Uitslag onderzoek: we willen naar de bergen, maar niet te veel testen

Uitslag onderzoek zomervakantie 2021

21 mei 2021

door Miranda in Algemeen

Afgelopen week deden we weer een onderzoek onder de bezoekers van onze website over de plannen voor de zomervakantie van 2021. Het was fijn te merken dat binnen een paar dagen al ruim 1100 bergliefhebbers onze online vragenlijst hadden ingevuld. Heel erg bedankt dat jullie zo enthousiast hebben deelgenomen aan de enquête! We vroegen onder andere naar jullie reisplannen voor deze zomer en wat jullie mening is over het testen voor bijvoorbeeld toegang tot een land, accommodatie of activiteit. In dit artikel lichten we de belangrijkste conclusies uit het onderzoek toe.

47% heeft nog niet geboekt, maar wil wel gaan

Het is op zich logisch, maar veel bergliefhebbers wachten dit jaar veel langer dan normaal met het boeken van hun vakantie. Door de onzekerheid rondom het reizen naar het buitenland door corona wordt het boeken van de vakantie uitgesteld. Toch heeft 48% van de respondenten op dit moment al wel een zomervakantie naar de bergen gereserveerd. Van de mensen die nog niet geboekt hebben, wil 47% sowieso gaan dit jaar en 37% weet het nog niet. Het is in ieder geval wel duidelijk: ondanks de onzekerheid willen we erg graag richting onze geliefde bergen!

Hoogseizoen net als andere jaren populair

Het zal geen verassing zijn dat veel mensen net als vorige jaren in de maanden juli en augustus op vakantie willen gaan. Opvallend is dat 7% aangeeft te gaan zodra het weer kan. Zij zitten dus echt in de startblokken om weer te genieten van een vakantie in de bergen. Toch is de voorkeur voor het hoogseizoen misschien niet helemaal voor de hand liggend, als we kijken naar de doelgroep die deze enquête heeft ingevuld. Veel mensen gaan alleen met hun partner op vakantie, wat in de praktijk vaak betekent dat zij niet aan de schoolvakanties gebonden zijn. 

Wanneer weer op vakantie
Met wie op vakantie naar de bergen

Oostenrijk meest geliefde bestemming

Bijna driekwart van de respondenten gaat omstreeks dezelfde periode als voorgaande jaren op vakantie. De coronacrisis speelt hierbij geen rol. 14% van de respondenten geeft aan dit jaar later op vakantie te gaan. Op de vraag welke bestemming men gaat of graag wil bezoeken, konden meerdere antwoorden gegeven worden. Het kan immers zijn dat verschillende landen worden bezocht of men vaker op vakantie gaat. Met ruim driekwart van de stemmen is Oostenrijk met grote voorsprong koploper, terwijl het land toch behoorlijke strenge regels heeft qua inreizen en testen tijdens de vakantie ten opzichte van de coronaregels in andere Alpenlanden. Italië is na Oostenrijk het meest populair en in dit land geldt sinds 15 mei geen quarantaineverplichting meer wanneer je het land binnen reist. Duitsland en Zwitserland volgen op een derde plaats.

populairste vakantieland

Vaccinatie en coronapaspoort duidelijke invloed op de vakantie

Het wel of niet gevaccineerd zijn voor een vakantie speelt een belangrijke rol: 34% geeft aan pas weer op vakantie te gaan wanneer men de coronavaccinatie heeft gehad. Toch geeft een meerderheid (41%) aan dat zij sowieso op vakantie willen gaan, met of zonder prik. Een zogenaamd coronapaspoort waarin staat of je corona hebt gehad, gevaccineerd of getest bent, is voor een kwart van de respondenten ook een reden om niet op vakantie te willen gaan. Ruim de helft van de respondenten (60%) zegt dat een verplicht coronapaspoort hen niet tegenhoudt om op zomervakantie naar de bergen te gaan.

coronapaspoort

Testen voor toegang: liever niet 

Veel Alpenlanden hebben inmiddels al laten weten dat een negatieve coronatest of een vaccinatie verplicht is om een land binnen te komen. Oostenrijk gaat hierin nog wat verder en stelt op dit moment ook dat je getest, genezen of gevaccineerd moet zijn voor bijvoorbeeld toegang tot de horeca, musea, zwembaden en ook tijdens het inchecken in je accommodatie. Dit zou betekenen dat je meermaals zou moeten testen tijdens je vakantie als je van bepaalde faciliteiten gebruik wilt maken. De Oostenrijkse regering zorgt er overigens wel voor dat dit testen gratis is voor toeristen. Uit ons onderzoek blijkt dat we ons niet zo graag laten testen en zelfs voor een ander land willen kiezen, als de regels daar soepeler zijn. Het testen voor het inreizen van een land en het inchecken van de accommodatie vinden we nog het minst problematisch.

Indebergen.nl bedankt iedereen die heeft meegedaan aan dit onderzoek heel hartelijk voor hun tijd en deelname!

Zomervakantie tips