Video: fietsen in de Zillertal Arena

Video: fietsen in de Zillertal Arena

8 september 2021

door Miranda in Fietsen/MTB

De Zillertal Arena is een vakantieregio in Tirol waar zoveel verschillende activiteiten te doen zijn, dat je er keer op keer naartoe kunt tijdens je vakantie. Uiteraard kun je er heerlijk wandelen in de bergen en is er ook voor families van alles te doen. Tijdens ons laatste bezoek aan de Zillertal Arena gingen we dit keer niet wandelen, maar stapten we op de fiets. We fietsten relaxed door het dal, maakten een prachtige e-biketocht op hoogte en testten de downhilltrails in Gerlos. Dat dit allemaal niet alleen maar mogelijk is voor fietsprofi's, maar eigenlijk voor iedere vakantieganger, zie je in deze video. In dit artikel delen we bovendien de details over de tochten die we gemaakt hebben en onze tips.

Highlight op de e-bike: Arena Panorama Tour 2

In deze video maken we een mountainbiketocht die een naam draagt die volledig de tour dekt: Arena Panorama Tour. Tijdens deze rit rijd je bijna 10 km lang op ongeveer 2000 meter hoogte, waardoor je continu een waanzinnig uitzicht hebt op de bergketen aan de overkant van het dal. Je kunt natuurlijk op een normale mountainbike stappen, maar wil je het jezelf wat gemakkelijker maken, kies dan voor een e-bike. Op deze fiets met trapondersteuning kan elke 'laaglander' de berg op komen. De tocht kun je starten vanuit Gerlos, maar je kunt er ook voor kiezen om de eerste hoogtemeters met de Isskogelbahn te overbruggen. Op deze manier begin je al lekker op de hoogte en bespaar je een hoop energie. In de video rijden we de tour van het bergstation van de Isskogelbahn tot de Kreuzwiesenhütte, dit is ongeveer tien kilometer fietsen waarbij de route geleidelijk omhoog en omlaag loopt. De officiële route loopt helemaal naar het dal in Zell am Ziller. Je hebt dan nog een lange afdaling voor de boeg, die tevens flink technischer wordt: meer geschikt voor ervaren mountainbikers. Ga je liever wandelen, dan kan dat ook: het pad is tevens wandelweg.

Arena Panorama Tour tot de Kreuzwiesenhütte

Duur 3 uur (heen en terug)
Hoogtemeters Ongeveer 250 meter klimmen, 250 meter dalen
Afstand 20 km
Ondergrond Brede grindwegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Arena Panorama Tour 2
De uitzichten tijdens de Arena Panorama Tour zijn geweldig

Tip 1: Kreuzwiesenalm Schmankerlhütte

Wanneer je de bovenstaande fietstocht maakt, is de Kreuzwiesenalm een perfecte stop voor een lunch of een verfrissend drankje. Vanaf het terras heb je een fantastisch uitzicht en op frissere dagen is het binnen in de hut erg knus. Op de kaart vind je naast de bekende Tiroolse specialiteiten ook een bijzonder gerecht uit de regio: Melchermuas. Er zit onder andere boter, melk en meel in en het heeft iets weg van wentelteefjes en Kaiserschmarrn: heerlijk! Ook maken ze hier zelf ontzettend lekker ijs in verschillende smaken. De lunch sluit je natuurlijk af met een huisgemaakte Schnaps!

Tiroler Gröstl
Bij de Kreuzwiesenalm hebben ze ook heerlijke Tiroler Gröstl

Tip 2: Downhill Trails

Downhill mountainbiken wordt de laatste jaren steeds populairder: met een vol geveerde mountainbike neem je de lift omhoog om vervolgens via speciale trails weer af te dalen. De trails zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden, van blauw (eenvoudig) tot rood (moeilijk) en zwart (experts). Zowel in Gerlos als in Zell am Ziller zijn downhilltrails die je bereikt met de gondellift. In de video doen wij de blauwe trail in Gerlos vanaf het bergstation van de Isskogelbahn, een prima optie voor beginnende downhillers. Het is bij deze sport wel aan te raden een fullface helm en protectie (o.a. knie en elleboog) te dragen, zodat als je mocht komen te vallen, je jezelf goed beschermt. Wedden dat je je verveelde puber niet meer hoort klagen, wanneer hij of zij het downhillen heeft ontdekt?

Downhill Gerlos
De trail in Gerlos gaat gedeeltelijk door het bos

Tip 3: Zillertal Radweg

Wil je een ontspannen fietstocht maken door het dal, dan is de Zillertal Radweg een aanrader. Het 30 km lange fietspad loopt vanaf het begin van het dal, naast de rivier de Ziller en vlak bij Gasthof Landhaus. Onderweg kom je langs de dorpen Schlitters, Hart im Zillertal, Uderns, Ried im Zillertal, Kaltenbach, Aschau im Zillertal, Zell am Ziller, Hippach en Ramsau im Zillertal. De route eindigt in Mayrhofen. Je overbrugt op de route slechts 125 hoogtemeters, waardoor het eigenlijk voelt als fietsen in Nederland. Ben je bij het eindpunt in Mayrhofen gekomen, dan kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te nemen of met de trein, de Zillertalbahn, terug te gaan. Bij de meeste treinstations kun je bovendien fietsen huren.

Zillertal Radweg
Heen op de fiets en terug met de trein?

Zomervakantie tips