GPS horloge: je ideale partner in de bergen

Even kijken naar de data op je gps horloge

7 december 2019

door Thijs in Materiaal

Fanatieke bergwandelaars en trailrunners kunnen niet zonder een GPS horloge. Zo heb je altijd waardevolle informatie over het weer, de hoogte en de huidige positie bij de hand. Bovendien kun je je route van tevoren vast invoeren, zodat je onderweg niet hoeft te zoeken. GPS horloges zijn er in tal van uitvoeringen en met veel of juist weinig functies. Zo is er altijd een geschikt model dat bij jouw specifieke wensen past. In dit weblog lees je meer over GPS horloges.

Wat is een GPS horloge?

Een GPS horloge maakt gebruik van Global Positioning System en stelt je in staat je positie tot op enkele meters nauwkeurig te bepalen. Door de verbinding met satellieten die rond de aarde zweven weet het horloge waar jij je op dat moment bevindt. Op deze manier kun je je horloge gebruiken als navigatie of om de weg naar huis terug te vinden. Daarnaast kunnen op basis van GPS ook de hoogte, snelheid, gemiddelde snelheid, tempo en afgelegde stijgings- en dalingsmeters bepaald worden. Een GPS horloge is, net als goede wandelschoenen, wandelstokken en een wandelrugzak, onmisbaar voor bergwandelaars.

GPS horloges met navigatie

Een GPS horloge is geen navigatiesysteem, maar toch weten sommige modellen dit wel te benaderen. Wanneer je kiest voor de meest uitgebreide GPS horloges, dan weet je zeker dat je nooit meer zult verdwalen. Deze horloges leiden je moeiteloos door de meest uitdagende omgevingen en laten je veilig weer terugkeren naar de berghut of het startpunt. Je kunt vooraf routes maken en punten markeren (waypoints), zodat het horloge je hier altijd weer naartoe kan leiden. Ook wordt er via de GPS een kruimelspoor achtergelaten om de weg naar huis weer terug te kunnen vinden. Met dit type GPS horloge kun je je volledige route al uitstippelen en kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Routes terugkijken met GPS

Minder uitgebreide GPS horloges beschikken wel over een GPS sensor, maar hiermee kun je niet navigeren. Let er dus bij het kopen goed op naar welk model jouw voorkeur uitgaat en naar welke functies je op zoek bent. GPS horloges zonder navigatie, maar met tracking, stellen je wel in staat om na afloop je afgelegde route terug te kijken op je smartphone of tablet (via Bluetooth of USB). Vaak is er software beschikbaar zodat je je hike goed kunt analyseren. Je ziet niet alleen je positie op de kaart, maar de informatie wordt door de GPS ook gecombineerd met hoogte, snelheid en afstand.

Extra functies van een GPS horloge

De meeste GPS horloges hebben veel meer te bieden dan alleen navigatie en tracking. En dat is maar goed ook, want ook tal van andere functies komen van pas in de bergen! Een barometer meet de hoogte aan de hand van de luchtdruk en helpt je bij het voorspellen van de weercondities. Het ingebouwde kompas laat je het exacte noorden bepalen en ook informatie over de temperatuur en hoogte zijn vaak af te lezen. Let daarnaast ook goed op de batterijduur! Vanzelfsprekend moet een outdoorhorloge ook tegen een stootje kunnen en waterbestendig zijn.

GPS horloge of sporthorloge

GPS horloges zijn tegenwoordig vaak ook uitgerust als sporthorloge (of andersom). Een sporthorloge heeft een hartslagmeting via de pols. Door het meten van de hartslag kun je je trainingen bijhouden. Vaak hebben ze een activitytracker, meten ze de slaapfunctie en voorspellen daarmee je herstel. Dit zijn ideale horloges voor (hardloop)trainingen. Ook zitten er soms functies bij waar je misschien in de bergen niet veel aan hebt, zoals het melden van berichten op je telefoon, bedienen van muziek of zelfs contactloos betalen. Deze functies kosten natuurlijk wel batterij als je ze gebruikt.

Modellen en merken GPS horloges

De prijzen voor GPS horloges liggen zeer uiteen en ieder merk heeft tal van modellen beschikbaar. De modellen van Garmin staan zeer hoog aangeschreven en heeft als meest uitgebreide horloge de Fenix. Ook de Suunto Spartan en Traverse zijn ideale partners voor je hikes in de bergen. De merken Timex, TomTom en Polar beschikken ook over goede GPS horloges met de juiste functies. Laat je voor je overgaat tot aankoop goed adviseren en bepaal wat voor type GPS horloge bij jou past.

Zomervakantie tips