Skip to navigation Skip to main content

De ultieme huttentocht: Via Alpina

Wandelen Jungfrau Region (1)
© Spalder Media Group

Via Alpina is een netwerk van vijf lange-afstandsroutes door de Alpen. In totaal is de complete Via Alpina meer dan 5000 kilometer lang en bestaat deze uit 342 etappes van een dag, dwars door acht Alpenlanden. Eerder schreven we al over leuke huttentochten in Oostenrijk, maar voor degenen die opzoek zijn naar een avontuur van meerdere weken is er maar één echte uitdaging: de Via Alpina.

Via Alpina: vijf verschillende routes

De Via Alpina is een verzameling van vijf verschillende wandelroutes die de Alpen doorkruizen. Je wandelt dwars door het grootste natuurgebied van Europa, te midden van een unieke flora en fauna. De Via Alpina is een Europees project en ontstaan door een samenwerking tussen particulieren en overheidsinstanties in acht Alpenlanden. Ga je voor de grootste uitdaging, dan wandel je de rode tocht door het complete Alpengebied. De route van de Via Alpina staat goed uitgepijld en is herkenbaar aan de bordjes waar de letters V en A op staan. 

Via Alpina rood: 2500 km door de bergen

De rode route is de langste route van de vijf en bestaat uit 161 etappes. Elke etappe duurt ongeveer een dag en de route loopt door acht Alpenlanden. De eerste etappe begint in het oosten, in de Italiaanse plaats Triëst en de laatste etappe eindigt in Monaco. Bijzonder aan de rode Via Alina is dat deze langs de hoogste toppen van de Alpen gaat. Je wandelt onder andere langs de Zugspitze, Silvretta, Bernina, Mont Blanc en de Barre des Écrins.

Wandelen Uitzicht
© Spalder Media Group

Via Alpina blauw: door de Piemontese Alpen

De blauwe route gaat door de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. In totaal bestaat de blauwe route uit 61 etappes (830 km). Leuk aan de blauwe route is dat je het ene moment in Italië bent, het volgende in Frankrijk en ineens weer in Italië. Je wandelt grotendeels door de Grande Traversata delle Alpi in de bergen van Piemonte. Geniet van de Monte Rosa, de Maritieme Alpen en de Piemontese Alpen. Onderweg zijn er vele mogelijkheden om over te stappen op de rode route.

Via Alpina groen: dwars door Zwitserland

De kortste route (390 km) van de Via Alpina is de groene route. Deze route bestaat uit 14 etappes en loopt door Liechtenstein en Zwitserland (5 kantons). Perfect voor een korte vakantie en de Via Alpina ervaring. Natuurlijk bieden alle routes ook de mogelijkheid om 'slechts' een aantal etappes te lopen. Elke etappe van de groene route loopt door een nieuwe vallei, wat zorgt voor een prachtige afwisseling van natuurschoon.

Wandelen Grindelwald
© Spalder Media Group

Via Alpina geel: van de zee naar de bergen

Het bijzondere aan de gele route is dat je wandelt van zeeniveau tot wel 3000 meter hoogte. Van de Adriatische kust naar de Dolomieten, Bolzano en het Lechtal tot aan Oberstdorf. Leuk is de tussenstop in Bolzano, een gezellig stadje die zeker een bezoekje waard is. In totaal bestaat de gele route uit 40 etappes (807 km).

Via Alpina paars: Oostenrijk van oost naar west

De paarse route loopt in het noorden langs de grens van Oostenrijk en Duitsland, om vervolgens Oostenrijk te doorkruisen. In het zuiden loopt de paarse route langs de grens van Oostenrijk en Slovenië. De paarse route is een samenkomst van meerdere populaire Oostenrijkse 'kortere' lange-afstandsroutes en doorkruist onder andere het Nationaal Park Berchtesgaden met de Königssee.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.