Trailrunning: wat is dat nou eigenlijk?

Trailrunning: wat is dat nou eigenlijk?

29 juni 2016

door Thijs in Wandelen

Trailrunning, steeds vaker komt deze nieuwe bergsport ter sprake. Maar wat houdt trailrunning eigenlijk in? Trailrunning is ‘off-road’ hardlopen door de vrije natuur en dus ook door de bergen. Steeds vaker kom je deze goed getrainde dames en heren tegen in het Alpengebied. Het oneffen terrein vergt een aanpassing op het gebied van stijl en uitrusting in vergelijking met normaal hardlopen. Trailrunning is vanzelfsprekend een stuk avontuurlijker; blessures en struikelpartijen liggen echter op de loer.

Trailrunning is voor iedereen

Iedere (goed) getrainde hardloper kan kennis maken met trailrunning. Bouw de afstand en snelheid geleidelijk op, want voor je het weet raak je geblesseerd. Bij trailrunning maak je kortere stappen aangezien het bergop lopen een grotere inspanning vergt. Bovendien blijft je rug op deze manier rechter en kun je blijven beschikken over de volle capaciteit van je longen. Tijdens het rennen houd je je ogen goed op de trail om obstakels als boomwortels en stenen te kunnen vermijden. Gaat de trail bergaf, dan schakel je een tandje terug om het risico op blessures en valpartijen te verminderen.

Uitrusting voor trailrunning

Het is niet aan te raden met je normale hardloopschoenen de bergen in te gaan. Trailrunning vraagt om lichtgewicht trailschoenen die flexibel zijn en veel grip geven. Voor elk terrein bestaat er een speciale schoen, maar er zijn ook tal van allround modellen verkrijgbaar. Draag tijdens het trailrunnen een strak (thermo)shirt dat vocht goed afvoert. Een (3/4) lange tight valt aan te raden boven een korte broek voor extra bescherming. Ga je langer dan een uur lopen, dan is het noodzakelijk om een drinksysteem mee te nemen. De mogelijkheden hiervoor zijn een gordel met flesjes, drinkgordel met bidon of camelbag. Ook het dragen van een zonneklep of pet valt aan te raden. Hulpmiddelen die bij trailrunning gebruikt worden zijn onder meer wandelstokken en GPS-horloges.

Trailrunning schoenen
Het aanbod van trailrunning schoenen is enorm

Trailrunning in Nederland

Trailrunning is in Nederland een nog vrij nieuwe sport, maar komt steeds meer in opkomst. Het avontuurlijke, vrije aspect en de relaxte houding van trailrunners spreekt veel mensen aan. In Nederland zijn veel geschikte plekken te vinden voor trailrunning. Ren over bestaande mountainbikeroutes, trek de duinen in, zoek de heuvels van Zuid-Limburg op of ga zelf op verkenning in je directe omgeving. Ook worden er steeds meer evenementen georganiseerd met verschillende afstanden en een omlijstend programma.

Trailrunning in de Alpen

Tijdens een wandeling in de bergen kom je ze steeds vaker tegen, trailrunners. Je kunt zelf op pad gaan over de aangegeven (wandel)routes of meedoen aan georganiseerde tochten Er is inmiddels een groot aanbod van trail races waar zowel professionele lopers als recreanten aan meedoen. Vrijwel iedere regio heeft tegenwoordig een trailruntocht op de agenda staan. Van de Ultra Trail du Mont-Blanc in Chamonix tot de Silvrettarun 3000 in Ischgl.

Trailrunning in de Alpen
Overal in de bergen wordt aan trailrunning gedaan (Foto: © Wikimedia Commons)

Tips Trailrunning

  • Koop goede schoenen
  • Maak korte passen
  • Pas je tempo aan op de ondergrond
  • Kijk waar je loopt om obstakels te vermijden
  • Vergeet niet te genieten van de omgeving

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

Zomervakantie tips