de klim Olpererhütte - Hinweistafel. Tip: loop bij de Olpererhütte iets omhoog, dan kom je bij de hangbrug die echt even het bekijken waard is. Tijdens de route passeer je onder andere het Schlegeis stuwmeer. 

2. Easy Trail

De Easy Trail is, zoals de naam al zegt, een gemoedelijke en rustige wandeling. De route loopt door het dal en brengt je onder andere door de dorpen Schwendau, Hippach, Ramsau en Mayrhofen. Het is een wandeling waarbij je even helemaal tot rust kunt komen en kunt genieten van de omliggende natuur. Onderweg kom je meerdere uitzichtpunten tegen en je komt langs de Erlebnis Sennerei Zillertal. De Easy Trail heeft een totale lengte van 24,5 kilometer en is makkelijk van niveau. In totaal leg je 750 hoogtemeters af.

Mayrhofen
© Archiv TVB Mayrhofen, Becknaphoto

3. Berliner Höhenweg

De Berliner Höhenweg is een huttentocht waarbij je in acht dagen langs alle mooie plekjes van de Zillertaler Alpen komt. Geniet daarbij van panoramische uitzichten op onder andere de Großer Möseler (3478 m), Olperer (3476 m) en de Hochfeiler (3509 m). De wandeling is verdeeld over 8 etappes wisselend in afstand en tijd. De totale lengte van de route is 85 kilometer en daarbij overbrug je ruim 6600 hoogtemeters. Je kunt de gehele route in beide richtingen wandelen, maar je kunt ook een aantal etappes uitkiezen. Er lopen tussentijds genoeg wandelingen terug naar het dal. De Berliner Höhenweg is een huttentocht voor de ervaren bergwandelaar. 

4. Peter Habeler Runde

Peter Habeler is een bekende bergbeklimmer uit Mayrhofen. Inmiddels heeft hij meerdere toppen boven de 8000 meter op zijn naam staan. Ter ere van zijn 70e verjaardag is de Peter Habeler Runde in het leven geroepen. Het is een pittige huttentocht van ruim 50 kilometer lang, verdeeld over 6 of 7 etappes. Je passeert daarbij 6 berghutten waar je kunt overnachten. De wandeltijd van de etappes ligt tussen de 3 en 5 uur. Je overbrug in totaal ongeveer 4000 hoogtemeters.

5. Gletscherweg 'Berliner Hütte'

De Gletscherweg 'Berliner Hütte' is een 3,8 kilometer lange themawandeling, waarbij je 240 hoogtemeters aflegt. Je start bij Gasthaus Alpenrose op 1857 meter en loopt vervolgens naar de Berliner Hütte op 2040 meter. De route is niet zwaar en voor de gemiddelde wandelaar goed te doen. Tijdens de wandeling ontdek je de gletsjer, passeer je de Schwarzsee en geniet je van panoramische uitzichten. Onderweg leer je meer over onder andere stuwwallen, mijnbouw en andere onderwerpen in de bergen.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.